Кримське питання, російська церква та "ввічливі люди": як Усик та Ломаченко нажили хейтерів

Кримське питання, російська церква та "ввічливі люди": як Усик та Ломаченко нажили хейтерів

Василь Ломаченко та Олександр Усик / Фото: instagram.com/lomus_17

Розбираємося, чому зіркові боксери перестали бути героями для значної частини українців.

На початку тижня українські боксери Олександр Усик та Василь Ломаченко розбурхали Мережу тим, що знялися у документальному фільмі монастиря Російської православної церкви (РПЦ) Корсунська пустинь.

Ломаченко заявив, що завжди вважав росіян, українців та білорусів "єдиним народом", а Усик наголосив, що не буде припиняти дружити з російським колегами через те, що хтось нагорі "не поділив портфелі".

Ситуація викликала неабияке обурення в Інтернеті. Упродовж тижня боксери отримали багато різного роду коментарів у своїх соцмережах: хтось наказав Усику та Ломаченку пакувати валізи до Росії, а хтось, навпаки, заступився за боксерів та порадив не зважати на хейтерів.

ТСН Проспорт вирішив зібрати докупи неоднозначні висловлювання та вчинки зіркових боксерів, які змусили українців говорити про них не тільки з точки зору феноменальних спортивних досягнень.

"ЧИЙ КРИМ?"

Усе почалося від моменту російської агресії на Кримському півострові. Усик впевненими кроками йшов до титулу чемпіона світу у важкій вазі та набирав популярність в українських та світових медіа.

У вересні 2016 року на пресконференції, яка була присвячена поєдинку за пояс WBO проти поляка Кшиштофа Гловацкого, Сашка запитали: Крим - це Україна? На це Усик холоднокровно відповів: "Крим - це Крим! Я дуже його люблю, там народився я та мої діти".

Після цього журналісти намагалися активно допитати боксера, чий же все-таки Крим: український чи російський, однак відповіді так і не отримали. Усик заявив , що Крим - Божий, а він і надалі продовжує його відвідувати, адже там наразі перебуває дуже багато його друзів.

"Стало незручно їздити, якісь межі з’явилися, розбіжності між людьми, злість. Це катастрофа. У мене є внутрішні мої переживання, але через молитву вони заспокоюються.

У мене велика кількість друзів, там живе мій перший тренер, там мій клуб. Я щодня спілкуюся з клубом, ми в групі телефонуємо один одному. Я не припиняю з ними спілкуватися або їздити туди, тому що у мене там поховані мої предки.

Коли ти починаєш літати, не забувай, з ким ти повзав. Треба пам’ятати, звідки ти взагалі вибрався, тому що спочатку мене там знали: спочатку на районі, потім в місті, потім у всьому Криму. Мене підтримували мої однокласники, друзі, їздили на змагання.

Крим Божий. Це по-справжньому.

Чи буде Крим українським? Все залежить від народу або від волі Господньої. Я намагаюся про це не думати, тому що думки заводять кудись далеко. Ти починаєш думати і кудись заходиш, і тьма якась. Тож жену ці думки", - зазначив Усик у жовтні 2018 року в інтерв’ю телеканалу 112.

КОНТАКТИ З РОСІЙСЬКИМИ СВЯЩЕНИКАМИ

Кримським питанням справа не обмежилася. Усик та Ломаченко суттєво підірвали свій авторитет в Україні зв’язками з Російською православною церквою (РПЦ).

Українські боксери з’явилися у багатьох відео церковної організації. Зокрема, вони разом з російськими акторами та священиками цього року вітали православних християн з Великоднем. Ролик опублікував Ломаченко на своїй сторінці в Instagram.

Окрім українських боксерів, у відео знялися російські актори Андрій Мерзлікін та Альона Горенко, російський співак Василь Вакуленко, більш відомий як Баста, білоруський актор Андрій Свірідов, автор віршів Георгій, а також російський ієрей Андрій Долгополов і митрополит УПЦ Московського патріархату Лука.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений LOMA (@lomachenkovasiliy)

Не минуло й місяця, як Ломаченко та Усик стали героями того самого скандального в Україні пропагандистського фільму Російської православної церкви "Здрастуй, брате! Христос воскрес".

"По суті ми є одним народом. Для мене з дитинства не було поняття Росія, Україна, Білорусь. У мене не було поняття, що це інші люди, або інша країна, межа якась. Я весь час думав про те, що ми - єдиний народ. Ми всі - православні християни, і ми живемо усі на одній землі, а сьогодні нам намагаються підмінити принципи і віру", - каже Ломаченко у церковній документалці.

Відомо також і про хороші стосунки боксерів з митрополитом Української православної церкви Московського патріархату Онуфрієм. Від останнього Сашко отримав орден преподобного Іллі Муромця, відвідавши його резиденцію на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Не відстав від свого товариша і Ломаченко. У минулому році він під час паломництва з митрополитом Запорізьким і Мелітопольським УПЦ МП Лукою взяв участь у Божественній літургії в храмі Єрусалимської Православної Церкви.

ВНЕСЕННЯ ДО БАЗИ "МИРОТВОРЦЯ" ТА ПРОПОЗИЦІЯ ОТРИМАТИ РОСІЙСЬКЕ ГРОМАДЯНСТВО

Після появи документального фільму монастиря РПЦ Усика та Ломаченка додали до бази сайту "Миротворець" - центру досліджень ознак злочинів проти національної безпеки України, світу, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Обох боксерів звинуватили у: "Запереченні російської агресії. Участі в антиукраїнських пропагандистських заходах Росії. Маніпуляції суспільно значущою інформацією. Противник незалежності українського православ'я від підконтрольної Росії РПЦ".

Фото: myrotvorets.center
Фото: myrotvorets.center

У Росії швидко вирішили використати скандальну ситуацію на свою користь. Генеральний секретар Федерації боксу Росії Умар Кремльов заявив, що він готовий допомогти Усику та Ломаченку з отриманням громадянства РФ.

"У базу "Миротворець" включають не зрадників України, а навпаки - зрадники включають людей в цю вигадану базу.

Ми готові надати Усику та Ломаченко російське громадянство, якщо ці десятки виродків в Україні будуть сіяти негатив навколо цих чудових спортсменів. Ми такими спортсменами пишаємося. І готові надати їм громадянство, якщо це потрібно. Аби вони боксували і радували уболівальників в Україні, в Росії і в усьому світі", - заявив Кремльов у коментарі "Спорт-Экспресс".

У команді Усика на таку "люб'язність" відповіли доволі жорстко.

"Ця людина не має права згадувати ім’я Усика і Ломаченка. І він сам знає, чому", - передає слова промоутера Усика Олександра Красюка Sportbox.

ПОЛІТИЧНІ ВПОДОБАННЯ УСИКА

Окрім усього іншого, Олександр Усик є прихильником ще однієї скандальної людини в українському медіапросторі - проросійського блогера-втікача Анатолія Шарія.

Сашко проводив спільні ефіри з Шарієм, де привселюдно зізнався, що дивиться його від 2014 року та підтримує. Цікаво, що порадив Усику блогера інший відомий український боксер Олександр Гвоздик.

Як відомо, Анатолія Шарія звинувачували у хуліганстві із застосуванням зброї. Стрілянина, про яку йдеться, сталася у Києві ще в травні 2011 року в одному із фастфудів. Було порушено дві кримінальні справи - за хуліганство, а згодом за інсценування нападу на самого себе.

2012 року блогера оголосили в розшук. 2013-го стало відомо, що Шарій отримав статус політичного біженця у Литві та не може бути виданий Україні. У квітні цього року скандальний відеоблогер був знятий з розшуку на підставі рішення Солом'янського райсуду Києва.

ЛОМАЧЕНКО І РОСІЙСЬКИЙ СПЕЦНАЗ

У січні 2020 року Ломаченко вляпався у гучний скандал, виклавши на своїй сторінці в Instagram ролик з тренуваннями російського спецназу.

У відео розповідається про "силу православного духу", а праворуч знизу можна побачити логотип російського YouTube-каналу "Корсунская пустынь".

"Дякуємо за допомогу в зніманнях "ввічливим людям", - зазначено в кінцівці відео. Цими "ввічливими людьми" в народі називали російські окупаційні війська під час анексії Криму в 2014 році.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений LOMA (@lomachenkovasiliy)

Через це відео багато підписників нещадно розкритикували українця.

"Ганьба нації", "Скільки вам з Усиком заплатив Путін?", "Здай паспорт і вали до свого російського православного світу", "Ватник", "Гидота, православ’я головного мозку", - написали Василю у коментарях.

Проте, знайшлися і ті, хто підтримали боксера: "Тримайся, брате", "Поки є такі хлопці, є майбутнє у православних народів".

Пізніше Ломаченко у віршованій формі спробував пояснити, що хотів своїм відео закликати православні народи до миру і "суть была совсем не в триколоре".

Как много тех, кто хочет враз распять,

Гвоздей с запасом даже отложили.

Но от Христа не поверну я вспять,

Мне с детства до конца идти привили.

Не вникнув в суть, готовы на штыки,

Еще вчера кричали вслед: "Осанна",

Но, а сейчас как с привязи быки

Не остывают головы с дурмана.

Спасибо всем, кто все же увидел суть,

Она была совсем не в триколоре,

А чтоб с души отмыть скорей всю муть

И брат на брата да не лез чтоб при раздоре.

Забыли мы, что Бог у нас один,

И бесы узы ловко разрывают.

Вот камень вновь летит и не один,

Так как и тут в горячке что-то накопают

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

☦️

Допис, поширений LOMA (@lomachenkovasiliy)

На фоні всього цього ставлення українців до Василя Ломаченка та Олександра Усика тотально розділилося.

Відомий тенісист Сергій Стаховський глибоко обурений позицією боксерів, а ексчемпіонка світу з боксу, нині віцепрезидент Ліги професійного боксу України Аліна Шатернікова заступилася за хлопців, заявивши, що вони не ідеальні, але люблять Україну.

Український борець вільного стилю Богдан Грицай зайняв радикальну позицію та у зухвалому стилі викликав Усика на бій без правил після того, як Сашко пригрозив розправою "диванним експертам".

Уважно спостерігаємо за подальшим розвитком подій.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#TeamUsyk

Допис, поширений Usyk Aleksandr (@usykaa)

Повʼязані теми:

Наступна публікація