Переворот у світі футболу: що треба знати про створення Європейської Суперліги, формат турніру, учасники

Переворот у світі футболу: що треба знати про створення Європейської Суперліги, формат турніру, учасники

Лионель Месси и Криштиану Роналду / Фото: Associated Press

Подробиці великого розколу в "грі мільйонів".

19 квітня футбольні клуби-гранди офіційно оголосили про створення нового турніру - Європейської Суперліги (European Super League). ТСН Проспорт розповідає, що наразі відомо про революційне змагання та які наслідки це матиме для європейського та світового футболу.

ХТО БРАТИМЕ УЧАСТЬ У СУПЕРЛІЗІ

Про створення нового турніру оголосили 12 клубів Європи - шість команд з Англії, по три з Італії та Іспанії. Клуби-засновники: "Мілан", "Арсенал", "Атлетіко" Мадрид, "Челсі", "Барселона", "Інтер", "Ювентус", "Ліверпуль", "Манчестер Сіті", "Манчестер Юнайтед", "Реал" Мадрид і "Тоттенгем".

Очікується, що перед першим розіграшем турніру ще три клуби приєднаються до Суперліги і теж отримають статус співзасновників.

Загалом у Суперлізі візьмуть участь 20 клубів: 12 членів-засновників, 3 неназваних клуби, які незабаром приєднаються до ліги, а також 5 команд, які щорічно будуть добиратися відповідно до своїх досягнень у внутрішніх турнірах. Інша інформація про відбір непостійних учасників поки відсутня.

Президентом Європейської Суперліги став бос "Реала" Флорентіно Перес.

За інформацією The New York Times, "Баварія", дортмундська "Боруссія" і ПСЖ відмовилися приєднатися до Суперліги.

ЯКИМ БУДЕ ФОРМАТ СУПЕРЛІГИ

Клуби будуть розділені на 2 групи по 10 команд, які гратимуть одна з одною вдома та на виїзді. Тобто на груповому етапі кожен з клубів проведе 18 зустрічей.

До чвертьфіналу потраплять по три найкращі команди з кожної групи. Ще дві путівки до 1/4 фіналу будуть розіграні між власниками четвертих і п'ятих місць, які зійдуться в двоматчевому раунді плейоф.

Далі учасників чекає традиційний формат двоматчевих протистоянь в 1/4 та 1/2 фіналу, який використовується в Лізі чемпіонів.

Фінал Європейської Суперліги відбудеться в травні на нейтральному стадіоні.

КОЛИ СТАРТУЄ СУПЕРЛІГА ТА ГРАТИМУТЬ МАТЧІ

Дебютний сезон Суперліги розпочнеться в серпні 2021 року. Всі поєдинки будуть відбуватися посеред тижня, що дозволить зберегти традиційний календар національних чемпіонатів.

Таким чином, Суперліга стане для її учасників альтернативою євротурнірам під егідою УЄФА - Лізі чемпіонів, Лізі Європи та Лізі конференцій, яку запустять від сезону-2021/22.

СКІЛЬКИ ЗАРОБЛЯТЬ УЧАСНИКИ СУПЕРЛІГИ

Організатори нового турніру обіцяють клубам щедрі виплати. Точні суми поки не називаються, проте офіційний сайт Суперліги вже повідомив, що клуби-засновники отримають одноразову суму в розмірі 3,5 мільярда євро виключно для підтримки своїх планів інвестицій в інфраструктуру і компенсації наслідків пандемії COVID-19.

  • Доходи від ТБ і спонсорів будуть на користь клубів-засновників: 32,5% банку будуть розділені порівну між 15 клубами-засновниками та ще 32,5% між усіма клубами Суперліги.
  • 20% банку буде розподілено залежно від результатів виступів клубів у Суперлізі.
  • Решту 15% розподілять на основі рейтингів популярності клубу. Найбільшу суму грошей отримає команда, матчі якої подивиться найбільша кількість глядачів.

РЕАКЦІЯ УЄФА ТА ФІФА, МОЖЛИВІ НАСЛІДКИ

УЄФА пригрозив учасникам Суперліги жорсткими санкціями. Європейський футбольний союз пообіцяв виключити учасників Суперліги з турнірів під своєю егідою, а їхнім гравцям може бути відмовлено в можливості представляти свої національні збірні.

Як повідомило одразу декілька авторитетних джерел, зокрема і BBC Sport, УЄФА найближчим часом збереться на колективну нараду, на якій ухвалить відповідні рішення. ЗМІ не виключать, що поточний розіграш Ліги чемпіонів та Ліги Європи може бути призупинено.

Клубам-засновникам Суперліги, які цього сезону вийшли до півфінальних стадій ЛЧ і ЛЄ - "Манчестер Сіті", "Реалу", "Челсі", "Манчестер Юнайтед" та "Арсеналу" - загрожує виключення з єврокубків.

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) також виступила з офіційною заявою, в якій засудила створення Суперліги.

"ФІФА хоче пояснити, що твердо виступає за солідарність у футболі і за модель справедливого перерозподілу, які можуть допомогти розвитку футболу як виду спорту, особливо на глобальному рівні, оскільки розвиток футболу - основна місія ФІФА.

На цьому тлі ФІФА може висловити своє несхвальне ставлення до створення "закритої Європейської ліги" поза міжнародними футбольними структурами і не поважає вищезгадані принципи", - йдеться в заяві.

Поки це все, що відомо про Європейську Суперлігу. Стежте за всіма актуальними подіями, що розгортаються навколо створення нового турніру, на ТСН Проспорт.

Новини світу: для чого створили Суперлігу Європи і як це коментують у ФІФА

Новини світу: для чого створили Суперлігу Європи і як це коментують у ФІФА

Повʼязані теми:

Наступна публікація