Від невдалого відбору до ЧС-2014 до успіху на Євро-2020: як пройшла п'ятирічка Шевченка у збірній України

Від невдалого відбору до ЧС-2014 до успіху на Євро-2020: як пройшла п'ятирічка Шевченка у збірній України

Фото: Associated Press

44-річний фахівець вже заявляв, що має намір спробувати сили на клубному рівні.

Сьогоднішня заява Андрія Шевченка про відхід зі збірної України підірвала футбольний інформаційний простір країни. Тренер повідомив, що у нього закінчився термін дії контракту з Українською асоціацією футболу (УАФ), хоча раніше повідомлялося, що його угода розрахована до кінця 2022 року.

Перед стартом же Євро-2020 глава УАФ Андрій Павелко з оптимізмом заявляв, що Шевченко, як він сподівається, не тільки відпрацює до кінця відбір до Чемпіонату світу-2022, а й повезе команду до Катару на фінальну частину турніру. Але все виявилося не так райдужно - тренер пішов...

Фото: Associated Press

ТСН Проспорт вирішив згадати, як фахівець прийшов до збірної в лютому 2016 року асистентом керманича, а через пів року її очолив і пройшов з нею шлях довжиною у п'ять років.

Перший тренерський досвід Шевченко отримав, працюючи у штабі Михайла Фоменка. На той час володар "Золотого м'яча" 2004 року закінчив тренерські курси і був готовий до дебюту в новій ролі.

Фото: twitter.com/jksheva7

На Євро-2016 збірна України під керівництвом Фоменка зазнала трьох поразок. Тож не дивно, що після такого результату на тренерській лаві відбулася рокіровка - колишній керманич пішов у відставку, а через деякий час його наступником дещо несподівано було призначено Шевченка.

Контракт з молодим фахівцем було підписано за схемою "2+2". Затвердження його кандидатури було схвалено одноголосно.

Фото: facebook.com/ffukraine

Дебют Шевченка в ролі головного тренера збірної припав на матч відбіркового турніру Чемпіонату світу-2018 з Ісландією вдома. Та гра завершилася внічию - 1:1. Після цього "синьо-жовті" також поділили очки з турками в гостях - 2:2.

У тому відборі збірна до кінця вела боротьбу за потрапляння на ЧС-2018, але поразки на фініші від Ісландії і Хорватії (обидва рази - 0:2) залишили команду на третьому місці у групі і за бортом світового форуму.

Фото: ФФУ

Невихід на Чемпіонат світу не позначився на позиціях Шевченка у збірній - контракт з ним був пролонговано ще на два роки, і Андрій Миколайович розпочав роботу над підготовкою до дебютного розіграшу Ліги націй і відбіркового раунду Чемпіонату Європи-2020.

Фото: ФФУ

Як виявилося, з цим рішенням УАФ потрапила в ціль. У Лізі націй українці фінішували першими у групі з Чехією і Словаччиною і вийшла до Ліги А.

Відбір Євро-2020 команда під керівництвом Шевченка провела ще більш потужно, фінішувавши першою у групі з діючими чемпіонами континенту португальцями з Кріштіану Роналду у складі.

Фото: УАФ

Другий розіграш Ліги націй вийшов для збірної України не таким успішним, але у вищому дивізіоні суперники були вже зовсім іншого рівня, та й вирішувалася доля "синьо-жовтих" у турнірі зовсім не на футбольному полі. Підопічні Шевченка вилетіли назад до Ліги B після скандальної технічної поразки у виїзній грі зі Швейцарією, яка так і не відбулася.

Євро-2020 збірна України провела не так яскраво, як відбірковий турнір. До плейоф "синьо-жовті" пробилися лише з останнього із прохідних третіх місць. В 1/8 фіналу команда Андрія Миколайовича пройшла шведів після історичного гола Артема Довбика, а у чвертьфіналі вона була зупинена потужними англійцями.

Фото: Associated Press

Фінальний турнір Чемпіонату Європи-2020 вийшов неоднозначним для українців: з одного боку - вони показали свій найкращий результат в історії на континентальних першостях; з іншого - тієї гри, яка була показана у відбірковому раунді, команда не повторила.

Всього під керівництвом Шевченка збірна України за п'ять років провела 52 матчі, здобула 25 перемог, 13 разів зіграла внічию і зазнала 14 поразок.

Фото: ФФУ

Андрію Миколайовичу належить рекорд за тривалістю роботи з "синьо-жовтими" за один період - 5 років і 1 місяць. Більше з командою працював лише Олег Блохін, але він очолював команду двічі.

Сподіваємося, що рішення про відхід Шевченка зі збірної виявиться взаємовигідним - тренер, нарешті, спробує сили на клубному рівні і зможе домогтися успіху вже на іншому місці роботи, а "синьо-жовті" продовжать свій прогрес і зможуть пробитися на Чемпіонат світу-2022 вже з новим керманичем.

Фото: ФФУ

Повʼязані теми:

Наступна публікація