Генне редагування в Китаї: вигідна наука чи нова військова загроза?

Генне редагування в Китаї: вигідна наука чи нова військова загроза?

Фото: ТСН.ua

Розробка суперсолдатів ще в далекому майбутньому, але проривів Китаю у генній інженерії варто остерігатися вже зараз.

Технологію редагування генів, яка вже продемонструвала величезні досягнення в медицині, цікавить, чи можуть рак і ВІЛ бути переможеними завдяки генній інженерії. Але, попри оптимістичні заголовки в ЗМІ, технологія, відома як CRISPR, стає загрозою міжнародній безпеці. Одного дня CRISPR може дозволити ворогам США створювати за допомогою генної інженерії біологічну зброю або навіть суперсолдатів, які будуть домінувати в майбутніх боях.

Науковці в Китаї йдуть попереду колони. Вони вже змінили людські ембріони, клонували собаку та здійснили сплайсинг генів мавп і мишей. Тим часом деякі американські біотехнологічні фірми експортують технологію CRISPR для законних наукових відкриттів у всьому світі. Але іноді свої зусилля з продажу вони спрямовують на клієнтів у Китаї, які можуть проводити як корисні цивільні дослідження, так і розробляти зловісні військові програми.

ЩО ТАКЕ CRISPR?

CRISPR – це лабораторний процес, який редагує ДНК. Методика базується на образній "парі молекулярних ножиць" з ферменту, що називається Cas-9 і який може фокусуватися на внесенні змін у певній ДНК для бажаного ефекту в цільовому геномі. За даними YourGenome.org, лікарі і дослідники можуть "видаляти, додавати або змінювати генетичну послідовність". Більше того, CRISPR-Cas9 "наразі виділяється як найшвидша, найдешевша та найнадійніша система для редагування генів", як повідомляє веб-сайт Wellcome Genome Campus, що належить дослідницькому інституту біологічних наук в Кембриджі, Англія.

CRISPR може дозволити ворогам США створювати за допомогою генної інженерії біозброю або навіть суперсолдатів.

У той час, як більшість досліджень CRISPR присвячена доброзичливим досягненням у галузі медицини та науки, минулого року слова екс-директора національної розвідки США Джеймса Клеппера були наведені в звіті про оцінку загроз. Йшлося про те, що вороги США можуть використовувати цю технологію з безчесною метою.

Після цього попередження глава центру з питань прогнозування, стратегії та ризиків Atlantic Council Метью Барроуз зазначив, що "швидкість цих наукових розробок... продовжує перевершувати можливості для нашої підготовки".

РЕДАГУВАННЯ ГЕНІВ ЯК ЗАГРОЗА МІЖНАРОДНІЙ БЕЗПЕЦІ

Під час дискусії в Atlantic Council щодо генного редагування у вересні 2016 року доктор наук П'єр Ноель, професор клініки Mayo, а також співробітник-нерезидент Центру Брента Скоукрофта, погодився з думкою про те, що ця технологія може бути справжньою загрозою. "Можливо, в майбутньому, коли ця технологія стане більш ускладненою, країни зможуть впроваджувати редагування генів для розробки... суперсолдатів... з великою м'язовою силою та міццю".

Головна проблема щодо генного редагування та його потенційної небезпеки полягає в тому, що інструментарій CRISPR дуже легко здобути – він коштує менш ніж 50 доларів. Цьогоріч у травні на веб-сайті Futurism розповіли, як організації зазвичай поширюють цей інструментарій в усьому світі. За даними сайту, неприбуткове сховище молекул ДНК Addgene, що в Кембриджі, штат Массачусетс, надіслало "тисячі інструментаріїв CRISPR дослідникам у більш ніж 80 країнах".

Одна з цих країн – Китай. Китайські дослідники часто використовують Addgene. Вони зробили понад 10 000 запитів на плазміди CRISPR (розділені молекули ДНК) та на сотні депозитів плазмід у сховищі Addgene. Організація також має дистриб'ютора в Пекіні.

Російські дослідники також співпрацюють з Addgene, і неприбуткова організація допомагає науковцям у формальностях з російською митницею. Addgene, на свою честь, має численні гарантії забезпечення того, що її продукти використають в ім'я легальної науки. Дослідники повинні продемонструвати, що вони працюють у наукових установах або в інших чинних дослідницьких лабораторіях. Addgene не робить поставки до Куби, Ірану, Північної Кореї, Судану та Сирії.

І поки російські вчені зі Сколківського інституту науки і техніки демонструють скромні успіхи в проведенні CRISPR експериментів, досліджуючи імунітет бактерій, Китай встигнув стати глобальним лідером на цьому полі.

Цього місяця китайські дослідники біотехнологічної фірми в Пекіні заявили, що вони клонували собаку за допомогою редагування генів. Геномні експерти вважають, що Китай випереджає Сполучені Штати в проривах CRISPR або ж зробить це незабаром. У квітні Китай почав застосовувати методи CRISPR щодо людей, які хворіють на рак.

КИТАЙСЬКІ ДОСЛІДЖЕННЯ CRISPR: ДЛЯ ВІЙСЬКОВОГО ЧИ ЦИВІЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ?

У Китаї проводять настільки багато досліджень щодо генного редагування, що важко визначити їхні першоджерела. Також нелегко дізнатися, чи належать китайські дослідження до цивільних, військових або оборонних програм. Таємна Академія військових медичних наук і Третій військовий медичний університет є найбільш імовірними лабораторіями в галузі оборони. Ці інститути, подібні до DARPA, проводять медичні дослідження для Народно-визвольної армії, і обидва гарячково просувають дослідження CRISPR.

Китайські військові вчені використовують технічні прийоми для створення білків людської крові (альбумінів) у поросят. Військові дослідники вдосконалюють сплайсинг CRISPR за допомогою власних світлоіндукованих систем редагування. Інші дослідження зосереджені на посиленні стійкості до ліків від раку. Китайські військові також досліджують видалення ДНК вірусу гепатиту-В за допомогою CRISPR.

Більш тривожними є цьогорічні китайські прориви CRISPR щодо людських ембріонів.

Основні цивільні лабораторії CRISPR, напевно, афілійовані з Китайською академією наук, зокрема, з її Інститутом неврології, що належить до шанхайських інститутів біологічних наук.

Ці центри мають десятки лабораторій із принаймні 50 вченими, які могли б працювати над редагуванням генів у будь-який час. І такі приблизні дані наявні лише в сфері неврології.

А ще це – без врахування усіх китайських дослідників CRISPR, які наполегливо працюють у галузі біології або зоології. Цивільні вчені в Китаї досягають швидких результатів, проводячи експерименти з мавпами і мишами. Але більш тривожними є цьогорічні китайські прориви CRISPR щодо людських ембріонів. Водночас США заборонили використання технічних прийомів CRISPR на людських зародках.

АМЕРИКАНСЬКІ БІОТЕХНОЛОГІЧНІ ФІРМИ МОЖУТЬ МИМОХІТЬ ДОПОМАГАТИ КИТАЮ

У дослідженнях CRISPR Китай зробив стрибок уперед, головним чином, завдяки потужному державному фінансуванню. Народно-визвольна армія, здається, поставила генне редагування в пріоритет перед іншими галузями. Іншим чинником науково-технічного розвитку Китаю може бути розвиток американського сектору біотехнологій, що присвячений генному редагуванню. Деякі американські фірми вважають Китай величезним експортним ринком для технології CRISPR. Щонайменше чотири з цих американських компаній мають певний зв'язок з Китаєм.

Компанія CRISPR Therapeutics, що в Кембриджі, штат Массачусетс, розробила власну платформу для генного редагування. Завдяки венчурному фінансуванню вона зібрала 89 млн доларів. У червні фірма оголосила, що отримала китайський патент на свою систему геномного редагування CRISPR/Cas 9.

GeneCopoeia, що в Роквіллі, штат Меріленд, продає численні інструменти CRISPR. Фірма має китайського дистриб'ютора цього продукту в Науковому парку Гуанчжоу.

Компанія GenScript у Піскатавеї, штат Нью-Джерсі, має офіс у китайському Наньцзіні, провінції Цзянсу. У березні вона оголосила, що працює з фундацією генетичної науки, аби залучити і розширити науково-дослідницьку спільноту в галузі синтетичної біології у Китаї.

GENEWIZ, чия штаб-квартира розташована в штаті Нью-Джерсі, надає численні послуги в галузі геномного редагування та інженерії, зокрема, в галузі синтетичної біології. Ця компанія співпрацює з Національною основною лабораторією біотерапії Сичуанського університету в Китаї над синтезом ключових генів вірусу Зіка.

Я жодним чином не стверджую, що ці неприбуткові та некомерційні організації роблять щось невідповідне, неетичне чи незаконне. Існує великий попит на продукти та послуги CRISPR в Китаї, і ці організації просто задовольняють попит у вільній ринковій системі. Щодо CRISPR було проведено кілька слухань в Конгресі США, але, здається, ніхто не зосереджував увагу на експортному контролі військового використання цієї технології за кордоном.

Росіяни можуть відставати від американців та китайців у дослідженнях з генного редагування, але Володимир Путін завжди шукає нові засоби для військового переважання.

Тим часом Китай явно женеться за подвійним використанням технології генної інженерії. Пекін, імовірно, планує стати беззаперечним глобальним лідером у галузі генного редагування для своєї армії, а також для цивільних, медичних і наукових спільнот. Як говорив Барроуз, швидкість технологічних досягнень у цій галузі вражає, а подальше зростання буде ще важче відслідковувати й аналізувати. Інструментарії CRISPR є дешевими і простими у використанні. Щодня дедалі більше науковців у всьому світі отримують різні послуги та продукти, які допомагають займатися сплайсингом.

Розвиток китайських суперсолдатів, імовірно, ще в далекому майбутньому, але вже є перші дзвіночки, тож до них треба ставитися серйозно і уважно за ними стежити. Ясна річ, Народно-визвольна армія буде зацікавлена у підвищенні живучості своїх солдатів, і CRISPR має потенціал для зміцнення людей на полі бою в майбутньому. І не забувайте про Росію. Росіяни можуть відставати від американців та китайців у дослідженнях з генного редагування, але Володимир Путін завжди шукає нові засоби для військового переважання.

Текст оригіналу читайте на the Atlantic Council

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація