Гройсман боротиметься з контрабандою спільно з Аваковим

Гройсман боротиметься з контрабандою спільно з Аваковим

Фото: УНІАН

Нацполіція порушить монополію СБУ у контролі митників.

Кабінет міністрів вирішив ввести експеримент на митницях: від 21 червня до 31 грудня поліцейські зможуть цілодобово перебувати в зонах митного контролю з органами Державної фіскальної служби -  для виявлення фактів порушення митних правил.

Крім того, поліцейські і посадовці Міністерства внутрішніх справ отримають доступ до автоматизованої системи митного оформлення. Для цього МВС визначить перелік поліцейських, які мають право цілодобово перебувати в зонах митного контролю. МВС спільно з Міністерством фінансів і ДФС подаватимуть щомісячні звіти від 1 вересня, а також представлять пропозиції про зміни до законодавчих актів.

У пошуках контрабандистів: прикордонники на Буковині стріляли в ногу селянину. Ексклюзивне відео

У пошуках контрабандистів: прикордонники на Буковині стріляли в ногу селянину. Ексклюзивне відео

Таким чином уряд збирається реагувати на постійні порушення на кордоні. Досі таке право мала лише Служба безпеки України, яка належить до президентської вертикалі. Під час селекторної наради з питань боротьби із контрабандними схемами прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що сам аналізуватиме роботу кожної митниці, “щоб відловити всіх мерзотників”.

“Я хочу сказати всім контрабандистам і силовикам, які їх кришують. Ви заробляєте сотні тисяч, а країна втрачає мільярди. Вас треба завезти на передову, щоб ви подивились в очі бійцям, в яких крадете гроші.”, - сказав він, сидячи між главою СБУ Василем Грицаком, генпрокурорм Юрієм Луценком, очільником МВС Арсеном Аваковим та представниками інших правоохоронних орагнів.

Прем’єр пообіцяв, що  боротьба з контрабандою лише посилюватиметься. Також він анонсував законопроект про посилення відповідальності за незаконне ввезення товарів і криміналізацію статей щодо контрабанди.

Нардеп Мустафа Найєм вважає, що Гройсман зі своїм рішенням “вийшов на стежку війни з Петром Порошенком”: “Контрабанду в країні буде контролювати або запобігати їй - покаже час - не тільки вертикаль президента, але і уряду”.

Судя по всему, Владимир Гройсман вышел на тропу войны с Петром Порошенко. Кабинет министров предоставил сотрудникам...

Posted by Mustafa Nayyem on Thursday, June 21, 2018

Журналіст Юрій Бутусов також зауважує, що напередодні виборів партнерські стосунки між Порошенком і Гройсманом розірвані.

“Гройсман робить те, що колись не посмів зробити прем'єр Яценюк - прем'єр вирішив розпочати з президентом в боротьбу за владу і за контроль фінансових потоків. До того ж Гройсман вирішив, на відміну від Яценюка, використовувати в цій боротьбі всі ресурси влади і спирається на підтримку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, якого Порошенко вважає одним зі своїх головних опонентів”, - висловив думку Бутусов.

Новая таможенная война. Премьер-министр Владимир Гройсман схлестнулся с президентом Петром Порошенко в борьбе за...

Posted by Юрий Бутусов on Thursday, June 21, 2018

І Найєм, і Бутусов звертають увагу на те, що Гройсман за два роки прем’єрства досі не призначив керівника митниці.

“Два роки у митниці відсутній свій начальник, діє виконувач обов'язків, а нормальне управління прем'єр намагався замінити лояльними собі імпровізованими підрозділами "чорних сотень", які довели вкрай низьку ефективність і по суті стали лише інструментом впливу, - пише журналіст.

Найєм зауважує, що для вирішення ситуації призначення очільника органу було більш дієвим, ніж кроки, на які тепер пішов глава уряду.

“Призначення нормального керівника - набагато ефективнійший спосіб боротьби з контрабандою, ніж ігри правоохоронними органами. Бездіяльність призвела до того, що на практиці рішення Кабміну може зіштовхнути лобами глав СБУ і МВС - Василя Грицака і Арсена Авакова”, - вважає нардеп.

Зрештою ще один представник “президентської вертикалі” - генпрокурор Юрій Луценко - розкритикував постанову Кабміну про поліцію на митних постах, оскільки “вона є недостатньою для подолання цієї проблеми”. Він вказав, що необхідно змінити статтю Митного кодексу, щоб  поліцейські мали право “вчиняти певні дії щодо митних товарів або посадових осіб митниці”. Однак Найєм стверджує, що за чинним документом і МВС, і СБУ мають однакові права у здійсненні контролю на митницях.

На Волині виник скандал через заяви про зловживання та контрабанду на митниці

На Волині виник скандал через заяви про зловживання та контрабанду на митниці

Він побачив у постанові ймовірність того, що МВС замість СБУ монополізує нагляд. А також запропонував звернути увагу на людей на місцях.

“Я би просив прем’єр-міністра вжити заходів щодо відновлення вертикалі митної служби перш за все. Також, враховуючи втрати до 7 млрд доларів, про які говорить наша аналітика, треба зробити висновки щодо нинішніх керівників митниць і найбільш одіозних із них, про яких роками говорить суспільство і правоохоронні органи, необхідно змінити на конкурсній основі”, - заявив Луценко на нараді.

Генеральний прокурор Юрій Луценко взяв участь у селекторній нараді питань ситуації на кордоні і припинення контрабандних...

Posted by Лариса Сарган on Thursday, June 21, 2018

Раніше уряд оприлюднив оцінки експертів, згідно з якими обсяг тіньових оборудок у деяких секторах економіки сягає 60-80%, а в абсолютних цифрах – 70-100 млрд грн.

Кабмін ухвалив план по боротьбі з контрабандою

Кабмін ухвалив план по боротьбі з контрабандою

Повʼязані теми:

Наступна публікація