Сезон грипу став стартувати на два тижні раніше, чому так - ми не знаємо

Сезон грипу став стартувати на два тижні раніше, чому так - ми не знаємо

Фото: ТСН.ua

Чи варто боятися нового вірусу грипу та як врятуватися від зараження - про це експерт розповіла в інтерв'ю ТСН.ua.

З традиційним зростанням рівня захворюваності ГРВІ восени починаються розмови про прийдешню епідемію грипу, який щороку забирає життя десятків українців.

Певну паніку спричинив і прогноз про новий вірус, який загрожує Україні, а також передбачення від МОЗ про те, що рівень захворюваності грипом цього сезону збільшиться на 14%.

Завідувач "Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій" МОЗ Тетяна Дихановська, чиєю роботою є, зокрема, складання таких прогнозів, розповіла в інтерв'ю ТСН.ua, які віруси атакуватимуть українців цієї зими та коли чекати їхньої активізації.

Також епідеміолог розповіла, як можна вберегти себе від вірусів і коли варто задумуватися про вакцинацію.

Тетяна Дихановська / Фото: ТСН.ua
- Днями з'явився прогноз, що в епідемічному сезоні 2017-18 років хворих на грип буде на 14% більше, ніж минулого. Чи справді це так і в зв'язку з чим може скластися така ситуація?

- Це прогноз склався на основі аналізу минулих років. У нас змінився штам, який прогнозовано циркулюватиме на території України. Це штам грипу типу А/Michigan/45/2015, подібний A(H1N1)pdm09. Він прийшов на зміну штаму "Каліфорнія", нашого старого знайомого, який ми знаємо як свинячий грип, каліфорнійський грип, пандемічний грип. Він у своєму складі має штам "Мічіган". Його було виявлено у північній півкулі 2015 року. Там він і циркулював у 2015-16 роках. Під час аналізу захворюваності ми не бачили там розвитку великих епідемій і тим паче пандемії. Тому ми не очікуємо високого рівня захворюваності зараз в Україні.

- Тобто не можна сказати, що "Мічіган" є більш агресивний?

- Він сам по собі агресивний як пандемічний. Але він є тим самим Н1N1, яким ми перехворіли. 56% українців мають імунітет до цього штаму.

- Які ще віруси циркулюватимуть Україною?

- Кожного року наприкінці лютого засідають вірусологи зі всього земного шару. Вони аналізують ситуацію і складають прогноз, які штами циркулюватимуть у північній та південній півкулях. Таким чином у нашій півкулі на сезон 2017-18 років до штату вакцин увійшли штами A/Michigan/45/2015 (H1N1), A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2), B/Brisbane/60/2008. "Брісбен" і "Гонконг" у нас вже були. Залишається нам невідомий штам "Мічіган". Але він має майже ті ж самі характеристики, що і каліфорнійський штам. Тому ми не очікуємо великого підйому захворюваності.

Фото: ТСН.ua

- Чому було озвучено 14%? Звідки взялася саме ця цифра?

- Це ґрунтується на даних наших регіонів, які щомісяця проводять аналіз стану імунітету здорових осіб. Потім ми аналізуємо захворюваність і враховуємо, які штами будуть циркулювати, їхні ознаки, і даємо прогноз. Але необов'язково, що саме так і станеться. Мають вплив природні умови, міграційні процеси – ті явища, на які медичні працівники вплинути не можуть, але повинні бути готові протистояти.

У будь-якому випадку надані рекомендації лікувальним закладам, щоб вони були готові до підйому захворюваності порівняно з минулим сезоном. Вони мають передбачити лікувальні засоби, дезінфекційні засоби, розгортання ліжкового фонду на 14% більше.

І я не скажу, що це забагато. Це не пандемічний грип, який передбачає більш посилені заходи, ніж проводяться зазвичай.

- То коли чекати старту епідемічного сезону?

- Останні два роки сезон грипу у нас зміщувався на два тижні вперед. Зазвичай пік захворюваності приходиться на кінець січня-початок лютого. Проте позаминулого сезону це був кінець грудня. Минулого сезону це був вже початок грудня. Тобто певні обстанвини на земній кулі сприяють тому, що два роки поспіль сезон грипу починався раніше на два тижні. Чому так відбувається – відповіді ми поки не маємо. Зараз Європейське бюро ВООЗ намагається з'ясувати, чому це сталося.

Як убезпечити себе від небезпечного грипу "Мічіган"

Як убезпечити себе від небезпечного грипу "Мічіган"

- Чи може це залежати від змін погоди, клімату?

- Може змінюється циркуляція вірусу, можливо, сам вірус змінює свої властивості. Можливо, ще щось сталося. Але цим займається Європейське бюро ВООЗ, яке згодом зможе надати нам ці дані.

Але зараз нам до грипу ще дуже далеко. Ще три місяці ми не побачимо в аналізах грипу типу А. І той підйом захворюваності, який ми зараз спостерігаємо, відбувається за рахунок групи респіраторних інфекцій. Діти пішли до школи, почали обмінюватися вірусами, які накопичили протягом літа (вони десь побували, у бабусі, за кордоном), і ми побачили зростання захворюваності у 2-3 рази за перший тиждень початку навчального року.

У подальшому ми не очікуємо різкого підйому. Це звичайний сезонний підйом захворюваності вірусними інфекціями. Це аденовіруси, ріновіруси, бокавіруси - все, що завгодно. Це нормальне явище. А те, що пишуть в Інтернеті, що це відбувається за рахунок вірусів грипу, - це не правда. Грип ми очікуємо не раніше грудня.

- Ви згадали також, що минулого сезону у нас циркулювали віруси "Гонконг" і "Брісбен", які тоді були новими для України. А як українці пережили ці штами?

- Як і очікувалося, спочатку активізувався А/H1N1, каліфорнійський. З нього почався розвиток епідемічного підйому грипу. Потім у середині січня переросло у "Гонконг", а закінчилося все "Брісбеном", грипом В – у лютому-березні. Минулий сезон у нас відбувся суто "по-книжному", за підручником епідеміології, який ми вивчали в інституті. Було підвищення епідпорогів, був якийсь післяпороговий період, але загалом це був класичний сезон.

- Які методи профілактики можете порадити?

- Специфічний метод профілактики був і лишається один – вакцинація. Потім, коли починається епідемічний період, це стає захистом людини. Якщо людина не вакцинувалася, то на перший план виходить індивідуальний захист. Це миття рук, уникання тісних колективів. Тому ми просимо місцеві органи влади під час зростання рівня захворюваності своєчасно оголошувати карантини. Хворому треба одягати маску.

- Як часто потрібно змінювати маску?

- Кожні чотири години її потрібно змінювати на свіжу або прасувати. Але здоровій людині її носити немає сенсу, тому що коли людина перебуває на вулиці, це намарне. Вірус дуже швидко гине на вулиці від низької температури і вологості.

- Уточніть ще щодо вакцинації. Коли вже триває пік епідемії, вакцинуватися немає сенсу?

- Вакцинуватись взагалі бажано у вересні-жовтні, крайній випадок – у листопаді. Адже імунітет виробляється протягом двох тижнів. На 10-й день імунітет вже є, а на 14-й він достатній для того, щоб викликати стійке протистояння вірусу грипу. Можна імунізуватися і протягом усього сезону, якщо є бажання. Але є небезпека, що вакцина не встигне спрацювати у період, коли людині доводиться багато контактувати з хворими, від чого складно убезпечити себе, особливо у такому великому мегаполісі як Київ.

Розмовляла Ольга Скичко

Які небезпечні хвороби можна підхопити взимку

Які небезпечні хвороби можна підхопити взимку

Повʼязані теми:

Наступна публікація