Поширення, симптоми та лікування. 10 важливих фактів про небезпечний вірус Зіка

Поширення, симптоми та лікування. 10 важливих фактів про небезпечний вірус Зіка

Вакцини від вірусу Зіка досі немає / Фото: Reuters

Учені попереджають про можливість пандемії, бо інфекція шириться блискавично.

Епідемія лихоманки Зіка, яка вражає вагітних жінок і майбутніх дітей, може невдовзі охопити цілий світ. Щоб заспокоїти людей, відомі експерти розповіли, чи варто боятися цього вірусу і чи можна від нього вберегтися.

Думку науковців опублікувало видання Aljazeera.

1. Що таке вірус Зіка?

Вірус Зіка – це вид вірусів, який переносять комарі роду Aedes. Вірус пов'язаний з лихоманкою денге, жовтою гарячкою та вірусом Західного Ніла.

Симптоми вірусу Зіка легкі. Вони включають в себе лихоманку, висипи, біль у суглобах і кон'юнктивіт. Від вірусу помирають не часто. Госпіталізація - теж явище рідкісне. 

2. Як поширюється?

Вірус Зіка, насамперед, поширюється через укус заражених комарів роду Aedes. Вагітні жінки можуть передавати вірус своїй дитині під час вагітності.

Поки що немає повідомлень про передачу вірусу через грудне вигодовування. Проте в деяких випадках вірус Зіка був переданий через переливання крові і сексуальний контакт.

3. На яких територіях був поширений вірус Зіка?

Останній спалах вірусу був у 23 країнах Карибського басейну, Центральної Америки, Південної Америки, Мексики і Пуерто-Ріко.

Перед тим спалахи Зіка були в Габоні, Єгипеті, Нігерії, Сенегалі, Сьєрра-Леоне, Кот-д'Івуарі, Центральноафриканській Республіці, Камбоджі, Малайзії, Мікронезії, Пакистані, Індії, Таїланді, Філіппінах та Індонезії.

4. Як вірус Зіка дістався до Бразилії?

Ймовірно, вірус Зіка опинився в Бразилії через учасників чемпіонату світу Va'a World Sprints, який відбувався там у серпні 2014 року. Спортсмени приїхали з Французької Полінезії, Нової Каледонії, Островів Кука та острова Пасхи.

Існує також припущення, що вірус Зіка привезли з Азії туристи, які також відвідали чемпіонат.

5. Як діагностувати вірус Зіка?

У перший тиждень інфікування потрібно відправити до сучасних лабораторій зразок крові.

Вірус Зіка може бути виявлений за допомогою сучасного молекулярного тестування активного вірусу, який перебуває в організмі протягом семи днів.

Швидкий тест, який шукає антитіла після хвороби, дозволяє перевірити імунітет.

6. Як лікується вірус Зіка?

Нині немає ліків або вакцини проти вірусу. Тому лікування, як правило, фокусується на полегшенні симптомів.

7. Чи може бути розроблена вакцина?

Теоретично створення вакцини можливе. Проте тестування і випробування препарату на ефективність займуть роки і коштуватимуть сотні мільйонів доларів.

Чимало фармацевтичних компаній, зокрема Inovio, Hawaii Biotech, GSK і Sanofi зараз розробляють або планують працювати над створенням вакцини від вірусу Зіка.

Торік Sanofi отримала схвалення для першої у світі вакцини проти денге. Цей вірус тісно пов'язаний з вірусом Зіка. Проте нині в Sanofi не беруться прогнозувати, чи може вакцина бути адаптована до вірусу Зіка.

8. Що таке мікроцефалія і як вона пов'язана з вірусом Зіка?

Мікроцефалія – це вроджений дефект, що характеризується неповною розвитку мозку і неприродною малою головою. Нині не існує жодного лікування проти його симптомів – судом, затримки розвитку та проблем з мисленням.

Мікроцефалія – це, зазвичай, рідкісна хвороба. У США, як правило, трапляється від 2 до 12 випадків на 10 тис. новонароджених. Найбільше дефект поширений в районах Бразилії. Мікроцефалія там становить 1% від усіх народжень.

Дослідники припускають, що існує зв'язок між місцем і часом спалаху віруса Зіка та збільшенням випадків мікроцефалії. Проте досі немає доказів того, що вірус викликає вроджені дефекти.

9. Чому потенційний зв'язок між вірусом Зіка і вродженими дефектами не досліджували раніше?

У районах центральної Африки та Азії, де Зіка був поширеним протягом десятиліть, більшість людей заражаються в ранньому віці. Тому ризик виникнення інфекції під час вагітності є досить незначним.

Дотепер населення Америки не мало контакту з вірусом. Це означає, що більшість жінок під час вагітності вперше стали інфіковані. А це підвищує ризик народження дітей з дефектами. Ось чому нині жінкам радять уникати вагітності.

10. Чи можуть генномодифіковані комарі зупинити вірус?

Британська біотехнологічна компанія Oxitec створила генетично модифікованих комарів виду Aedes Aegypti шляхом введення двох генів в їхнє ДНК.

Завдяки одному з них, личинки комарів світяться під ультрафіолетовим світлом. За словами науковців, це допоможе ідентифікувати комах, що переносять інфекцію.

Інший ген спричиняє смерть всього потомства комара.

В Oxitec говорять, що впровадження генетично модифікованих комарів на заражені території, допоможе зменшити передачу Зіка більше, ніж на 80%

Нагадаємо, що 25 січня Всесвітня організація охорони здоров'я попередила, що вірус Зіка пошириться на всі країни Північної і Південної Америки, за винятком Канади і Чилі.

Потрапивши у 2015 році з Африки і Азії до Південної Америки, він дуже швидко поширився по материку. Зараження відбувається через укуси комарів. Поки що неясно, чи патоген передається від людини до людини статевим шляхом.

У ВООЗ зазначили, що вірус викликав пошкодження головного мозку у тисяч немовлят в Бразилії. Вакцини для профілактики або лікування вірусу не існує. Сама хвороба викликає невелике підвищення температури і висип.

27 січня у США повідомили, що вірус був зафіксований у дорослого жителя Вірджинії, який виїжджав за межі країни, а також у жителя штату Арканзас.

Загалом спалахи захворювання були зареєстровані в Азії, Африці, Південній і Північній Америці, Тихоокеанському регіоні. У Європі поки що помічені поодинокі випадки. Зокрема, два випадки хвороби, спричиненої вірусом Зіка, були підтверджені в Швейцарії, ще чотири - в Італії.

Раніше він був зафіксований у туриста, який побував у Латинській Америці і прибув в Данію. 27 січня було оголошено про перше виявлене зараження жителя Швеції.

вирус Зика

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація