59 ракет та два есмінці: стали відомі деталі ракетного удару США по Сирії

Операція проводилась у відповідь на хімічну атаку уряду Сирії.

Американські есмінці USS Porter і USS Ross в ніч проти п'ятниці випустили 59 ракет по аеродрому сирійських урядових сил Шайрат.

Про це заявив речник Міністерства оборони США Джефф Девіс, - пише Укрінформ.

"За наказом президента, американські сили здійснили удар крилатими ракетами по аеродрому сирійських ВПС сьогодні близько 20:40 за Вашингтоном (4:40 ранку, 7 квітня за місцевим часом у Сирії - ред). Ціллю удару був визначений аеродром Шайрат у провінції Хомс", - зазначається в повідомленні.

Операція проводилась у відповідь на хімічну атаку уряду Сирії 4 квітня в містечку Хан-Шейхун, в результаті якої загинули та отримали поранення сотні невинних сирійців, у тому числі, жінки й діти.

Удар був проведений з використанням ракет Tomahawk Land Attack Missiles (TLAMs), запущених з есмінців USS Porter і USS Ross в східній частині Середземного моря. Загалом, було запущено 59 "Томагавків" по літаках на аеродромі, захищених ангарах для них, складах з нафтопродуктами та матеріально-технічним обладнанням, бункерах з боєприпасами, системам ППО і радарам.

"Як і завжди, США застосували надзвичайні заходи, щоб уникнути жертв серед цивільного населення, відповідно до закону про збройні конфлікти. Були реалізовані всі заходи, щоб здійснити цей удар з мінімальним ризиком для персоналу на аеродромі", - наголосили в Пентагоні.

Зараз проводиться оцінка результатів удару.

"Перші ознаки вказують на те, що цей удар серйозно пошкодив та зруйнував сирійські літаки, а також інфраструктуру та обладнання на аеродромі Шайрат, та зменшив здатність сирійського уряду застосовувати хімічну зброю. Застосування хімічної зброї проти невинних людей неприпустимо", - наголошується в заяві Міністерства оборони США.

Нагадаємо, що раніше президент США Дональд Трамп заявив, що розглядає можливість військової відповіді на хімічну атаку в Сирії.

Про це повідомляє CNN з посиланням на власні джерела.

Нагадаємо, сирійський Ідліб постраждав від газової атаки: серед десятків загиблих є діти. За останніми даними, загинуло щонайменше 72 особи. Під час авіаударів було випущено токсичний газ. Через газ багато людей задихнулись або втратили свідомість, у деяких з рота йшла піна.

Проте за іншими даними, померлих може бути близько сотні, поранених - понад 150. Джерела серед лікарів та інші активісти підтвердили, що один з передмість Хан-Шейхуна було обстріляно матеріалами, схожими на газ. Він викликає задуху і інші симптоми, такі як прискорене дихання, звуження сітківки, блідість, загальний спазм тощо.

У Міністерстві оборони Росії заявили, що хімічна атака у Сирії в місті Хан Шейхун виникла через виток газу на складах сирійських повстанців після того, як їх авіація обстріляла війська сирійського уряду.

Застосувати газ проти мирних жителів Сирії наказав президент країни

Застосувати газ проти мирних жителів Сирії наказав президент країни

Повʼязані теми:

Наступна публікація