Аборт в Італії. Як церква порушує права жінок - The New York Times

Аборт в Італії. Як церква порушує права жінок - The New York Times

Фото: Reuters

У країні щороку проводять 20 тисяч небезпечних і незаконних абортів.

Тема абортів гостро стоїть в Італії, де великий вплив має римо-католицька церква з її центром у Ватикані. 

Іларія Марія Сала у своїй статті виданню The New York Times підняла гостру проблему для італійських жінок, для яких щороку все складніше зважитися на такий крок. При цьому церква відіграє все більш активну роль.

"Наприкінці жовтня Косімо Боррацціно, член партії лівих, місцевої ради Апулії, що в південній Італії, запропонував ухвалити місцевий закон, який посилить тиск на законодавство Італії та дозволить жінкам робити аборт. Його опоненти, які представляють правих, сказали, що це непотрібний закон і що Боррацціно "вдарився в стіну очевидності".

Усе ще, коли йдеться про репродуктивні права в Італії, дотримання закону – цілком очевидна річ. За фактом, 9 із 10 гінекологів Апулії відмовляються робити аборти, навіть якщо це законно від 1978 року. Статистика у всій країні лише дещо змінюється: семеро із десятьох гінекологів Італії не переривають вагітність.

Медики можуть відмовитися це робити, тому що той самий закон, який легалізував аборти 40 років тому, також  звільняє медперсонал від проведення цієї процедури, якщо «вони мають заперечення і заявили про це одразу». Все більше і більше є таких заперечень – більшість із них через католицькі переконання –  відтоді об’єднали гінекологів, жіночі клініки та фармацевтику і як результат зробити аборт в Італії так важко, як і в тих країнах, де він взагалі нелегальний.

Близько 20 тисяч небезпечних і незаконних абортів проводять щороку в Італії та майже 100 тисяч законних. Кількість незаконних збільшується, навіть якщо кількість законних зменшується, кажуть адвокати з прав жінки.

2015 року представники міністерства охорони здоров’я заявили, що менше 60% місцевих лікарень в Італії проводять аборти. Цьогоріч одна жінка з міста Падуя, що на півночі Італії, повідомила, що їй довелось обійти 23 клініки, щоб знайти ту, де можна було зробити аборт.

За це Італію постійно критикує Рада Європи та комітет ООН з прав людини.

Офіційні представники профільного міністерства повідомляють, що підтримка відмов від проведення абортів серед гінекологів зросла з 59% 2005 року до 70% 2013 року. (Уряд припинив розкривати дані за останні роки). Ноемі ді Іоріо, активіст жіночого колективу La Mala Educación, розповів, що під час мітингу 28 вересня в Болонії з нагоди Міжнародного дня безпечного аборту наявність релігійних заперечень у жіночих лікарнях досягла піку.

Така боротьба зараз проводиться всюди – в лікарнях, на вулицях, у місцевих установах і судах у всій країні.

Цього року головна місцева клініка Риму відкрила дві вакансії для гінекологів, зазначивши, що шукають кандидатів, які не заперечують аборти. У серпні адміністративний суд постановив, що медперсонал не може, посилаючись на релігійні заперечення, відмовлятись приписувати  протизаплідні пігулки або виписувати довідки про вагітність жінкам для здійснення аборту. Місцеві медіа назвали це рішення «революцією».

Тільки-но закон 194 ухвалили 1978 року, церква і її довірені особи з Християнської демократичної партії намагалися його скасувати. 1981 року був проведений референдум, але ідею не підтримали. Не в змозі змінити закон, Церква почала використовувати міжнародні протиріччя, які вона допомогла створити.

Незважаючи на те, що закон 194 гарантував право на аборт, він також «виражав соціальну цінність материнства».

Сам папа Франциск, зібравши лікарів католиків Італії 2014 року, підтримав медиків у їхньому сміливому виборі, йдучи проти сьогодення, чітко посилаючись на релігійні заперечення.

Хоч християнських демократів більш немає, католицизм залишається найголовнішою політичною силою сьогодні. Релігійний рух Comunione e Liberazione (Віра та Звільнення), чия місія – поширювати навчання християнської віри і перебувати під керівництвом Папи – має тисячі прибічників. Дехто каже, що багато тисяч, включно з прибічниками у лікарнях, університетах, жіночих клініках та серед політиків центральних правих партій, які є опонентами закону Боррацціно в Апулії.

На додаток до легалізації аборту, закон 194 передбачає створення спеціалізованих жіночих клінік. Але після років скорочення державної системи охорони здоров’я, зараз є багато католицьких клінік, які відмовляються навіть надавати інформацію чи базові послуги жінкам стосовно аборту.

Опитування свідчить, що значна більшість італійців все ще підтримують аборт. Але для третини населення, які себе називають католиками, і навіть для деяких італійців, які підтримують право жінки перервати вагітність, аборт все ще носить клеймо сорому. І це просто різновид тиску, який церква використовувала, – на велику кількість жінок, а також на верховенство права в Італії".

Повʼязані теми:

Наступна публікація