Адміністрацію США попереджали про неминучість захоплення Кабула талібами ще в липні - WSJ

Адміністрацію США попереджали про неминучість захоплення Кабула талібами ще в липні - WSJ

Фото: Associated Press

13 липня Держдеп отримав попередження, автори якого закликали США прискорити евакуацію з Афганістану.

Ще місяць тому Держдепартамент США був попереджений про те, що "Талібан" має всі можливості для захоплення влади в Кабулі на тлі виведення американських військ з Афганістану.

Про це із посиланням на власні джерела пише The Wall Street Journal.

Зазначається, що 13 липня приблизно два десятки американських дипломатів в Кабулі через конфіденційний канал "незгоди" надіслали керівництву Держдепу повідомлення про те, що наступ талібів неминучий і афганські військові, ймовірно, не зможуть його зупинити.

У зв'язку із цим автори таємної телеграми пропонували низку рекомендацій щодо шляхів пом'якшення кризи, а також радили прискорити евакуацію.

Окрім того, Держдеп закликали використовувати "більш жорсткі формулювання" під час опису скоєних талібами звірств.

Співрозмовник видання, який побажав залишитися анонімним, зауважив, що інформацію "було негайно докладено держсекретарю (Ентоні Блінкену. - Ред.), і він особисто схвалив відповідь".

Зауважимо, що президент США Джо Байден продовжує захищати рішення щодо виведення американських військ з Афганістану і запевняє, що "настання хаосу" у цій ситуації було неминучим.

Бойовики руху "Талібан" взяли під свій контроль всю територію Афганістану, окрім провінції Панджшир, і захопили всі прикордонні пункти країни, покинути яку поки можливо тільки з аеропорту Кабула, але зараз там припинені всі комерційні рейси.

Нагадаємо:

Ситуація в Афганістані погіршилася після того, як США стали виводити свої війська, які повинні покинути країну до 31 серпня цього року.

Новини світу: до аеропорту Кабула прибув український літак, але поки що виліт відбутися не може

Новини світу: до аеропорту Кабула прибув український літак, але поки що виліт відбутися не може

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Талібан захопив Афганістан
Наступна публікація