Альтернатива глобалізації: рух "Повільні міста" набув популярності в Європі

Альтернатива глобалізації: рух "Повільні міста" набув популярності в Європі

Фото: pixabay.com

В Україні ж виконати 55 умов долучення до руху не зважився ще ніхто.

У 30 країнах світу рух "Повільні міста" охопив 233 міста. Концепція, яка протистоїть глобалізації, пропагує поліпшення якості життя і здоровий його спосіб, а також обстоює унікальність кожного міста, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Рух було започатковано в Італії, але він уже поширився за межі Європи. Його учасники пропагують уповільнення ритму життя та протистоять уніфікації міст у безликі мегаполіси. Метою є підвищення якості життя – як зауважив один із учасників, лише після долучення до руху він відчув, що по-справжньому живе і насолоджується кожною хвилиною, а не життя минає повз нього. Основні засоби – це спілкування в реальному житті, а не через соціальні мережі, проста їжа, піші прогулянки, висаджування дерев тощо. Лише виконання 55 подібних умов гарантує появу на логотипі міста символічного равлика.

У світі набирає популярності проект "Повільне місто", що намагається підвищити якість життя

У світі набирає популярності проект "Повільне місто", що намагається підвищити якість життя

Жодне українське місто до нього поки що не приєдналося. Перекладачка Юлія щодня в шаленому темпі – тренажер, новини, кава, робота. У повільному ритмі киянка себе просто не уявляє. "Мене б з роботи вигнали! Дуже багато роботи, все інтенсивно, і коли робиш навіть якість переклади – краще, це для мене адреналін. Колись мій телефон нарахував 87 дзвінків за день", - хвалиться Юлія Михайлюк.

Прихильники спокійнішого ритму життя кажуть про його природну властивість для людини. Мовляв, до омріяної у важкій роботі гарної пенсії можна через постійні стреси банально не дожити. "Робота у великих корпораціях дуже швидко виснажує, і часом не варта тих грошей. Ні за які гроші здоров'я не купиш", - каже Мирослав. Суперечки щодо темпу життя можуть бути вічними, але прихильники різних швидкостей сходяться в одному: жити потрібно так, щоб не змарнувати свого життя.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація