Американка подала перший позов проти Саудівської Аравії за теракти 9/11

Американка подала перший позов проти Саудівської Аравії за теракти 9/11

Фото: Getty Images

Жінка вимагає грошову компенсацію, розмір якої не вказується.

Американка, чоловік якої загинув під час терактів 11 вересня 2001 року, подала в суд на Саудівську Аравію, звинувативши владу королівства у підтримці терористів "Аль-Каїди".

За даними агентства Bloomberg, Стефані Росс ДеСимон направила відповідний позов у суд у Вашингтоні через два дні після того, як Конгрес США підтримав законопроект, що надає право сім'ям жертв терактів 11 вересня подавати в суд на Саудівську Аравію.

Як стверджується у позові, чоловік американки, що служив у ВМС США, загинув в результаті падіння одного з викрадених терористами літаків, який вони направили на будівлю Пентагону. ДеСимон звинувачує владу Саудівської Аравії в наданні підтримки терористичній мережі "Аль-Каїда" і її ліквідованому лідеру Усамі бен Ладену і, таким чином, у причетності до загибелі чоловіка.

Позов поданий від імені дочки пари. Як зазначається, Стефані була вагітна, коли загинув її чоловік.

Жінка вимагає грошову компенсацію, розмір якої не вказується.

Нагадаємо, 28 вересня Конгрес США, відхиливши накладене раніше Бараком Обамою вето, підтримав законопроект, який зробив можливим такі справи. Сам же президент у листі, відправленому законодавцям, вказував, що подолання вето може мати руйнівні наслідки для Пентагону і дислокованих за кордоном американських військовослужбовців.

Припущення про те, що влада Саудівської Аравії закривала очі на діяльність "Аль-Каїди" і навіть могла мати контакти із цим угрупованням, що робить її частково відповідальною за теракти 11 вересня, висловлювалися в США неодноразово. Ер-Ріяд навесні зробив кроки, щоб не допустити прийняття небезпечного для нього законопроекту, пригрозивши розпродати свої активи в Сполучених Штатах на сотні мільярдів доларів, щоб їх не заарештували у випадку рішень судів за позовами американських громадян. Розмір американських боргових зобов'язань, що перебувають у влади Саудівської Аравії, становить, за даними мінфіну США, $ 116,8 млрд.

Повʼязані теми:

Наступна публікація