Американський дипломат закликав Балкани залишатися пильними щодо Росії

Американський дипломат закликав Балкани залишатися пильними щодо Росії

Сувенірні футболки з Путіним на вулицях Белграда / Фото: Reuters

Заступник помічника держсекретаря США заявив, що потрібно залишатися пильним щодо ролі Росії, яку вона відіграє на Балканах.

Балканським країнам слід захищатися від спроб Росії посилити свій вплив у регіоні, підриваючи зв'язки із Заходом. Про це заявив заступник помічника держсекретаря США Гойт Брайян Йі після зустрічі з прем'єр-міністром Сербії Александром Вучичем у Белграді, передає Радіо Свободи.

Також він заявив, що потрібно залишатися пильним щодо ролі Росії, яку вона відіграє у цьому регіоні.

"Ми, звичайно, зберігаємо сподівання, що Росія відіграватиме конструктивну роль на Балканах, як це було в минулому, але ми повинні залишатися пильними, всі ми, в спостереженні за тим, що намагається робити Росія", – сказав американський дипломат.

Так, дипломат нагадав про спробу державного перевороту в Чорногорії у жовтні, який, імовірно, був організований Росією, щоб завадити інтеграції країни в НАТО. Також він навів приклад підтримки політики Москви щодо залежності від Росії як єдиного енергетичного джерела в регіоні.

"Це не означає, що ми вбачаємо погані наміри за кожним жестом, але з досвіду знаємо, що наміри, які стоять за багатьма кроками Росії – не хороші, і не відповідають інтересам країн в цьому регіоні", - сказав Йі.

Крім того, за словами дипломата, Сербії та іншим балканським країнам слід активізувати реформи, які потрібні для вступу в Європейський союз, і взяти на себе зобов'язання підтримати США в зусиллях із нормалізації відносин між Белградом і Косовом.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп заявив, що хоче відповідальності для Росії за дії в Криму та на Донбасі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація