Американський розвідник написав донос на Трампа. ЗМІ підозрюють, що йдеться про "тривожну обіцянку" щодо України. Головне про скандал у США

Американський розвідник написав донос на Трампа. ЗМІ підозрюють, що йдеться про "тривожну обіцянку" щодо України. Головне про скандал у США

Фото: Associated Press

Сам Трамп заперечує, що надав якомусь лідеру цю обіцянку.

У США розгорівся скандал через донос американського розвідника стосовно розмови президента Дональда Трампа та іноземного лідера. У ній, за словами розвідника, Трамп дав певну "тривожну обіцянку", про яку він вирішив одразу повідомити інспектора розвідки.

Видання The Washington Post повідомило, що упродовж минулого місяця Дональд Трамп мав розмову з одним зі світових лідерів, яка прямо стосувалася України. Посилаючись на два анонімні джерела, газета твердить: упродовж липня в телефонній розмові з одним зі світових лідерів Дональд Трамп щось пообіцяв. І саме ця обіцянка настільки обурила співробітника спецслужби, який отримав доступ до змісту розмови президента, що той вирішив узяти на себе відповідальність, яка цілком імовірно коштуватиме йому кар’єри: написати донос на президента Сполучених Штатів.

Почитавши донос, генеральний інспектор американської розвідки Майкл Аткінсон погодився: ситуація кричуща, безпрецедентна.

"У нас немає тексту доносу. Ми не знаємо, чи точні повідомлення преси, що стосуються змісту цього доносу. Але я знаю одне: якщо співробітник розвідки дотримуючись закону, написав скаргу, а особа, на яку написали скаргу здатна перешкодити її потраплянню в Конгрес - то вся система зламалася", - повідомив голова комітету Конгресу з розвідки Адам Шифф.

У перешкоджанні конгресмени звинувачують Департамент юстиції і новопризначеного президентом голову розвідки. І обіцяють, якщо текст доносу блокуватимуть і надалі - домагатися його оприлюднення - принаймні за зачиненими дверима, для уповноважених конгресменів - через суд.

Сам Трамп спростовує абсолютно всі звинувачення. Американський лідер назвав це "фейковими новинами". На його думку, дивно, що стільки людей чули або були ознайомлені з розмовою і нічого не сказали про це. "Знаєте, чому вони не зробили це? Тому що не було нічого неправильного, вона (розмова - ред.) була пречудова", - вважає він.

Також Трамп зазначив, що не знає, про яку саме розмову йдеться. Він також ухилився і щодо відповіді, чи стосувався донос його розмови із президентом України Володимиром Зеленським.

Інформацію про розмову із Зеленським не змогла підтвердити і голова Палати представників США Ненсі Пелосі. "Я зроблю заяву пізніше. Я навіть не можу підтвердити, що це стосувалось України", - зазначила вона.

Своєю чергою колишній віцепрезидент США та один із кандидатів на посаду президента від Демократичної партії Джо Байден закликав американського лідера Дональда Трампа оприлюднили розшифровку розмови з президентом України Володимиром Зеленським.

"Якщо повідомлення у ЗМІ правдиві, то справді немає меж у бажанні Трампа зловживати владою та принижувати нашу країну. Така поведінка особливо огидна, враховуючи те, що вона використовує зовнішню політику нашої держави та підриває національну безпеку заради політичної доцільності", - йдеться у заяві.

Видання The Wall Street Journal із посиланням на неназвані джерела повідомило, що Трамп під час розмови із Зеленським тиснув на нього для початку розслідування проти компанії Burisma, одним із керівників якої є син головного конкурента Трампа на виборах Джо Байдена. 

Президент США повідомлення назвав сфабрикованим. Трамп стверджує, що під час спілкування не казав нічого незаконного

"Медіа фейкових новин та їхній партнер - Демократична партія, хочуть триматись якомога далі від вимог Джо Байдена, щоб уряд України звільнив прокурора, який розслідував діяльність його сина, бо вони не отримають великі гроші. Тому вони сфабрикували історію про мене і чудову робочу розмову з новим президентом України. Нічого з того, що я говорив, було невірним, а от вимоги Байдена, з іншого боку, були жахливою катастрофою", - написав він у твіттері. 

Під час зустрічі зі своїми прихльниками 21 вересня, Джо Байден закликав провести розслідування щодо можливого тиску чинного глави держави Дональда Трампа на українського колегу Володимира Зеленського.

"Це надмірне зловживання владою – подзвонити по телефону іноземному лідеру, який шукає допомоги у Сполучених Штатів, і розпитувати про мене. Це обурливо", – сказав Байден.

Наразі у США обговорюють дві основні версії щодо того, кому і що міг обіцяти Трамп. Перша - розмова була з Володимиром Путіним. І йшлося про здачу ключових інтересів України. Друга - розмова була з президентом України Володимиром Зеленським. І тому навпаки обіцяли щось хороше, якщо він своєю чергою сприятиме відкриттю розслідувань, які можуть допомогти передвиборній кампанії Трампа. Зокрема, це стосується розслідування проти компанії Burisma, одним із керівників якої є син головного конкурента Трампа на президентських виборах Джо Байдена.

Телефонна розмова Трампа стосовно України стривожила спецслужби США

Телефонна розмова Трампа стосовно України стривожила спецслужби США

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація