Анексія Криму змусить світ наростити ядерний арсенал – The Wall Street Journal

Анексія Криму змусить світ наростити ядерний арсенал – The Wall Street Journal

Анексія Криму змусить світ наростити ядерний арсенал / Фото: East News

Американське видання аналізує наслідки від вторгнення армії Росії в Україну.

Захоплення українського Криму армією Росії змусить світ переглянути своє ставлення до ядерної зброї і гарантій безпеки з боку США.

Про це сьогодні пише The Wall Street Journal в редакційній статті. Видання зауважує, що "загроза, завдана світовому порядку вторгненням Володимира Путіна в Крим, буде відлунням на роки".

"Але головна із головних втрат заслуговує додаткової уваги – це питання про нерозповсюдження ядерної зброї", - пише газета.

Оглядач нагадує, що на момент розпаду СРСР в арсеналі України було 1800 ядерних боєголовок. Однак США побоювалися, що ця зброя може потрапити в погані руки і зробила ліквідацію цього арсеналу одним з пріоритетів своєї зовнішньої політики.

Результатом стало те, що в 1994 році під гарантії безпеки з боку США, Росії і Великобританії, Україна відмовилася від статусу ядерної держави і віддала Москві свій арсенал.

Однак тепер, коли Росія порушила Будапештський меморандум, інші країни світу замисляться, чи варто довіряти свою безпеку США.

"Японія і Південна Корея напевне розглядають можливість створити ядерну зброю, зважаючи на те, як Китай висуває їм територіальні претензії. І кілька країн Близького Сходу, зокрема Саудівська Аравія, вже обдумують власні ядерні можливості, в той час як Іран стає ядерною державою. Доля України ще більше переконає тих, хто вважає, що країни не можуть довіряти гарантіям США", - пише The Wall Street Journal.

Нагадаємо, що раніше французьке видання Slate.fr писало, Україні не варто було відмовлятися від ядерної зброї.

Повʼязані теми:

Наступна публікація