Анкара і США обговорили можливу видачу проповідника Ґюлена Туреччині - ЗМІ

Анкара і США обговорили можливу видачу проповідника Ґюлена Туреччині - ЗМІ

Фото: Reuters

Уряд Туреччини вимагає повернення Гюлена після того, як в країні в 2016 році стався невдалий переворот.

Адміністрація США й уряд Туреччини ведуть переговори щодо можливої видачі Анкарі турецького клірика Фетхуллаха Ґюлена.

Про це повідомив телеканалу CNBC міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу. 

"Анкара й Вашингтон обговорили питання екстрадиції турецького клірика Фетхуллаха Гюлена зі США", - наводить заяву турецького чиновника американський телеканал.

Уряд Туреччини вимагає повернення Ґюлена після того, як в країні в 2016 році стався невдалий переворот, у організації якого керівництво Ердогана звинувачує клірика.

"Востаннє, під час зустрічі в Буенос-Айресі, Трамп сказав Ердогану, що вони працюють над цим, але ми повинні розглянути конкретні кроки, оскільки це триває вже два роки, майже три", - зазначив Чавушоглу.

Фетхуллах Ґюлен, у минулому союзник президента Туреччини Реджепа Ердогана, проживає в екзилі в Сполучених Штатах майже 20 років. Сам він заперечує будь-яку причетність до спроби державного перевороту, під час якого був атакований парламент і захоплені телевізійні станції.

Політичні аналітики раніше підозрювали, що Трамп може використати Ґюлена під час політичних торгів в обмін на поступливість турків у скандалі з Джамалєм Хашоггі.

Зазначається, що прокуратура просить засудити проповідника до 2923 років в'язниці і до судового штрафу, еквівалентному 2,2 мільйонів днів тюремного ув'язнення.

Ґюлена звинувачують у спробі державного перевороту 2016 року, а також його назвали головним підозрюваним у 22 епізодах під час перевороту, в результаті яких були вбиті 249 осіб і 2193 людини постраждали.

Нагадаємо, поліція виявила 62 підозрюваних з 78 в квітні в Стамбулі. Близько 40 підозрюваних у перевороті були заарештовані відразу, ще 19 затримали пізніше, пошуки решти тривають.

Ґюлен свою провину заперечує і каже, що непричетний до перевороту. 

Після спроби перевороту в Туреччині, яку влаштували військові в липні 2016 року, були заарештовані близько 32 тисячі людей, сотні чиновників були звільнені.

Туреччина офіційно просить США заарештувати ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена

Туреччина офіційно просить США заарештувати ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена

Повʼязані теми:

Наступна публікація