Аномальна 50-градусна спека вбила сотні людей в Індії. Частина країни може стати непридатною для життя

Аномальна 50-градусна спека вбила сотні людей в Індії. Частина країни може стати непридатною для життя

Фото: Associated Press

Індія страждає від теплових хвиль, що загрожують здоров'ю сотень тисяч людей.

Через інтенсивні теплові хвилі у Індії цього літа вже загинуло понад сотню людей. Наразі температура у країні подекуди сягає 50 градусів за Цельсієм.

Про це повідомляє CNN

Вчені прогнозують, що ситуація може погіршитися у прийдешні роки - аж до того, що деякі регіони перестануть бути придатними для життя. Цьому, ймовірно, не вдасться зарадити навіть у разі дотримання Паризької кліматичної угоди.

Нетипові теплові хвилі

Теплові хвилі у Індії є звичайним явищем. Вони трапляються у період від березня до липня у різних регіонах країнах та зазвичай зникають після прибуття мусонних дощів. Проте останнім часом вони стають більш інтенсивними, тривають довше та трапляються частіше.

Індійський уряд фіксує теплові хвилі у випадку, коли температура перевищує норму щонайменше на 4,5 градуси за Цельсієм. Статус "серйозної" вона отримує, коли температура стає на 6,4 градуси вищою за норму і утримується на цій позначці протягом щонайменше двох діб.

Фото: tsn.ua

Минулого року у Індії було 484 теплові хвилі (примітно, що 2010 року їхня кількість становила лише 21). Загалом від них за останні 9 років загинуло 5 тисяч осіб. Цьогоріч же, як зазначається у матеріалі CNN, він аномальної спеки у Індії вже загинуло 137 осіб. 

У червні у Делі зафіксували температуру 48 градусів за Цельсієм – це найбільший показник у історії спостережень. Аномальні показники були й у столиці Раджастану – ДжайпурІ. Там повітря нагрілося до 50, 6 градусів за Цельсієм.

Унаслідок спеки у найбіднішому регіоні країни, штаті Біхар,  закрили на 5 діб усі школи, коледжі та коучинг-центри. У подальшому ситуація, ймовірно,  лише погіршуватиметься.

"Прийдешні теплові хвилі, ймовірно, поглинуть усю Індію", - зазначили А.К. Сахай і Сушміта Джозеф з Індійського інституту тропічної метеорології в коментарі CNN.

Зменшення шансів на виживання

Ситуація, наявна у Індії, спостерігається також й інших регіонах світу – зокрема, у Іспанії, Китаї, Непалі та Зімбабве. У цих регіонах теплові хвилі також починають траплятися частіше і стають усе гіршими щороку. Це змушує дослідників замислитися над майбутнім людей, що мешкають у Південній Азії.

Так, Міжурядова група експертів з питань змін клімату нещодавно презентувала два можливі сценарії розвитку подій у регіоні. Перший передбачає, що глобальна температура, ймовірно, підніметься до на 4,5 градуси за Цельсієм до кінця століття.

Індійські робітники ховаються від спеки у затінку / Фото: Associated Press

Другий є більш оптимістичним і прогнозує підвищення лише на 2, 25.  Так чи інакше, вони обидва не відповідають Паризькій угоді, згідно з якою світова спільнота має утриматися від збільшення глобальної температури більш ніж на 2 градуси до 2100 року (інакше – кліматичні зміни стануть незворотніми).

Незважаючи на це, більш оптимістичний сценарій передбачає, що усі регіони Південної Азії будуть так чи інакше придатними для життя до 2100 року. Гірший, натомість, свідчить про те, що, якщо викиди парникових газів будуть такими ж, як і зараз, плато Чхота-Нагпур у Індії та Бангладеш стануть непридатними для виживання.

Фото: tsn.ua

А родюча долина річки Ганг, північний схід і східне узбережжя Індії, північна Шрі-Ланка і частина Пакистану наблизяться до ліміту показника "життєпридатності" – це позбавить житла тисячі людей.

Показник "життєпридатності" бере за основу те, що називається "температурою мокрої колби". Він є співвідношенням вологості та зовнішньої температури, за якого, коли вона досягає 35 градусів за Цельсієм, люди втрачають можливість охолоджувати тіла за допомогою потовиділення. Кілька годин перебування у таких умовах зазвичай призводять до смерті.

Врятуватися від спеки

Гарантованого сценарію того, як можна запобігти моторошному розвитку подій, поки не існує.Наразі Індійський метеорологічний департамент працює з державними департаментами здоров'я для того, щоб створити спеціальну попереджувальну систему, що за допомогою смс-повідомлень розповідатиме людям, як охолоджуватися у разі теплових хвиль.

Подібну стратегію ще 2013 року впровадили у місті Ахмедабад - окрім цього, там для боротьби зі спекою встановили додаткові пункти питної води та надавали населенню поради щодо того, як уникати сонячного випромінювання. Усе це допомогло врятувати понад 2 тисячі життів.

Країна шукає й довготривалі рішення. Так, Індія є одним з підписників Паризької кліматичної угоди, відповідно до якої зобов'язалася скоротити викиди парникових газів на 33-35% нижче за рівень 2005 року вже до 2030.

До того ж часу планується також отримувати до 40% енергії за допомогою відновлювальних джерел електроенергії. Країна також активною висаджує дерева.

За даними Climate Action Tracker, сайту, що аналізує прогрес країн у боротьбі з глобальним потеплінням,  зусилля Індії мають досить непоганий результат, проте їй досі варто зменшити використання вугільних електростанцій.

Нагадаємо, цьогоріч на 60% прискорилося збезлісення амазонських джунглів. Хто та чому знищує легені планети - читайте у матеріалі ТСН.ua

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація