Радіоведучий і консерватор: Хто такий новий віце-президент США Пенс і як він стримуватиме Трампа

Радіоведучий і консерватор: Хто такий новий віце-президент США Пенс і як він стримуватиме Трампа

Фото: Reuters

Авторитетне видання The Financial Times розповіло про наступного віце-президента США Майка Пенса.

Майк Пенс, губернатор штату Індіана і колишній конгресмен, був обраний напарником Дональда Трампа, адже має саме те, чого не вистачає фінансовому магнатові — управлінський досвід і розуміння специфіки Вашингтона.

Віднині Пенс має шанс використати статус Трампа-новачка для того, щоб зробити себе одним із наймогутніших віце-президентів США, пишуть у The Financial Times.

Після своєї перемоги Трамп попросив Пенса, вашингтонського інсайдера, очолити перехідну команду, заповнивши сотні постів у Білому домі, зокрема, й давши надію законодавцям і лобістам, які прагнуть бачити знайомі обличчя при владі.

Бути наділеним модераційними повноваженнями — поворот для Пенса. Він був жорстким соціальним консерватором протягом десяти років у Конгресі і 2015 року викликав гнів у громадськості, коли "проштовхнув" закон щодо релігійної свободи, який водночас дозволяв дискримінацію геїв.

Наразі питання полягає в тому, яку роль відіграватиме Пенс, коли 20 січня нова адміністрація прийде до влади — чи він наслідуватиме Джо Байдена,  вірного заступника Барака Обами, чи Діка Чейні, який "направляв" президентство Джорджа Буша, перебуваючи в тіні.

Башар Асад планує стати союзником з новим президентом США Дональдом Трампом

Башар Асад планує стати союзником з новим президентом США Дональдом Трампом

Незабаром після того, як Трамп одержав номінацію від Республіканської партії на пост кандидата в президенти, він неодноразово проявляв прихильність до моделі Чейні. За словами людини, якій відомо про зв'язки Трампа з Джоном Кейсіком, губернатором Огайо, особу якого він також розглядав на цю роль, Трамп сказав, що колишній конгресмен Пенс міг би стати одним з найсильніших віце-президентів, оскільки сам новообраний президент не надто занурений в політику Вашингтона.

"Немає сумніву, що Майк Пенс стане одним із найвпливовіших віце-президентів у історії", — заявив Девід Джерген, нинішній радник чотирьох президентів в урядовій школі Кеннеді. Однак, він додав: "Я не думаю, що перед нами будуть такі ж стосунки, як між Діком Чейні і Джорджем Бушем. Пенс менш охочий до просування своїх поглядів, аніж Чейні, тож ми, ймовірніше, бачитимемо його в другорядній ролі, аніж у ролі наставника".

Немає сумніву, що Майк Пенс стане одним із найвпливовіших віце-президентів у історії.

Девід Джерген, радник у школі Кеннеді

Ключове питання наразі полягає в тому, яким чином Пенс буде співпрацювати з трьома іншими радниками Трампа: Райнсом Прібесом,  колишнім головою Національного комітету Республіканської партії, який стане керівником апарату Білого дому; Стівеном Бенноном, консервативним провокатором і колишнім головою консервативного ЗМІ Breitbart News, який стане головним стратегом Трампа; і Джаредом Кушнером, зятем Трампа, який здобув неабияку довіру в новообраного президента.

Пенс має зв'язки в Палаті представників, що будуть вкрай необхідними, оскільки Трамп прагне покласти край законодавчому глухому куту й просунути масштабні реформи в галузях інфраструктури, охорони здоров'я, імміграції, і в податковій та банківській справах.

"Здається, Майк Пенс знає, як провернути всі ці речі", — сказав Ренді Нойгебауер, республіканський законодавець, що працював із Пенсом у Конгресі. "Він допоможе обраному президентом Трампу розворушити порядок денний законодавчого органу. Буде багато змін, які під час виборчої кампанії пообіцяв провести новообраний президент. І Майк знає, як увесь цей процес функціонує, і він має дуже хороші стосунки з членами Конгресу".

Він допоможе обраному президентом Трампу розворушити порядок денний законодавчого органу. Буде багато змін, які під час виборчої кампанії пообіцяв провести новообраний президент. І Майк знає, як увесь цей процес функціонує, і він має дуже хороші стосунки з членами Конгресу.

Ренді Нойгебауер, республіканський законодавець

Пенс також має міцні зв'язки з Полом Раяном, республіканським спікером Палати представників, що також підвищує його потенційний вплив. Але його соціальний і фінансовий консерватизм контрастує із меншим ідеологічним підходом Трампа. Хоча новообраний президент заявив, що "про все можна домовитися", немає гарантії, що інстинкти Пенса не візьмуть гору в політиці.

У той час, як Трамп потискував плечима щодо прав геїв, Пенс простим підписом закріпив законопроект штату Індіана, що обмежував права ЛГБТ.

У той час, як обраний президентом протекціоніст звинуватив Китай в експлуатації США, Пенс охоче підтримував китайські інвестиції, будучи налаштованим на розвиток торгівлі губернатором, а також підтримував усі торговельні угоди, які атакував Трамп.

Юрист за освітою, обраний до Конгресу 2000 року, Пенс попередньо сім років працював радіоведучим на одному з ток-шоу. 2012 року він балотувався на посаду губернатора штату Індіана. Трамп "вирвав" його з маєтку губернатора в липні (частково на вимогу своїх дітей) для того, щоб Пенс привніс до кампанії темпераменту й ідеологічної рівноваги, яких так не вистачало.

Мелісса Проффітт, юрист зі штату Індіана, яка знайома з Пенсом ще відтоді, як він балотувався на посаду губернатора, та яка приєднувалася до нього під час торговельних відряджень до Китаю, заявила: "Мені важко сказати, чи зможе хтось вплинути на новообраного президента, але одну річ я скажу вам точно. Майк дуже врівноважений. Він поводиться дуже зважено й вдумливо. Ця поведінка добре збалансує прямий і відвертий підхід обраного президентом Трампа".

Мені важко сказати, чи зможе хтось вплинути на новообраного президента, але одну річ я скажу вам точно. Майк дуже врівноважений. Він поводиться дуже зважено й вдумливо. Ця поведінка добре збалансує прямий і відвертий підхід обраного президентом Трампа.

Мелісса Проффітт, юрист штату Індіана

Під час кампанії Трампа Пенс завжди був готовий "вирватися з рук" свого непередбачуваного покровителя. Спочатку він схвалив переобрання Раяна до Конгресу, в той час як Трамп відмовився; він визнав підозрювану роль Росії в хакерській атаці на електронну пошту демократів, у той час, коли Трамп — ні; і крім того він сказав, що не в змозі захистити новообраного президента США в його скандалах із обмацуванням жінок.

"Це Майк Пенс, якого я знаю, — сказав Нойгебауер. — Він може любити вас. Ви можете йому подобатися. Але якщо він з вам не згоден, ви про це почуєте. Але у неконфронтаційний спосіб. Майк Пенс вміє не погодитися з вами, але для цього йому не потрібно втручатися у суперечку".

Мангеттен позбавляється імені Трампа на своїх будівлях

Мангеттен позбавляється імені Трампа на своїх будівлях

Повʼязані теми:

Наступна публікація