Антиукраїнські акції у Східній Європі влаштували за рахунок "касира" Кремля Малофєєва – хакери

Антиукраїнські акції у Східній Європі влаштували за рахунок "касира" Кремля Малофєєва – хакери

Фото: ТСН.ua

Тільки на підготовку виділили 100 тисяч євро.

Сайт InformNapalm опублікував зламане українськими хакерами листування одного з координаторів "русского мира" в Східній Європі - білоруса Олександра Усовського, в якому він домовляється про організацію і оплату антиукраїнських акцій і розгромів пам'ятників УПА в Польщі.

У зламаному листуванні Усовського у Facebook є листування до представника російського олігарха і так званого касира Кремля Костянтина Малофєєва. Він виділяв гроші на проведення підривних операцій в Східній Європі і країнах СНД.

Згідно з повідомленням, у серпні 2014-го року Усовський отримав 100 тисяч євро на організацію проросійських мітингів на підтримку Новоросії в Східній Європі. Самі заходи активно проводили від серпня до жовтеня 2014-го року. Гроші на ці акції також виділяв Малофєєв, в той час курував "напрямок ДНР/ЛНР у зовнішній політиці Росії".

Передача грошей, судячи з розмов, могла відбуватися в офісі Малофєєва "Новинський пасаж" у липні-серпні 2014-го року. Крім цього, в листуванні Усовського йдеться про відкат в 10 тисяч доларів за організацію переговорів з Малофєєвим.

Листування Усівського / Фото: InformNapalm

Антиукраїнські акції під організацією Усовського відбувалися в Польщі в серпні-жовтні 2014-го року. Білорус зв'язався з активістами місцевих правих рухів з організації OWP (Obóz Wielkiej Polski), Samooborona Матеуша Піскорського і інших членів.

У повідомленнях йдеться, що в кінці жовтня 2014 Усовский поїхав до Москви, щоб домовлятися про другий етап антиукраїнських акцій та просування ідей "русского мира" в Східній Європі, на що йому виділили 100 тисяч євро. Однак у російській столиці йому несподівано відмовили і він залишився біля розбитого корита.

Листування Усівського / Фото: InformNapalm

В коментарях Усовського є і докладний звіт про місця проведення акцій і розподіл бюджету. Частину грошей білорус витратив на придбання машини Geely Emgrand X7 за 20,5 тисячі доларів.

Листування Усівського / Фото: InformNapalm

Судячи з подальшого листування, проект "Новоросія" з рук Малофєєва передали струткурам помічника президента РФ Володимира Путіна Владислава Суркова. Після цього Усовський залишився не при справах.

Російський слід проглядається і в організації акцій протесту і руйнування пам'яток УПА в Польщі. У "боротьбі" з українськими пам'ятками Усовському допомагав відомий активіст польської групи "Samoobrona" Войцех Вацлав Войтулевич.

У серпні 2014-го року він активно листувався з Усовським про акції біля пам'ятника в Хрущовицах. "Пориви" польських правих оплачували знову таки з каси Кремля.

Так, акція з пам'ятником УПА і виїздом на мітинг у Будапешт обійшлася в 2 тисячі доларів. Спочатку поляки повинні були отримати таку ж суму в євро, але в листуванні помилилися однією цифрою рахунку і гроші так і не дійшли до одержувача.

Листування Усівського / Фото: InformNapalm

Усовський зробив ще один переказ через Western Union, але на цього разу  зміг переслати лише 2000 доларів. В результаті на пам'ятнику з'явилися написи з символікою польської організації Falanga, але, судячи з листування, не виключено, що пам'ятник розфарбували члени OWP/Samoobrona, проплачені Кремлем.

Усовський вимагав відеозвітів для Кремля від Войцеха і той у відповідь опубликовал відео на Youtube.

Пенреписка Усівського / Фото: InformNapalm

В листуванні Усовського засвічені кілька перекладів Western Union в сотні доларів і євро. Серед них і 500 євро для польського журналіста Давида Худзеца, що вирушив працювати журналістом в "ДНР", а також 130 доларів за акцію "Подарунок Порошенку".

Раніше волонтери InformNapalm публікували першу частину зламу пошти одного з сірих кардиналів "російської зовнішньої політики" у Східній Європі. Хакери отримали доступ до його комп'ютера і протягом декількох місяців контролювали листування. Подробиці читайте на сайті ТСН.uа.

Повʼязані теми:

Наступна публікація