Помічник скандального очільника МВС Італії пов’язаний із організацією, яка вербувала найманців в "Л/ДНР" - BuzzFeed

Помічник скандального очільника МВС Італії пов’язаний із організацією, яка вербувала найманців в "Л/ДНР" - BuzzFeed

Фото: Reuters

На початку серпня італійський суд арештував шістьох осіб, яких підозрювали у вербуванні, ще щодо чотирьох триває розслідування.

Близький помічний скандального міністра внутрішніх справ Італії та очільника націоналістичної партії "Ліга" Маттео Сальвіні має зв’язки з організацією, яка займалась вербуванням італійських найманців до лав незаконних збройних формувань "Л/ДНР".

Про це повідомляє у власному розслідуванні BuzzFeed з посиланням на матеріали суду.

У цих документах вказується, що помічник Джанлука Савоіні мав тісні зв’язки із щонайменше однією із десяти осіб, проти яких ведеться слідство у справі щодо вербування найманців в "Л/ДНР". Згідно з ними, 54-річний Савоіні часто перебував у контакті із 25-річним італійцем Ораціо Марією Гнерре, який і перебуває під слідством.

У матеріалах також згадується і проросійська культурна організація "Ломбардія-Росія", яку очолює сам Савоіні. Члени цієї організації брали участь в зібранні російських націоналістичних партій у Санкт-Петербурзі в 2015 році, де також були присутні і Гнерре разом ще з кількома особами, проти яких ведеться слідство.

Голова МВС Італії заявив, що Росія мала право анексувати Крим

Голова МВС Італії заявив, що Росія мала право анексувати Крим

Також на цьому зібранні, яке було організоване російською націонал-консервативною партією "Родина", були присутні і командири бойовиків на Донбасі, а також ті, кого італійські прокурори називають "європейськими неонацистами, антисемітами та гомофобами".

Кримінальне провадження проти Гнерри, яке було розпочате ще п’ять років тому, згодом привело італійське слідство до угруповання, яке й підозрюють у вербуванні найманців в "Л/ДНР".

У коментарі BuzzFeed Савоіні пояснив, що контактував із Гнерре близько двох років тому, коли вони обговорювали книжку про ультранаціоналіста, російського філософа Олександра Дугіна, над якою і працював сам Гнерре.

"Я допомагав на останній стадії перед публікацією, але на тому все і закінчилося. З того часу я його не бачив", - запевнив Савоіні.

На офіційній сторінці у Facebook організації "Ломбардія-Росія" часто публікуються основні меседжі кремлівської пропаганди, вони також організовують подібні заходи на території Італії.

У коментарі виданню Савоіні зазначив, що "самовизначення є одним із основних принципів демократії" і звинуватив Захід у подвійних стандартах.

"Косово, яке бореться проти Сербії за незалежність, - це нормально для західних держав, але Крим, де навіть жодної гумової кулі не було вистрілено, не визнається", - написав він. Чоловік також зазначив, що Революція Гідності в Києві у 2014 році була "розпалена" іноземними державами, а не інтересами українського народу.

У матеріалах суду фігурує і ще одне ім’я – це росіянка Ірина Осипова, яка не перебуває під слідством, однак мала професійні контакти із Сальвіні та Савоіні, і одночасно усвідомлювала про вербування і перебування італійських найманців у лавах бойовиків "Л/ДНР". Осипова була також присутня і на тому зібранні у Санкт-Петербурзі, де були присутні очільник МВС Італії зі своїм помічником та підозрюваний Гнерре. На фото звідти її також помітили у компанії командира батальйону "Русич" та його заступника, який воював на Донбасі на боці сепаратистів у складі угруповання "Бетмен".

Alla faccia di Bruxelles e altri rosiconi - a Mosca per la conservazione dei rapporti italo-russi con Matteo Salvini...

Опубліковано Ириною Осиповою Понеділок, 8 грудня 2014 р.

За словами Савоіні, Осипова була перекладачем Сальвіні під час прес-конференції у Москві в жовтні 2014 року. Він зазначив, що це був єдиний раз співпраці з нею, однак Сальвіні також публікував фото з нею в грудні того ж року з Москви. Те саме на своїй сторінці робила і Осипова. За даними італійських ЗМІ, Сальвіні тричі був у Москві в період від жовтня 2014 року до лютого 2015 року.

Помічник очільника МВС Італії підкреслив, що із Осиповою вони припинили будь-які контакти від 2015 року. Щоправда фото на сторінці організації "Ломбардія-Росія" вказують на кілька спільних заходів в Італії разом з організацією Осипової. Росіянка очолює організацію "Російсько-італійська молодь", метою якої є виховання російської молоді, яка живе в Італії, а також італійської молоді із проросійськими поглядами. За словами ЗМІ, вона є дочкою голови "Росспівробітництва" у Римі. На сторінці Осипової можна також знайти і фото із безпосередніми особами, які були заарештовані в Італії за вербування найманців до лав бойовиків "Л/ДНР".

Організація Савоіні "Ломбардія-Росія" виступає за тісніші зв’язки з Росією, зокрема Кримом, та скасування санкцій проти РФ. Крім того, вона постійно поширює меседжі російської пропаганди, зокрема у таких ЗМІ як Russia Today та Sputnik. Серед останніх заходів організація влаштовувала прощання із загиблим ватажком "ДНР" Олександром Захарченком.

Sabato importante iniziativa in ricordo del Presidente della Repubblica Popolare di Donetsk, Zakharchenko, vittima di un vile attentato terroristico. Vero leader del suo popolo e comandante coraggioso.

Опубліковано Associazione Culturale Lombardia Russia Четвер, 6 вересня 2018 р.

Нагадаємо, на початку серпня в Італії ідентифікували вербувальників найманців для терористичних "ЛНР" і "ДНР" як прибічників ультраправих організацій, і зокрема "Ліги" - однієї з керівних нині партій в країні. Правоохоронцям вдалося арештувати трьох вербувальників, у двох з яких громадянство Албанії та Молдови. Ще трьох людей, які, ймовірно, наразі перебувають на Донбасі, арештували заочно. Проти чотирьох досі ведеться розслідування.

Поліція Італії затримала шістьох людей, які вербували найманців на Донбас

Поліція Італії затримала шістьох людей, які вербували найманців на Донбас

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація