Гучний арешт соратників Джуліані: у чому їх звинувачують і як із цим пов'язана Україна

Гучний арешт соратників Джуліані: у чому їх звинувачують і як із цим пов'язана Україна

Фото: Associated Press

Парнаса і Фрумана затримали в аеропорту з "квитками в один кінець".

Двом чоловікам, які, як повідомляється, допомагали особистому адвокатові президента США Дональда Трампа Руді Джуліані в його зусиллях щодо розслідування проти сім'ї колишнього віцепрезидента Джо Байдена, пред'явлені звинувачення у порушенні федеральних законів щодо фінансування передвиборчої кампанії.

Про це розповів прокурор Джеффрі Берман на пресконференції в четвер вдень, передає ABC News.

За його словами, соратників Джуліані заарештували у середу ввечері в міжнародному аеропорту "Даллес" у штаті Вірджинія, недалеко від Вашингтона, коли вони намагалися покинути країну "з квитками в один кінець".

Незабаром затримані постали перед федеральним судом у штаті Вірджинія. Суддя призначив заставу в мільйон доларів кожному, а також тримання під вартою, поки підозрювані не виконають усі умови, включаючи здачу паспортів.

Йдеться про Лева Парнаса та Ігоря Фрумана, двох бізнесменів радянського походження, які мешкають у штаті Флорида.

У чому їх звинувачують

Їм висунули звинувачення у чотирьох злочинах, включаючи змову на вчинення фальсифікації фінансування виборчої кампанії, неправдиві заяви до Федеральної виборчої комісії та фальсифікацію записів. І Парнас, і Фруман були пов'язані з роботою особистого адвоката президента Руді Джуліані в Україні, де Джуліані мав бізнес-інтереси.

Також звинувачення пред'явлені двом соратникам Парнаса і Фрумана – Девідові Коррейрі та Андрію Кукушкіну. Останнього взяли під варту у Сан-Франциско, а Коррейру наразі заарештовують. 

У обвинувальному акті описується, як підозрювані "хотіли обійти федеральний закон проти іноземного впливу, залучаючи схему виведення іноземних грошей кандидатам". У обвинувальному акті детально описано, як четверо підсудних нібито залучили 1-2 мільйони доларів від російського донора в політичну систему США в період з червня 2018 року по квітень цього року.

Обвинувачені приховували походження цих грошей та відмивали кошти російського громадянина через рекреаційний бізнес з марихуаною. За словами Кукушкіна, які цитуються в обвинувальному акті, група хотіла приховати джерело грошей через "його російське коріння та поточну політичну параною щодо цього".

Фото: ABC News

"Український слід" у справі

Крім того, Парнас і Фруман нібито здійснили серію незаконних пожертв, включаючи внесок в розмірі 325 000 доларів, структурі America First Action, яка підтримує чинного президента Трампа. Прокурори стверджують, що ці двоє порушили закон, хибно повідомивши про походження цих коштів як від зареєстрованої ними компанії Global Energy Producers.

Ця пожертва спочатку була предметом скарги Федеральної виборчої комісії минулого року, яка звинуватила обох у незаконному пожертвуванні і приховуванні першоджерела внеску.

У обвинувальному акті прокурори також пишуть про спробу Парнаса та Фрумана зібрати $20 000 для "тодішнього американського конгресмена". Слідство вважає, що Парнас зустрівся з конгресменом і просив його "допомоги в тому, щоб змусити американський уряд усунути або відкликати тодішнього посла США в Україні" Марі Йованович.

Обвинувальний акт не називає імені конгресмена, але ABC News вважає, що це республіканець Піт Сешнс. Він дійсно писав листа із закликом негайно відкликати Йованович.

"Ці внески були зроблені з метою просування власних особистих фінансових інтересів та політичних інтересів українських урядовців, у тому числі принаймні одного українського урядового чиновника, з яким вони працювали", - йдеться в обвинувальному акті.

Раніше Associated Press повідомляло, що Парнас та Фруман також прагнули замінити Андрія Коболєва, генерального директора української енергетичної компанії "Нафтогаз", іншим топменеджером цієї компанії Андрієм Фаворовим. За даними AP, їхня мета полягала в тому, щоб співпрацювати з Фаворовим у вигідній угоді щодо експорту скрапленого газу в Україну.

В іншій судовій справі, яка розглядається за позовом інвесторів проти Global Energy Producers, повідомляється, що Парнас і Фруман хизувалися своїми тісними стосунками з ключовими союзниками американського президента, включаючи Джуліані, колишнього помічника Трампа Брайана Балларда та Ніка Еєрса, колишнього керівника апарату віцепрезидента Майка Пенса.

Парнас і Фруман, за даними theБабель, були присутні під час спілкування адвоката американського президента Руді Джуліані із колишніми генпрокурорами Юрієм Луценком та Віктором Шокіним

Про Фрумана та Парнаса в одному зі своїх інтерв'ю говорив і бізнесмен Ігор Коломойський. Він називав їх "аферистами", які перебувають під розслідуванням у США. 

З чого почався скандал між Трампом і українською владою – досліджував ТСН.Тиждень

З чого почався скандал між Трампом і українською владою – досліджував ТСН.Тиждень

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація