Атака дронів на Saudi Aramco. Трамп обіцяє "захистити світ від Ірану", а Путін пропонує Ер-Ріяду ЗРК

Атака дронів на Saudi Aramco. Трамп обіцяє "захистити світ від Ірану", а Путін пропонує Ер-Ріяду ЗРК

Фото: Associated Press

Президент США заявив, що "не хоче війни з Іраном".

Лідер США Дональд Трамп та президент РФ Володимир Путін відреагували на напад на один найбільших нафтових заводів світу Saudi Aramco.

Американський президент заявив, що не "допоможе Саудівській Аравії впоратися з нападами". Трамп переконаний, що до атак причетний офіційний Тегеран та пообіцяв "захистити порядок у світі", однак наголосив, що "не хоче війни з Іраном".

Тим часом президент РФ Володимир Путін хоче продати Саудівській Аравії зенітно-ракетні комплекси С-300 та С-400 "для самозахисту".

"Щоб захистити "свій рід", свою країну, ми готові надати відповідну допомогу Саудівській Аравії, а політичному керівництву Саудівської Аравії досить прийняти мудре державне рішення, як це зробили свого часу керівники Ірану, закупивши С-300, і зробив президент Ердоган, закупивши у Росії новітні комплекси ППО С-400 "Тріумф". Вони надійно захистять будь-які об'єкти інфраструктури Саудівської Аравії ", - сказав Путін.

Нагадаємо, у Саудівській Аравії 14 вересня сталася пожежа на одному з найбільших в світі нафтопереробних заводів Saudi Aramco. У Міністерстві внутрішніх справ країни повідомили, що два об'єкти компанії Saudi Aramco на великих родовищах Абкайке і Хурайсе піддалися атаці з використанням дронів. Відповідальність за напад взяли на себе єменські повстанці-хусити, але у США впевнені, що за атакою стоїть Іран.

Saudi Aramco - державна компанія Саудівської Аравії, яка контролює нафтові потужності країни. 2018 року експерти Moody's Investors Service назвали її найприбутковішою компанією в світі - чистий прибуток Saudi Aramco склав $111,1 млрд. Це більше, ніж показали Apple, Google і ExxonMobil разом узяті.

Saudi Aramco називає свій НПЗ найбільшим у світі, він може переробляти до 7 млн барелів у день. У 2006 році бойовики-смертники терористичної організації "Аль-Каїда" зробили невдалу спробу влаштувати вибух на заводі.

Саудівська Аравія вдвічі скоротила видобуток нафти

Саудівська Аравія вдвічі скоротила видобуток нафти

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація