Австралія у вогняній пастці. Людей масово евакуюють, вже вигоріла площа розміром з Хорватію

Австралія у вогняній пастці. Людей масово евакуюють, вже вигоріла площа розміром з Хорватію

Фото: Associated Press

Влада дала місцевим дві доби на евакуацію. Допомагають військові, задіяні австралійські ВПС та Королівський флот.

Лісові пожежі в Австралії, що тривають від жовтня, забрали життя вже щонайменше 17 людей. Влада штатів на південному сході країни організовує масштабну евакуацію населення й туристів.

Від вересня в країні вигоріло п'ять з половиною мільйонів гектарів, за площею це, як ціла європейська країна, наприклад, Хорватія чи територія, що майже у півтори рази більше за площу найбільшої області України - Одеської.

Пожежа зруйнувала понад 1400 будинків. Кількість загиблих унаслідок пожежі по всій країні сягнула щонайменше 17 осіб. Десятки вважаються зниклими безвісти.

Для ліквідації наслідків пожеж, а також доставки постраждалим води, продуктів і палива підключили кораблі ВМС Австралії та військово-транспортну авіатехніку. Через задимлення у повітрі Канберри вміст небезпечних для здоров'я речовин перевищує гранично допустиму концентрацію більш ніж у 21 раз.

Фото: Associated Press

Метеорологи прогнозують посилення спеки у суботу, 4 січня, у Вікторії і Новому Південному Уельсі. Зауважується, що високі температури повітря в регіоні триматимуться ще три тижні. Ситуація залишається пожежонебезпечною.

Побоюючись погіршення ситуації наприкінці тижня, тисячі туристів залишили східне узбережжя країни в четвер, 2 січня. Водночас австралійські військові почали евакуювати людей, які були заблоковані пожежами на узбережжі далі на південь. Рятувальники намагаються максимально скористатися похолоданням, яке триває з вівторка, перед імовірним погіршенням пожежних умов.

Фото: Associated Press

Особливо драматичною виявилася ситуацію у прибережному місті Маллакута в штаті Вікторія. Через пожежі воно вже третій день як відрізане від решти країни. Чотири тисячі людей опинилися заблокованими на міському пляжі, куди вони втекли, рятуючись від пожежі. Для їхньої евакуації в четвер до міста прибув військовий корабель.

Через невтішні прогнози жителі південного сходу Австралії намагаються максимально підготуватися до вихідних. Вони запасаються провіантом та пальним. Перед супермаркетами та автозаправками в регіоні вишикувалися довгі черги з авто, а на автобанах утворилися затори.

Фото: Associated Press

Катастрофічна пожежа вже залишила сліди не лише на величезній території Австралії, але й у розташованій за тисячі кілометрів від неї Новій Зеландії. Перенесений вітром австралійський попіл, за свідченням місцевих жителів, пофарбував у коричневий колір зазвичай сніжно-білі новозеландські льодовики. Хмари попелу з Австралії вперше дійшли до Нової Зеландії на Новий рік.

Пожежі, які виникають влітку внаслідок займання чагарників в Австралії, видно навіть із космосу. Це фото було зроблене в жовтні 2019 з Міжнародної космічної станції (МКС), орбіта якої перебуває на відстані близько 400 кілометрів від поверхні Землі.

В Австралії оголосили надзвичайний стан через пожежі: людей масово евакуюють

В Австралії оголосили надзвичайний стан через пожежі: людей масово евакуюють

Повʼязані теми:

Наступна публікація