Бої у Нагірному Карабасі: Азербайджан заявив про удар по Вірменії і взяття під контроль нових територій

Бої у Нагірному Карабасі: Азербайджан заявив про удар по Вірменії і взяття під контроль нових територій

Фото: Associated Press

Президент країни заявив про звільнення нових сіл.

Новий виток конфлікту у Нагірному Карабасі - Азербайджан вперше визнав, що завдав удару по території Вірменії. Там знищили ракетні установки, які нібито мали обстрілювати азербайджанську територію.

Про це йдеться в ТСН.12.00.

За деякими даними, вони були розміщені у полі між селами Сотк и Азат, що на кордоні між двома країнами. Вірменія факт обстрілу підтвердила, хоча те, що сама планувала атакувати Азербайджан, заперечує.

Міністерства оборони обох країн погрожують новими атаками. Тоді, як підтвердження удару по Вірменії може стати приводом для Росії втрутитися у конфлікт - оскільки обидві країни входять у спільний воєнний союз. Утім, поки Єреван офіційно за допомогою не звертався.

Напередодні президент Азербайджану заявив, що армії вдалося встановити контроль ще у сімох населених пунктах у Нагірному Карабасі. «Відважна Азербайджанська армія звільнила від окупації села Гарадагли, Хатунбулаг, Гараколлу Фізулінського району, села Булутан, Мелікджанли, Кемертюк, Теке, Тагасер Ходжавендского району. Хай живе Азербайджанська армія! Карабах - це Азербайджан!", - написав він на своїй сторінці в соціальній мережі. 

Карабаський конфлікт: Азербайджан вперше визнав, що завдав удару по території Вірменії

Карабаський конфлікт: Азербайджан вперше визнав, що завдав удару по території Вірменії

Зазначимо, запеклі бої між арміями Азербайджану та Вірменії почалися у вересні. Азербайджанські війська йшли у наступ в Нагірному Карабасі з метою припинення вірменської окупації, як стверджують в Баку. Водночас в Єревані говорять, що метою Азербайджану є знищення вірменської нації. Єреван і Баку звинуватили один одного в ескалації конфлікту.

У 1991 році Нагірний Карабах, більшу частину населення якого складали вірмени, "проголосив незалежність" від Азербайджану. Баку спробував повернути регіон силою, після чого спалахнула війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і так звані самопроголошені "НКР" підписали протокол про перемир'я, проте бойові дії періодично поновлюються. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація