Байден привітав короля Чарльза ІІІ з коронацією і нагадав про "давню дружбу" США та Британії

Байден привітав короля Чарльза ІІІ з коронацією і нагадав про "давню дружбу" США та Британії

Президент США Джо Байден дистанційно привітав короля Чарльза III і королеву Каміллу з церемонією коронації / Фото: Associated Press

Американський лідер сказав, що пишається тим, що Сполучені Штати на церемонії в Лондоні представляє його дружина.

У суботу, 6 травня, президент США Джо Байден, який не був присутній на церемонії коронації в Лондоні, привітав короля Чарльза III і королеву Каміллу, нагадавши про “давню дружбу” між Сполученими Штатами і Великою Британією.

“Довга дружба між Сполученими Штатами та Сполученим Королівством є джерелом сили для наших двох народів”, — написав він у Twitter.

При цьому американський лідер додав, що пишається тим, що його дружина Джилл представляє Сполучені Штати на церемонії в Лондоні.

Перша леді Джилл Байден, яка представляла Сполучені Штати на коронації короля Чарльза, напередодні вперше зустрілася з дружиною британського прем’єр-міністра Ріші Сунака Акшатою Мурті та оглянула Лондон перед тим, як відвідати прийом у Букінгемському палаці.

Через історичні обставини від часу здобуття незалежності американської нації у 1776 році жоден президент США ніколи не був свідком коронації британського монарха. 

Джо Байден за кілька місяців до церемонії нагадав, що не братиме участі в урочистостях. Але президент США сказав, що зустрінеться з Чарльзом III у липні на саміті НАТО. 

“Ми поїдемо на конференцію НАТО в Європі, і я сказав йому, що зупинюся або на шляху туди, або на шляху назад, щоб поговорити про тему, яка його найбільше цікавить, — охорону навколишнього середовища”, — сказав американський президент.

Чарльз III був коронований у суботу, 6 травня, у Вестмінстерському абатстві під час масштабної релігійної церемонії перед майже 2300 гостями. Він став 40-м сувереном, який отримав тут корону. Його попередники ставали монархами у Вестмінстерському абатстві від 1066 року.

Нагадаємо, на церемонію коронації Велика Британія не запросила представників Росії, Білорусі, Сирії, Мʼянма, Венесуели, Афганістану та Ірану.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація