Bellingcat: підозрюваний в отруєнні Скрипалів "Боширов" - полковник ГРУ. Він воював в Україні

Bellingcat: підозрюваний в отруєнні Скрипалів "Боширов" - полковник ГРУ. Він воював в Україні

Bellingcat: підозрюваний в отруєнні Скрипалів "Боширов" - полковник ГРУ. Він воював в Україні

Фото: Reuters

Він також має звання героя Росії.

Підозрюваний в отруєнні російського екс-шпигуна чоловік, який за паспортом на ім'я Руслана Боширова в'їхав до Великої Британії, - це полковник ГРУ, герой Росії Анатолій Чепіга.

Про це заявили розслідувачі Bellingcat і видання The Insider.

Звання героя Чепіга отримав у грудні 2014 року за "виконання миротворчої місії". Як зазначають розслідувачі, під "миротворчою місією" скоріш за все розуміють вторгнення до України, оскільки військова операція Росії в Сирії тоді ще не почалася. На додачу, підрозділ Чепіги справді був помічений поруч із кордоном України у кінці 2014 року.

Фото: The Insider

The Insider і Bellingcat шукали Боширова серед випускників військових училищ, де співробітників ГРУ готують для операцій за кордоном. Одним з таких училищ є Далекосхідне вище загальновійськове командне училище (ДВЗКУ). Зважаючи на вік підозрюваного, на одній із фотографій випускників 2001-2003 років, зробленій в Чечні, вдалося виявити чоловіка, що віддалено нагадував "Боширова".

Фото: The Insider

Згодом за допомогою сайту училища, інших відкритих джерел та зрештою виписки з системи "Російський паспорт" цю гіпотезу підтвердили.

Фото: The Insider

Раніше спільне розслідування The Bellingcat і The Insider вже надавали інші підтвердження того, що підозрювані в отруєнні Скрипалів росіяни насправді - співробітники російських спецслужб. Причетність до спецслужб підтверджує низка документів, а також прямих і непрямих свідчень. Також з'ясувалось, що паспорти обох мають практично ідентичні номери.

Bellingcat знайшов у діяльності ГРУшників із Солсбері й "український слід". Один із російських агентів "засвітився" на завданні проти України.

До цього "Олександр Петров" і "Руслан Боширов" у четвер, 13 вересня, дали інтерв'ю російському пропагандистському виданню Russia Today. Під час розмови вони розповіли, що начебто займаються підприємництвом, а в Солсбері їздили "як туристи", аби подивитися на пам'ятки і "відірватися". 

Вони звернулись до ЗМІ, після того, як правоохоронні органи Великої Британії оприлюднили фото та імена осіб, підозрюваних в отруєнні російського екс-розвідника Сергія Скрипаля і його доньки Юлії - ними і виявились "Олександр Петров" і "Руслан Боширов".

Повʼязані теми:

Наступна публікація