Без плагіату: всесвітньо відомий скульптор Кунс заплатив за українську статуетку

Без плагіату: всесвітньо відомий скульптор Кунс заплатив за українську статуетку

Фото: Reuters

Скандал у США отримав не скандальне продовження.

Всесвітньо відомого скульптора Джеффа Кунса звинуватили у плагіаті твору українки Оксани Жникруп після того, як митець виставив у Нью-Йорку велетенську надувну балерину, яка виявилася точною копією порцелянової статуетки "Балерина Оленочка". Кунса вже неодноразово звинувачували у плагіаті, а остання справа про копії світлин французького фотографа Жана-Франсуа Боре навіть дійшла до суду, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Журналісти опитали мешканців Нью-Йорка біля роботи Кунса, показуючи їм витвір Жникруп. "Плагіат, так, я б саме так це і називав. Скопіювали одну з іншої, звісно", - переконані ті, хто на власні очі побачив обидві фігури.

Всесвітньо відомого скульптора Джеймса Кунса звинуватили у плагіаті твору українки

Всесвітньо відомого скульптора Джеймса Кунса звинуватили у плагіаті твору українки

За офіційною версією американського автора, на створення велетенської балерини його надихнула "статуетка, яку він випадково знайшов на закинутому радянському заводі". "Скульптор Кунс – дуже медійна фігура. І якщо дійде до суду щодо немайнових прав, то це буде добрий піар для України – у світі знатимуть, що не війна-Чорнобиль-корупція, а це країна, де було мистецтво. Є мистецтво", - вважає художник Олександр Ройтбурд.

Та туман над історією із плагіатом розвіяв онук і один із спадкоємців Оксани Жникруп Максим Лозовий. Родина офіційно підписала Кунсові дозвіл на використання статуетки матері для створення його інсталяції. "У вересні 2010 року до нас звернулися представники Кунса з проханням продати їм право використання двох робіт. Зокрема цієї, котрі в центрі скандалу", - пояснив Лозовий.

Кореспондент ТСН Наталка Пісня

Повʼязані теми:

Наступна публікація