Путінський варіант транзиту влади. Президент РФ презентував зміни до Конституції

Путінський варіант транзиту влади. Президент РФ презентував зміни до Конституції

Фото: Associated Press

Російський президент перед змінами обіцяє порадитися з народом.

Президент РФ Володимир Путін збирається запровадити низку змін до російської Конституції та запропонував провести "всенародне голосування" з цього приводу. 

Про це він повідомив під час послання до Федеральних зборів 15 січня, яке транслювали РосЗМІ.

Які зміни хоче впровадити Путін

За словами російського президента, потреби замінювати конституцію РФ немає, однак зміни, які він запропонував суттєво вплинуть на суспільно-політичний лад країни.

Перша важлива зміна, яку запропонував Путін, стосується ставлення РФ до міжнародних договорів. Очільник Кремля хоче, аби вони діяли  "тільки в тій частині, коли вони не суперечать нашій Конституції".

"Необхідно внести зміни, які гарантують пріоритет Конституції. Це означає буквально таке: вимоги міжнародних договорів і рішення міжнародних органів можуть діяти лише в тій частині, коли вони не суперечать нашій Конституції".

На керівних посадах "лише свої". Пропонується заборонити мати іноземне громадянство та дозвіл на проживання в інших країнах посадовцям та чиновникам.

"Пропоную закріпити обов'язкові вимоги до осіб, які займають критично важливі для забезпечення суверенітету посади, а саме, до членів Держдуми і Ради федерації, федеральні міністри, судді не можуть мати іноземне громадянство, а також будь-який інший документ, який дозволяє проживати постійно на території іншої держави".

Окрім цього, російський президент пропонує закріпити вимоги проживання на території не менше 25 років і відсутність дозволу на проживання в іншій державі будь-коли раніше для кандидатів в президенти.

"Що стосується того, що одна людина не може займати пост президента два і більше термінів поспіль. Не вважаю це питання принциповим, але згоден", - додав він.

Президент і Рада Федерацій мають право "прибирати" суддів Конституційного та Верховного суду. Робити це пропонується за поданням президента РФ.

"Основний закон повинен закріплювати і захищати незалежність суддів. Разом з тим вважаю за необхідне передбачити повноваження Ради Федерації за поданням президента відлучати з посади суддів Конституційного і Верховного судів в окремих випадках".

Путін пропонує закріпити статус і роль Держдуми в Конституції та наділити її правом формувати уряд.

"Пропоную довірити Держдумі не тільки узгодження, але і призначення не тільки прем'єра, а й віцепрем'єра. Президент не зможе відхилити кандидатури запропонованих осіб".

Також пропонується зобов'язати президента РФ перед ухваленням кандидатур керівників силових відомств проводити консультації з тією ж таки Держдумою.

"Призначення керівників всіх силових відомства президент повинен проводити за підсумками консультацій з Радою Федерації. Такий же порядок щодо прокурорів регіонів. Що стосується позицій територій щодо кандидатури прокурора, вона може бути висловлена в процесі консультацій в Раді Федерації."

За необхідне він вважає "закріпити в конституції принципи єдиної системи публічної влади". При цьому повноваження і можливості місцевого самоврядування також розширити.

Попри те, що пропозиції Путіна значно розширюють повноваження парламенту, за словами очільника Кремля, "Росія не може розвиватися, існувати стабільно в формі парламентської республіки, Росія повинна залишатися сильною президентською республікою".

Зазначимо, що згідно з конституцією РФ, Володимир Путін не може йти на п'ятий президентський термін, таким чином не візьме участь у виборах 2024 року. Глава російської республіки Чечня Рамзан Кадиров вважає, що у президента РФ Володимира Путіна немає альтернатив, і тому варто подумати про подовження його повноважень.

Тим часом за інформацією Bloomberg, у Кремлі готують план, який дозволить Володимиру Путіну після наступних президентських виборів в РФ 2024 року мати розширені повноваження на посаді прем'єра та по-суті продовжити керувати країною.

Одкровення Путіна і наміри Москви щодо України: очільник Кремля влаштував велику пресконференцію

Одкровення Путіна і наміри Москви щодо України: очільник Кремля влаштував велику пресконференцію

Повʼязані теми:

Наступна публікація