Близько 50 тисяч поляків провели в останню путь убитого мера Гданська Адамовича

Близько 50 тисяч поляків провели в останню путь убитого мера Гданська Адамовича

Фото: Associated Press

Його поховали у головному соборі міста.

У Польщі попрощалися із мером Гданська Павлом Адамовичем. Траурну месу відвідали 3,5 тисячі людей, ще десятки тисяч зібралися перед телеекранами, встановленими на вулиці, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Люди дуже тепло відгукуються про Адамовича і кажуть, що він був дуже людяним, ходив спілкувався з народом, їздив на велосипеді, з радянського сірого зробив сучасне красиве місто. Вбивство мера згуртувало все суспільство. Церемонія прощання та похорону зібрала приблизно 50 тисяч людей.

У Польщі тисячі людей прийшли попрощатися з мером Гданська

У Польщі тисячі людей прийшли попрощатися з мером Гданська

Поляків найбільше обурює зухвалість нападника. Він смертельно поранив мера на великій сцені, перед силою силенною людей, так би мовити на показ. Нападника затримали одразу, а після того по всій Польщі затримали ще десятьох осіб, які через соцмережі закликали до насильства і погрожували іншим політикам. Вбивця Адамовича своїми планами зробити щось визначне начебто ділився із співкамерником і родичами – про це каже тутешня прокуратура. А ще є підозра, що у перший день після звільнення з тюрми, де 27-річний Стефан відсидів за пограбування банку, він намагався вдертися у президентський палац у Варшаві. За вбивство мера чоловікові загрожує довічне ув’язнення. Зі слідством він поки що не співпрацює, не каже про походження ножа і те, як зумів потрапити на сцену.

Ще задовго до полудня вулиці Гданська заповнюють люди з прапорами і фотографіями Адамовича. Усі поспішають до базиліки Вознесіння Пресвятої діви Марії. Вулиці довкола костелу перекриті поліцією. Потрапити на церемонію поховання змогла обмежена кількість людей – до базиліки пропускали лише за спеціальними посвідченнями. Решта тисячі людей збиралися на площах, де на екранах транслювали заупокійне богослужіння. Ні квітів, ні лампадок там не було, бо таким було бажання родини Адамовича, натомість волонтери збирали пожертви на благодійність. Віддати шану убитому меру приїхали люди з усієї Польщі. "Ми проти насилля, тому приїхали з Варшави щоб своєю присутністю це продемонструвати. Він – втілення тих ідеалів, які сповідую і я. Це європейськість і відкритість", - пояснювали вони.

Вхід до будівлі, де 20 років був кабінет Павла Адамовича, завішаний фотографіями і шарфами фанатів футбольних команд. Колишній працівник мерії каже, що Адамовича рідко можна було застати у кабінеті, бо більше часу він проводив серед людей. "Ви бачите у мене сльози на очах… Адамович відбудував Гданськ фактично заново. Любов жителів Гданська до Адамовича більша, ніж любов до президента Польщі", - пояснив він. Наші дипломати називають Адамовича великим другом України – він, виходець з родини мігрантів, усіляко підтримував переселенців, і нинішніх, і тих, хто був переселений під час операції "Вісла". "Він взагалі був людиною дуже такою західною, відкритою, він дуже гостро відстоював право Польщі приймати мігрантів, тут на цю тему йде така велика дискусія, тому для нього підтримувати українців було цілком натурально, природно", - пояснив консул України в Гданську Лев Захарчишин.

З початку російської агресії Адамович заявляв про підтримку України, а згодом допомагав відбудовувати прифронтові міста. "З ініціативи президента Гданська було підписані договори про співпрацю з Маріуполем і Слов’янськом, і це не тільки формальний підхід на папері, а першза все моральна допомога, підтримка", - розповів надзвичайний і повноважений посол України в Польщі Андрій Дещиця. Українські прапори напередодні майоріли на велелюдній жалобній ході – українці Польщі разом із поляками пройшли вулицями міста з ліхтариками. "Багато зробив для Гданська, але також для того, щоб це було багатокультурне місто і для всіх також, для українців", - пояснила мешканка Гданська Єлизавета Кремінська.

Торік у листопаді Адамович вшосте виграв вибори мера. Його суперником був син екс-президента Леха Валенси – депутат Європарламенту. Адамовичу пропонували тихо відступити, але він не погодився. Також оглядачі кажуть, що мер Гданська міг претендувати на перші посади в державі, але він вибрав рідне місто. Тепер тимчасово Гданськом керує комісар, призначений урядом, а за три місяці у місті проведуть позачергові вибори. Павла Адамовича кремували і поховали у головному храмі міста. "Там ховають людей вкрай рідко, тих, хто був особливим для Гданська. Востаннє там був похований політик Мачєй Плажинський – жертва смоленської трагедії 2010 року", - розповів працівник Європейського центру Солідарності Кацпер Дєкан.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька

Повʼязані теми:

Наступна публікація