Болтон у своїх мемуарах підтвердив, що Трамп заморозив допомогу Україні в обмін на справу проти Байдена

Болтон у своїх мемуарах підтвердив, що Трамп заморозив допомогу Україні в обмін на справу проти Байдена

Фото: Associated Press

У книзі Болтон розповідає про свої неодноразові спроби переконати Трампа розморозити військову допомогу.

Президент США Дональд Трамп не хотів розморожувати військову допомогу Україні у розмірі 391 млн доларів влітку минулого року, поки Україна не розпочне розслідування щодо сина його політичного конкурента Джо Байдена – Хантера Байдена.

Про це йдеться у ще неопублікованих мемуарах колишнього радника Трампа з національної безпеки Джона Болтона, з уривками яких ознайомилася газета The New York Times.

У книзі Болтон розповідає про свої неодноразові спроби разом із держсекретарем Майком Помпео та міністром оборони Марком Еспером переконати Трампа розморозити військову допомогу для України.

Втім, Трамп ігнорував їхні аргументи, постійно згадуючи про те, що українці начебто співпрацювали з Гіларі Клінтон, аби не допустити його перемоги на президентських виборах 2016 року в США.

У мемуарах Болтон згадує, що в серпні 2019 року він порушив питання про військову допомогу Україні, термін розблокування якої уже скоро мав сплинути. У відповідь Трамп сказав, що не воліє надавати Україні жодної допомоги, поки йому не дадуть усі матеріали, зібрані в ході розслідування спецпрокурора Мюллера, які пов’язували Байдена з прихильниками Гіларі Клінтон в Україні.

Також у книзі розповідається, що держсекретар Майк Помпео визнавав, що немає підстав вважати тодішню послиню США в Україні Марі Йованович корумпованою. Саме це стверджував адвокат Трампа Рудольф Джуліані.

Нова фаза імпічменту Трампа: перший день з трибуни Сенату говорить його захист

Нова фаза імпічменту Трампа: перший день з трибуни Сенату говорить його захист

Коментуючи липневу розмову американського президента із Володимиром Зеленським, Болтон стверджує, що він першим попередив генпрокурора США Вільяма Бара про те, що Трамп згадав його в розмові. Тоді ж Болтон начебто поділився з Баром своїми занепокоєннями щодо Джуліані.

Він також згадує, що під час зустрічі, де обговорювалась поїздка до Києва на інавгурацію Зеленського, очільник Білого дому критикував Україну. На йому думку, українські посадовці хотіли "зашкодити йому".

В адміністрації Трампа на момент публікації переказу уривків з чорновика книжки не відповіли на запит щодо тверджень Болтона. Адвокат автора книги також відмовився від коментарів.

Історична ніч: чому затяглося засідання Сенату у справі імпічменту Трампа

Історична ніч: чому затяглося засідання Сенату у справі імпічменту Трампа

25 вересня Білий дім опублікував стенограму телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським. Глави держав обговорювали сина колишнього віцепрезидента Джо Байдена – прямого конкурента Трампа на наступних виборах президента США. Це викликало скандал, який призвів до запуску імпічменту американського президента.

Палата представників Конгресу США проголосувала більшістю за оголошення імпічменту президенту Дональду Трампу. Вона затвердила дві статті звинувачення: зловживання владою (підтримали 230 конгресменів, проти – 197) і перешкоджання роботі Конгресу (за 229, проти – 198).

У січні 2020 року справу почав розглядати Сенат США. Процедура має вигляд судового процесу, у якому сенатори стають присяжними, а члени палати представників – стороною обвинувачення. Після цього відбувається голосування. Якщо дві третини сенаторів голосують "за" – президента відсторонюють від посади.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація