Бої за Нагірний Карабах: відомі результати переговорів Вірменії та Азербайджану в Женеві

Бої за Нагірний Карабах: відомі результати переговорів Вірменії та Азербайджану в Женеві

Фото: Associated Press

Сторони, зокрема, домовилися не обстрілювати цивільне населення.

Міністри закордонних справ Вірменії та Азербайджану домовилися припинити навмисні обстріли цивільного населення та невійськових об'єктів, а також активно співпрацювати у пошуку та обміні тілами загиблих.

Про це йдеться у заяві співголів Мінської групи ОБСЄ Ігоря Попова (РФ), Стефана Вісконті (Франція) та Ендрю Шофера (США) за підсумками спільної зустрічі у Женеві щодо врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі.

Окрім того, впродовж тижня сторони конфлікту повинні будуть передати ОБСЄ та Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ) списки військовополонених для доступу до них і можливого обміну в майбутньому. 

Також Баку та Єреван зобов'язалися скласти списки питань і коментарів щодо можливих механізмів перевірки режиму припинення вогню відповідно до рішень, ухвалених 10 жовтня під час переговорів у Москві.

Нагадаємо, запеклі бої між арміями Азербайджану та Вірменії почалися у вересні. Азербайджанські війська йшли у наступ в Нагірному Карабасі з метою припинення вірменської окупації, як стверджують в Баку. Водночас в Єревані говорять, що метою Азербайджану є знищення вірменської нації. Єреван і Баку звинуватили один одного в ескалації конфлікту. 

У 1991 році Нагірний Карабах, більшу частину населення якого складали вірмени, "проголосив незалежність" від Азербайджану. Баку спробував повернути регіон силою, після чого спалахнула війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і так звані самопроголошені "НКР" підписали протокол про перемир'я, проте бойові дії періодично поновлюються.

У Нагірному Карабасі - втретє зірване перемир’я

У Нагірному Карабасі - втретє зірване перемир’я

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація