Повернення головорізів. Тисячі бойовиків поспішають додому з "Ісламської держави"

Повернення головорізів. Тисячі бойовиків поспішають додому з "Ісламської держави"

Фото: Reuters

Майже 5600 джихадистів вже повернулися на рідні землі.

За останні кілька місяців після значних поразок "Ісламської держави" у Сирії та Іраку, Пентагон почав підрахунки вбитих джихадистів. Як зазначив генерал Реймонд Томас, глава командування спецпідрозділу США, за попередніми оцінками американська армія вбила від 60 до 70 тисяч бойовиків, пише The NewYorker.

"Вони зібрали армію, вивели її на поле бою і ми повинні були піти на війну", - сказав він.

Та додав, що вже не варто сильно побоюватися помсти з боку джихадистів, оскільки переважна їхня більшість вже мертві, а "Ісламська держава" не представляє такої загрози, як було на початку. Однак тоді постає питання, куди ж поділися тисячі прибічників "ІД"?

За даними американської аналітичної групи Soufan Center, джихадисти почали масово повертатися додому. Біля 5600 людей повернулися до себе на батьківщину у 33 країни світу. З 5000 жителів країн Євросоюзу, які, за припущенням служби безпеки, раніше воювали за "ІД", приблизно третина вже повернулася назад.

Втім, наразі певну загрозу становлять бойовики з Північної Африки або Південно-Східної Азії, які не хочуть повертатися додому та шукатимуть собі нових гарячих точок. Володимир Путін зазначив, що понад дев`ять тисяч бойовиків з Росії та колишніх радянських республік, які воювали у Сирії або Іраку, повернулися назад. І це лише офіційно.

"Частина з них залишиться відданими тій формі насильницького джихаду, який пропагує "Аль-Каїда" та "ІД". І не секрет, що ті, хто хоче продовжувати боротьбу, знайдуть спосіб це зробити", - стверджують експерти.

Так чи інакше, майбутнє "Ісламської держави" залежить саме від цих репатріантів і щоб зберегти хоч якісь її залишки, керівництво шукатиме способи нагадати про себе. Оскільки жоден з бойовиків не зможе повернутися до звичайного життя або досягти у ньому такого ж впливу, який мав там. Не допоможуть їхній адаптації і державні програми, які важко розробити з урахуванням усіх ризиків, та ще важче впровадити у життя. Отже, незважаючи на швидкий крах "Ісламської держави", саме угруповання або схожі організації збережуться, поки існуватимуть умови для їхнього зростання, попереджають експерти.

Нагадаємо, що 17 жовтня сирійські демократичні сили і загони курдської народної самооборони повідомили про звільнення від терористів міста Ракка, що після захоплення 2014 року вважалося столицею "Ісламської держави" в Сирії. Саме місто було зруйноване вщент.

Сирійські правозахисники підтвердили загибель ідейного батька "ІДІЛу"

Сирійські правозахисники підтвердили загибель ідейного батька "ІДІЛу"

Повʼязані теми:

Наступна публікація