Бразильський держсекретар з культури у своїй промові процитував нациста Геббельса. Наступного дня його звільнили

Бразильський держсекретар з культури у своїй промові процитував нациста Геббельса. Наступного дня його звільнили

Фото: Associated Press

Президент країни одразу запевнив про засудження подібних ідеологій.

Державний секретар Бразилії з культури Роберто Альвім був звільнений з посади після суперечливого виступу, у якому він процитував нациста та пропагандиста Йозефа Геббельса.

Про це повідомляє CNN.

На своїй сторінці у Twitter у четвер Альвім оприлюднив відео, у якому оголосив про запровадження національної нагороди у галузі культури та зазначив, що бразильська культура має націоналістичні ідеали.

"Бразильське мистецтво наступного десятиліття буде героїчним і буде національним, воно буде наділене величезною здатністю до емоційної залученості, і рівною мірою воно буде глибоко прихильне нагальним сподіванням нашого народу, або воно буде нічим", - сказав він.

У коментарях бразильці одразу помітили схожість цієї цитати із уривком з біографії Геббельса від німецького історика Пітера Лонгеріха: "Німецьке мистецтво наступних десятиліть буде героїчним, буде неймовірно романтичним, буде, безумовно, об'єктивним, буде націоналістичним і з грандіозним пафосом, воно буде і відданим, і об'єднуючим – або воно буде нічим".

Альвім спробував виправдатися, зазначивши, що ніколи не цитував Геббельса, однак погодився, що цитата асоціюється саме з нацистом. Водночас, під час його промови був також і відеоряд – це була музика із опери Річарда Вагнера "Лоенгрін", про яку лідер нацистів Адольф Гітлер у своїй книзі говорив, що вона зіграла "визначальну роль" у його житті.

Ситуація навколо цієї промови дійшла і до посольства Німеччини у Бразилії, яка засудила промову Альвіма. Згодом президент Бразилії Жаір Болсонару ухвалив рішення звільнити чиновника із займаною посади та підкреслив, що його країна не визнає будь-які тоталітарні або геноцидні ідеології.

Нагадаємо, на засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики українського парламенту між депутатами виникла словесна перепалка щодо законопроєкту "Про медіа". Під час суперечки нардеп від "Опозиційної платформи - За життя" Рінат Кузьмін вступився за російськомовних блогерів та почав цитувати закон нацистської Німеччини.

До України повернулася картина, яку викрали нацисти під час Другої світової війни

До України повернулася картина, яку викрали нацисти під час Другої світової війни

Повʼязані теми:

Наступна публікація