Брехливі російські ЗМІ, чеченські геї і королева Анна: про що говорили Макрон і Путін у Парижі

Брехливі російські ЗМІ, чеченські геї і королева Анна: про що говорили Макрон і Путін у Парижі

Фото: Reuters

Російський президент вперше зустрівся із новообраним президентом Франції.

У понеділок, 29 травня, президент Росії Володимир Путін зустрівся у Парижі із новообраним очільником Франції Еммануелем Макроном.

Лідери країн провели переговори у Шато де Версаль перед відкриттям виставки з нагоди 300-річчя встановлення дипломатичних відносин між двома країнами. Після цього вони дали спільну прес-конференцію.

Під час спілкування із журналістами Путін і Макрон торкнулися питання вирішення конфлікту на сході України, французький президент розповів про свої стосунки з російськими пропагандистами, а президент Росії вразив поганими знаннями з історії.

Макрон: санкції проти Росії можуть бути посилені

Еммануель Макрон пригрозив посилити антиросійські санкції у разі ескалації конфлікту на Донбасі. При цьому президент Франції охарактеризував роль Росії у конфлікті як "вторгнення", передає Bloomberg.

"Щодо української кризи, я підтверджую, що у разі ескалації ми можемо посилити санкції проти Росії. Але я хочу, щоб відбувалась деекскалація і нам не довелось цього робити", — сказав він.

Своєю чергою Путін заявив, що санкції "не допоможуть у врегулюванні кризи в Україні".

"Як санкції можуть допомогти у врегулюванні кризи в Україні? Ніяк не допоможуть. Тому я закликаю боротись із будь-якими обмеженнями у світовій економіці", — сказав він.

Макрон також наголосив на необхідності якнайшвидшого проведення переговорів у "нормандському форматі".

"Ми говорили про різні деталі і про втілення в життя мінського процесу. Наше бажання полягає в тому, і я сподіваюся, що підтвердить президент Путін те, що я скажу, ми хотіли б, щоб в найближчим часом були проведені переговори в нормандському форматі і щоб ми обговорили всі теми", - сказав президент Франції.

Макрон виступив за відставку Асада

Лідери Франції і Росії обговорили також ситуацію у Сирії. Під час прес-конференції Макрон зазначив, що виступає за відставку Башара Асада. Він сказав, що використання сирійським урядом хімічної зброї стало для Франції "червоною лінією", передає Deutsche Welle.

На думку французького лідера, переговорів в Астані для глибокого вирішення конфлікту у Сирії недостатньо. Париж і Москва анонсували співпрацю у цьому питанні.

Чеченські геї

Макрон заявив, що домовився з Путіним "разом відстежувати ситуацію" щодо прав геїв у Чечні, повідомляє Громадське.

"Ми говорили про ЛГБТ в Чечні, а також про НКО в Росії. Я дуже чітко вказав президенту Путіну, чого очікує Франція з цього питання, і ми домовилися, що будемо регулярно відслідковувати ситуацію разом", — сказав президент Франції.

"Russia Today" та "Sputnik" розповсюджували наклеп

Еммануель Макрон сказав, що під час розмови із Путіним не порушувалося питання про втручання Росії у французькі вибори. Разом із тим новообраний президент Франції заявив, що російські медіа розповсюджували про нього наклеп, тому їм було відмовлено у доступі до передвиборчого штабу Макрона.

"Я вважаю, що "Russia Today" та "Sputnik" розповсюджували наклеп і тому вони не мали права перебувати у моєму штабі… Вони себе поводили не як журналісти, а як органи пропаганди, брехливої пропаганди, з метою впливу на кампанію", — сказав Макрон.

Журналістка Наталя Геворкян, яка була присутня на прес-конференції, зазначила, що коли Макрон назвав "Russia Today" та "Sputnik" "не журналістами", Путін промовчав.

Знання історії від Путіна і Макрона

Російський президент Путін на прес-конференції показав своє незнання історії, назвавши доньку київського князя Ярослава Мудрого Анну "русской".

"Освічена французька публіка знає про "русскую" Анну - королеву Франції; молодша дочка нашого великого князя Ярослава Мудрого була дружиною Генріха I і внесла істотний внесок в розвиток Франції, будучи однією із засновниць як мінімум двох європейських династій - Бурбонів і Валуа, - одна з яких до сих пір править в Іспанії", - сказав Путін.

Макрон виявився більш обізнаним з історії. Він нагадав Путіну про відкритість до Європи, котру започаткував цар Петро І, на відкриття виставки про якого й прибув офіційно російський лідер. Макрон заявив, що саме такої, відкритої Росії, прагне Франція.

Іспит здав: як французький очільник повчав Путіна

Іспит здав: як французький очільник повчав Путіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація