Брехня призвела до пандемії: Супрун розвінчала міф про успішну боротьбу Китаю з коронавірусом

Брехня призвела до пандемії: Супрун розвінчала міф про успішну боротьбу Китаю з коронавірусом

Фото: Associated Press

За словами колишньої очільниці МОЗ, саме брехня китайської влади призвела до пандемії.

Колишня очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун не поділяє думку, що Китай нібито успішно поборов коронавірус. Більш того, вважає цю думку небезпечною. Про це Супрун написала у своєму фейсбуці.

"Саме брехня і тиск на свободу слова китайської влади стали причиною такого масштабного поширення COVID-19 та таких тяжких наслідків для всього світу", - зазначила колишня очільниця МОЗ.

Супрун нагадала, як Китай тривалий час заперечував, що коронавірус передається від людини до людини. За даними наукового журналу The Lancet, першого пацієнта виявили 1 грудня, а вже 6 грудня була госпіталізована його дружина, яка не перебувала у місці зараження його чоловіка, тобто не відвідувала ринок тварин.

"Тобто вже 6 грудня китайські лікарі фіксували випадки передачі вірусу від людини до людини. Однак, лише 20 січня голова національної комісії охорони здоров’я Китаю підтвердив випадки передачі вірусу від людини до людини. Цього ж дня найбільша газета міста згадала про вірус на головній сторінці вперше після 5 січня. Між цими двома датами Китай не одноразово та переконливо наполягав на тому, що передача коронавірусу від людини до людини неможлива. Всупереч інформації від своїх лікарів та здоровому глузду", - наголошує Супрун.

Також ексурядовиця нагадує, що міжнародні органи пропонували допомогу і просили про можливість провести розслідування, але Китай відмовляв. Чинився тиск на людей, які намагались поширювати правду.

Китай часто наводять як найбільш успішний кейс боротьби з коронавірусом. Це хибна та небезпечна думка. Саме брехня і...

Опубліковано Уляна Супрун Субота, 28 березня 2020 р.

"Найбільш відомий випадок — Лікар Лі Венлянь, який ще в грудні розіслав повідомлення іншим лікарям про можливий спалах хвороби, яка нагадує ГРВІ, закликаючи їх носити захисний одяг. За кілька днів співробітники правоохоронних органів звинуватили його в “поширенні чуток”. Доктора змусили підписати лист про те, що він опублікував “фальшиві коментарі”, які “сильно порушують громадський порядок”. Також йому пригрозили кримінальною відповідальністю, якщо він продовжить про це писати. Журналісти називають крім нього ще 7 людей, які отримали подібні погрози. У січні Лі Венлянь помер від коронавірусу", - пише Супрун.

Карантин в Ухані ввели лише 23 січня. Весь час від перших випадків влада говорила людям, що все під контролем, тож ніхто не застосовував заходів безпеки і навіть влаштували Китайський новий рік, під час якого в одному місці зібрались  40 000 сімей та ділились приготованою вдома їжею.

"До моменту оголошення карантину в Ухані мільйони людей відвідали місто та покинули його у напрямку Китаю та інших країн світу. Вже на наступний день, 24 січня, В’єтнам повідомив про передачу вірусу від людини до людини, а США, Японія та Південна Корея оголосили про другі випадки коронавірусу в своїх країнах. Такий хід подій скоріше нагадує реакцію совєцького союзу на Чорнобильську катастрофу та її злочин проти свого населення й світу. І аж ніяк не успішний приклад", - наголошує колишня очільниця МОЗу.

Після визнання пандемії коронавірусу Китай не припинив приховувати дані, відпускав людей з карантину раніше терміну та занижував кількість хворих. Супрун наголосила на неприпустимості використовувати пандемію у пропагандистських цілях.

"Зараз, коли світом шириться вірус, а економіка занурюється у тривалу кризу, пропаганда лише розквітатиме. Адже тривожні новини — це найкраще підґрунтя для маніпуляції емоціями людей. Режими таких країн, як КНР та Росія, не втратять нагоди скористатися цим у власних цілях. Тож яку б інформацію ви не чули — завжди дізнавайтеся про джерело. Інформаційна гігієна важлива на рівні з частим миттям рук", - закликала Уляна Супрун.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація