Британці підтримують проведення референдуму про незалежність Шотландії та Північної Ірландії - The Independent

Британці підтримують проведення референдуму про незалежність Шотландії та Північної Ірландії - The Independent

Фото: Associated Press

У Британії можуть провести референдум після Brexit.

Британці підтримують проведення референдумів про незалежність Шотландії та Північної Ірландії після Brexit.

Про це повідомляє The Independent.

Згідно з даними соціологічного опитування, за проведення референдуму в Шотландії виступили 45% британців, в той час як проти нього були 30% опитаних. Якщо виключити з опитування пункт "не знаю", то перевага в бік прихильників референдуму стає більшою - 60% на 40%.

Крім того, за референдум у Північній Ірландії виступили 52% британців. Якщо прибрати варіант "не знаю", то прихильників референдуму стало б 73%.

Опитування проводилося від 3 до 6 вересня серед 1,5 тис. осіб.

Нагадаємо, новий британський прем'єрміністр Борис Джонсон пообіцяв, що Велика Британія за будь-яких умов вийде зі складу ЄС до 31 жовтня, навіть якщо це відбудеться без угоди з Брюсселем. Водночас Джонсон розкритикував угоду з ЄС, досягнуту його попередницею Терезою Мей і розраховує укласти новий договір. Він хоче виключити з документу прописаний там режим backstop, мета якого запобігти відновленню жорсткого митного і прикордонного контролю між членом ЄС Республікою Ірландія та частиною Сполученого Королівства Північною Ірландією.

У Євросоюзі неодноразово заявляли, що не мають наміру повертатися до переговорів щодо угоди про Brexit.

Своєю чергою королева Єлизавета ІІ погодилася на запропоновану Джонсоном ініціативу тимчасово призупинити роботу парламенту. Тож після дебатів 9 вересня парламент призупинить діяльність і відновить її не раніше 14 жовтня. Осінні паузи є традиційними для роботи британського законодавчого органу і мають місце щороку. Партії використовують їх для проведення з'їздів. Цього року ці заходи тривають з 14 вересня і до 2 жовтня. Однак тепер паузу подовжено майже на два тижні. Багато парламентарів вже закинули Джонсону прагнення обійти таким чином спротив парламенту проти виходу Великобританії з ЄС без угоди. Тим часом уряд Джонсона вже розпочав інформаційну кампанію для населення на випадок Brexit без угоди.

Борис Джонсон сподівається, що новий парламент дозволить йому вивести Британію з ЄС без угод

Борис Джонсон сподівається, що новий парламент дозволить йому вивести Британію з ЄС без угод

Повʼязані теми:

Наступна публікація