Британія відмовиться платити 39 млрд фунтів стерлінгів за вихід із ЄС. Це означатиме її дефолт - Sky News

Британія відмовиться платити 39 млрд фунтів стерлінгів за вихід із ЄС. Це означатиме її дефолт - Sky News

Фото: Associated Press

У неділю у Франції мають відбутися переговори Джонсона й Туска.

Під час сьогоднішньої зустрічі в рамках саміту "Великої сімки" (G7) у Франції прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон може повідомити главі Європейської Ради Дональду Туску, що Лондон відмовляється платити ЄС повну суму в 39 млрд фунтів стерлінгів за Brexit без угоди.

Британія ніби готова заплатити лише чверть від суми – близько 9 млрд фунтів стерлінгів. Про цю суму раніше домовилися Брюссель та тодішня прем'єрка Британії Тереза Мей, передає Sky News.

Раніше близьке до президента Франції Еммануеля Макрона джерело зазначило, що відмову від виплат можна порівняти з "дефолтом за суверенним боргом".

Експерти вважають, що питання відмови виплати грошей ще більше поглибить конфлікт між Брюсселем та Лондоном. Вони наголошують, що Велика Британія юридично зобов'язана виплатити суму 39 мільярдів фунтів стерлінгів і попереджають, що відмова від зобов'язання завадить укладенню майбутньої торговельної угоди і навіть може призвести до того, що ЄС прагнутиме витребувати ці кошти через суд.

Напередодні глава Європейської Ради Дональд Туск і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розсварилися через вихід Британії з ЄС. Сторони не дійдуть згоди щодо угоди, яка була підписана раніше. Джонсон хоче внести до неї правки, а Брюссель не хоче. Тож вихід Британії з ЄС може відбутися без угоди. Сторони звинувачують одна одну в небажанні до компромісів і назвали опонента "містер Brexit без угоди".

Раніше новий британський прем'єр-міністр Борис Джонсон пообіцяв, що Велика Британія за будь-яких умов вийде зі складу ЄС до 31 жовтня, навіть якщо це відбудеться без угоди з Брюсселем. Водночас Джонсон розкритикував угоду з ЄС, досягнуту його попередницею Терезою Мей і розраховує укласти новий договір. Він хоче виключити з документу прописаний там режим backstop, мета якого запобігти відновленню жорсткого митного і прикордонного контролю між членом ЄС Республікою Ірландія та частиною Сполученого Королівства Північною Ірландією.

У Євросоюзі вкотре заявили, що не мають наміру повертатися до переговорів щодо угоди про Brexit.

Своєю чергою Дональд Трамп раніше вже радив Великій Британії вийти з Європейського Союзу без угоди, якщо країну не влаштовують запропоновані Брюсселем умови.

Які настрої панують у Великій Британії після обрання нового прем’єра - влог "Сніданку"

Які настрої панують у Великій Британії після обрання нового прем’єра - влог "Сніданку"

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація