ВООЗ оприлюднила нові деталі про "британський" та "південноафриканський" штами коронавірусу

ВООЗ оприлюднила нові деталі про "британський" та "південноафриканський" штами коронавірусу

Фото: УНІАН

"Британський" варіант коронавірусу показав "підвищену проникність", а "південноафриканський" може бути менш чутливим до нейтралізації антитіл.

Вперше виявлений у Великій Британії штам COVID-19 "VOC 202012/01", який вважають заразнішим за попередників, дістався вже до 70 країн світу. 

Про це йдеться у звіті Всесвітньої організації охорони здоров'я від 27 січня.

Зазначається, що цей варіант коронавірусу "показав підвищену проникність (в людські клітини. — Ред.) у порівнянні з варіантами, які циркулювали раніше".

За минулий тиждень "VOC 202012/01" вперше виявили у десяти країнах. "Загалом 70 країн у всіх шести регіонах ВООЗ
повідомляли або про імпортовані випадки, або про місцеву передачу цього варіанту", — додали в організації. 

"Велика Британія також нещодавно поділилася результатами досліджень, які передбачають наявність свідчень про
збільшення ступеня тяжкості захворювання", — розповіли у ВООЗ, наголосивши на тому, що висновки є попередніми та потребують подальшого підтвердження. 

Також досі тривають дослідження щодо рівня ефективності розроблених вакцин від COVID-19 у боротьбі з цим штамом. 

Нагадаємо, що 20 грудня 2020 року Велика Британія заявила про появу нового штаму мутованого коронавірусу "VOC – 202012/01", який передається набагато легше, аніж його попередники. Британські вчені вважають, що цей варіант є на 56% більш заразним за попередників.

Тим часом виявлений у Південно-Африканській Республіці штам коронавірусу "501Y.V2" зафіксували вже в 31 країні в п'ятьох з шести регіонах ВООЗ.

Попередні дослідження показали, що цей варіант COVID-19 є "менш чутливим до нейтралізації препаратами антитіл". "Ці результати викликають побоювання з приводу збільшення частоти повторних інфікувань SARS-CoV-2", — додали у звіті. 

Як повідомлялося, новий варіант коронавірусу швидко став домінуючим у багатьох регіонах у Південно-Африканській Республіці, зокрема в прибережних провінціях Західний Кейп, Східний Кейп і Квазулу-Наталь. 

Раніше вчені з Південно-Африканської Республіки ПАР висловили "обґрунтоване занепокоєння" тим, що виявлений в країні новий штам COVID-19 може виявитися більш стійким до розроблених нині вакцин.

Через нові штами коронавірусу Велика Британія забороняє в'їзд із 16 країн світу

Через нові штами коронавірусу Велика Британія забороняє в'їзд із 16 країн світу

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація