"Брутальна провокація проти РФ". У Росії відреагували на звіт ОЗХЗ про отруєння Скрипаля

"Брутальна провокація проти РФ". У Росії відреагували на звіт ОЗХЗ про отруєння Скрипаля

Фото: Reuters

У Росії наполягають на своїй версії, що дочку Скрипаля утримують силоміць.

У Росії виникли запитання до доповіді Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) у справі про отруєння в англійському місті Солсбері колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Про це повідомила в четвер, 12 квітня, офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, передає РИА Новости.

"Будь-якому фахівцю зрозуміло, що остаточні висновки можна зробити, лише маючи перед очима матеріали хімічного та спектрального аналізу згаданих проб. Росія, я ще раз повторюю, готова і відкрита до проведення спільної роботи", – сказала Захарова.

Лише у Росії були і мотив, і засоби - отруєння Скрипалів розслідувано

Лише у Росії були і мотив, і засоби - отруєння Скрипалів розслідувано

За словами Захарової, Росія не буде довіряти будь-яким висновкам щодо "справи Скрипаля", поки російським експертам не забезпечать доступ до матеріалів експертизи ОЗХЗ".

"Немає жодних підстав вважати, що все це не є продовженням грубої провокації проти Російської Федерації з боку спецслужб Великої Британії", – зазначила вона.

Також російська сторона закликала Велику Британію надати інформацію про те, що Скрипалі не беруть участі у постановці, висловивши побоювання, що дочка Скрипаля Юлія перебуває у насильницькій ізоляції.

"У нас є всі підстави вважати, що може йтися або про навмисне утримання, насильницьке, російських громадян, або про можливу їхню участь у насильницькому, за фактом примусу, в якомусь інсценуванні", – сказала Захарова на брифінгу.

Вона також заявила, що Росія намагається "впевнитися в тому, що російським громадянам нічого не загрожує, ...зробити так, щоб весь світ зрозумів, що ці люди не перебувають у заручниках, не беруть участі в якійсь страшній маніпуляції або грі, що ці люди живі, щоб вони могли сказати щось від себе, щоб у цій історії з'явилося хоч щось, що можна було використати як правдиву інформацію".

Пропагандисти із Росії відзначилися черговою брехнею у матеріалі про отруєння Скрипаля

Пропагандисти із Росії відзначилися черговою брехнею у матеріалі про отруєння Скрипаля

Нагадаємо, 5 березня стало відомо, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив у лікарню після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався в поліцію із заявою про те, що побоюється за своє життя. Дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер у 2006 році в результаті отруєння полонієм.

14 березня прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила про вислання з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова до країни через отруєння в Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля. У відповідь РФ оголосила персонами нон ґрата 23 британських дипломатів.

26 березня слідом за Британією низка країн заявила про видворення російських дипломатів. Серед них і Україна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація