Будь ласка, зупиніть насилля: Світлана Тихановська відреагувала на результати виборів та протести в Білорусі

Будь ласка, зупиніть насилля: Світлана Тихановська відреагувала на результати виборів та протести в Білорусі

Фото: Associated Press

В її штабі повідомили, що чекатимуть із поданням скарги до ЦВК до оголошення офіційних результатів.

Кандидатка в президенти Білорусі, опозиціонерка Світлана Тихонавська закликала дочекатися офіційних результатів виборів, а вже потім звертатися зі скаргами до ЦВК. Водночас вона вважає, що більшість білорусів підтримують її, а не її опонента – чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це вона повідомила на пресконференції, передає ТАСС.

"Найближчим часом ми працюватимемо в штабі і чекатимемо на офіційні результати. Я вважаю, що ми вже перемогли, перемогли свій страх, байдужість, а вони важливіша за всі інші перемоги", – сказала Тихановська.

На її думку, за неї проголосувала більшість на щонайменше 20 дільницях.

Водночас соратниця Тіхановскої Марія Колєснікова заявила, що штаб не довіряє даним екзит-полів.

"Ми вважаємо екзитполи непрозорими і не можемо покладатися на дані із закритих ділянок. Ми чекатимемо на офіційні результатів і обов'язково направимо скаргу, щоб відстояти свої права", - зазначила вона.

Як уточнила довірена особа Тіхановскої Ольга Ковалькова, якщо після оголошення офіційних результатів штаб прийде до висновків, що вибори були фальсифіковані, вони направлять ​​скаргу в ЦВК та до Верховного суду.

"Тобто всіма законними способами ми будемо захищати свої права", - пояснила вона.

Також, пізніше, після того, як в містах Білорусі розпочалися масові сутички демонстрантів із силовиками, Світлана Тихановська звернулася до правоохоронців, які вчиняють насилля над протестувальниками.

"Я хочу попросити міліцію і війська пам'ятати про те, що вони – частина народу. І попросити своїх виборців - запобігайте провокації, не потрібно давати привід до застосування до вас насильства. Я знаю, що білоруси прокинутися завтра вже в новій країні і сподіваюся на те, що завтра будуть тільки хороші новини. Будь ласка, зупиніть насильство. Перш за все, офіцери, я знаю, що ви можете це зробити, - звернулася із закликом Світлана Тихановска.

Нагадаємо, у Мінську тривають масові протести проти результатів екзит-полів президентських виборів, відповідно до яких переміг чинний глава держави Олександр Лукашенко. У центрі міста ОМОн пішов наступом на мітингувальників - із світло-шумовими гранатами та водометами. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація