"Буде відкрита агресія". Як світ відреагував на рішення Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю

"Буде відкрита агресія". Як світ відреагував на рішення Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю

Перенесення посольства США до Єрусалиму / Фото: Reuters

У мусульманському стилі засудили політику президента США в близькосхідному регіоні.

Ізраїль шокований заявою Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю та розташувати там посольство США. Така заява набула міжнародного значення.

Лідер Палестини Махмуд Аббас попередив, що зміна статусу Єрусалиму означатиме кінець років мирних зусиль і матиме "небезпечні наслідки" для "безпеки та стабільності в регіоні та світі", пише видання USA Today.

Палестинці також попередили про масові протести на вулицях у зв’язку з таким рішенням. Воно змінить багаторічну зовнішню політику США щодо одного з найбільш суперечливих міст світу.

У вівторок провладна партія Аббаса "Фатх" виклала в Twitter демонстративні фотографії Трампа на центральній площі Вифлеєма. Ісмаїл Ханія, лідер ісламського руху Хамас, заявив, що таке очікуване рішення Вашингтону призведе до "небезпечної ескалації", яка виходить за межі "кожної червоної лінії".

У Західному Єрусалимі розташований уряд Ізраїлю, але палестинці розглядають Східний Єрусалим як столицю майбутньої Палестинської держави. З цієї причини кожен президент США після заснування Ізраїлю в 1948 році розмістив посольство США в Тель-Авіві.

Здається, Трамп розглядає цей крок, як щось, що допоможе забезпечити те, що він називає "остаточна угода": мир між Ізраїлем і Палестиною. У вівторок на брифінгу Білий дім назвав це рішення "визнанням дійсності".

Проте міжнародна опозиція різко реагує на такий крок.

Організація ісламського співробітництва, до якої входить 57 країн, вважає, що зміна статусу Єрусалиму призведе до "відкритої агресії" проти арабського та мусульманського світу, а Ліга арабських держав заявляє, що це "небезпечний хід, який матиме негативні наслідки" для всього Близького Сходу.

Король Саудівської Аравії Абдалла ібн Абдель Азіз Аль Сауд сказав Трампу в телефонній розмові, що визнання Єрусалима столицею Ізраїлю або переміщення посольства США до Єрусалиму "зробить величезну провокацію мусульман в усьому світі".

Європейський Союз, Німеччина та Франція закликали Дональда Трампа не робити жодних дій стосовно Єрусалиму.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що "увесь світ проти" Трампа.

Папа Франциск має надії, що "статус-кво міста" поважатиметься.

Посилаючись на безпеку, консульство США в Єрусалимі заборонило державним службовцям та їхнім сім’ям здійснювати особисті поїздки до Старого міста та Західного берега Єрусалиму. Нещодавно Держдепартамент США порадив американській дипломатії у мусульманських країнах бути пильними до можливих протестів.

Мер Єрусалиму Нір Баркат вважає, що рішення Трампа допоможе зміцнити його країну. "Від імені міста Єрусалим, серця та душі єврейського народу, яке живе більше 3000 років, я дякую вам від щирого серця", - висловився міський голова, пише інформаційне видання The Jerusalem Post.

"Цей історичний крок дасть зрозуміти світу, що США стоїть на стороні єврейського народу та держави Ізраїль. В Єрусалимі ми не піддамося тиску та не дозволимо будь-якій загрозі чи насильству зупинити нас робити те, що правильно", - додав Нір Баркат.

Повʼязані теми:

Наступна публікація