"Це як Різдво": після довгої перерви перукарні Німеччини відкрилися із феєрверками та шампанським

"Це як Різдво": після довгої перерви перукарні Німеччини відкрилися із феєрверками та шампанським

Фото: Associated Press

Тим часом місцеві говорять про "зіпсовану репутацію" вакцини від AstraZeneca.

Із феєрверками та шампанським - так після довгої перерви в Німеччині відкрилися перукарні. Через карантин вони не працювали майже три місяці, а тому відновлення роботи викликало небачений ажіотаж.

Про це йдеться 1 березня в сюжеті ТСН. 19:30.

"Це справді відчувається як свято! Це у вас там все працює, а ми тут три місяці без салонів краси. Востаннє у перукарні я була аж у листопаді!  - розповідає кореспондентка ТСН Наталя Фібріґ. - Мені випадково пощастило потрапити одразу до мого майстра, бо у них уже щільний запис на тижні вперед".

Після довгої перерви, каже журналістка, хотілося обійматися, хоча правила не дозволяють, і відкорковувати шампанське, хоча і це не можна – принаймні у Берліні заборонили пропонувати клієнтам напої.

В інших регіонах, де такої заборони немає, відвідувачів зустрічали келихом ігристого та фейерверками. А чимало перукарів розпочали робочий день опівночі, у перші хвилини 1 березня.

"Це як Різдво, Новий рік і мій день народження в одному - я нарешті знову можу робити те, що люблю найбільше – робити волосся красивим!" - розповідає місцевий перукар.

Загалом Німеччина і далі зберігає обережний курс під час пандемії, передусім через мутовані штами коронавірусу. Більшість магазинів, ресторани, бари, театри залишаються закритими.

Коли нарешті Німеччина почне виходити з локдауну, залежить і від темпів вакцинації. Наразі понад 4 мільйонів людей у ФРН отримали принаймні перше щеплення. Їх могло б бути значно більше, утім німці неохоче щепляться вакциною AstraZeneca. Сотні тисяч доз британського препарату залишаються невикористаними.

Недовіра до вакцини з'явилася, зокрема, тому, що офіційно в Німеччині AstraZeneca радять людям, молодшим за 65 років. І попри нові дослідження про ефективність вакцини і для старших людей, репутація цього препарату в країні - зіпсована.

"Уже доведено, що вакцина від AstraZeneca зменшує навантаження на лікарні на 94 відсотки. Це фантастичні цифри! Це означає, що ця вакцина дуже дієва. І те, що багато хто відмовляється від цієї вакцини, з фахової і наукової точки зору просто несправедливо!" - стверджує президент Інституту Роберта Коха Лотар Вілер.

Щоби розвіяти страхи перед британської вакциною, президент Франції Емануель Макрон уже заявив, що із задоволенням прищепиться AstraZeneca, коли до нього дійде черга. Зробити щеплення цією вакциною на камери радять і Анґелі Меркель, попри те, що із щепленням канцлерка теж не на черзі. Тому у німецькій владі пропонують віддати невикористану вакцину всім, хто не належить про пріоритетних груп, однак готовий зробити собі щеплення.

Чи з'явиться у Німеччині вакцина AstraZeneca для всіх, а не тільки для пріоритетних груп населення, – обговорять на черговій нараді у канцлерки Меркель 3 березня. І, можливо, тоді оголосять про наступні кроки з карантину, щоби свіжі зачіски ще й можна було десь вигуляти.

Новини світу: після довгої перерви в Німеччині відкрилися перукарні

Новини світу: після довгої перерви в Німеччині відкрилися перукарні

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація