"Це жахливо! Мені гаплик!": що ми дізналися з доповіді Мюллера щодо "російського втручання" у США

"Це жахливо! Мені гаплик!": що ми дізналися з доповіді Мюллера щодо "російського втручання" у США

Фото: Associated Press

Дональду Трампу не висунули жодних звинувачень, але остаточне рішення - за Конгресом.

18 квітня Міністерство юстиції США опублікувало доповідь спеціального прокурора Роберта Мюллера щодо російського втручання в американські вибори.

Головний висновок розслідування – передвиборчий штаб Дональда Трампа не перебував у змові з російською владою під час виборчої кампанії 2016 року. Однак росіяни все ж намагалися втрутитися в хід виборів. При цьому, як випливає з документа, Трамп був дуже схвильований, коли дізнався, що розслідувати справу про втручання почав Мюллер, і вважав, що його президентству настав кінець.

Розповідаємо найголовніше і найцікавіше з 448-сторінкової доповіді.

Трамп святкує: у США опублікували доповідь спеціального прокурора Мюллера

Трамп святкує: у США опублікували доповідь спеціального прокурора Мюллера

Трамп: "Мені гаплик"

У травні 2017 року, коли Роберт Мюллер був призначений на посаду спеціального прокурора з розслідування можливих зв'язків штабу Трампа та Росії, чинний президент відкинувся на спинку стільця і сказав: "О Боже! Це жахливо! Це кінець мого президентства! Мені гаплик!".

У червні 2017 року Трамп доручив тодішньому юристу Білого дому Дону Макгану зателефонувати виконувачу обов'язків генерального прокурора Джеффу Сешнсу і сказати, що у Мюллера "виник конфлікт інтересів і він має бути усунений від розслідування". Однак Макган відмовився це зробити і вважав за краще звільнитися.

У своїй доповіді Мюллер дійшов висновку, що Трамп намагався втрутитися у розслідування "російської справи" і зупинити його, однак ніхто не зголосився допомогти йому. Тому звинувачення проти президента США не висуваються.

"Зусилля президента з надання впливу на розслідування були в основному безуспішними, але багато в чому це пов'язано з тим, що оточували президента особи відмовлялися виконувати накази або задовольняти його прохання".

Втручання Росії у вибори і змова з Трампом

Розслідування під керівництвом Мюллера дійшло висновку, що Росія намагалася вплинути на хід американських виборів за допомогою кампанії з дезінформації у соціальних мережах, а також завдяки зламу бази даних Демократичної партії США.

Згідно з доповіддю, Росія почала готувати дезінформаційну кампанію ще 2014 року. За допомогою фейкових акаунтів співробітники Агентства інтернет-досліджень, пов'язаного з Євгеном Пригожиним, через соцмережі намагалася посіяти розбрат в американському суспільстві, а від 2016 року підтримували Трампа.

У 2016 році в Демократичній партії США заявили про атаки російських хакерів на комп'ютерну мережу політсили. За кілька днів до цього російський адвокат пропонувала синові і зятю Дональда Трампа компромат на кандидата від демократів Гілларі Клінтон, проте сторони не змогли укласти угоду. Після цього документи були опубліковані на Wikileaks.

Більше 100 сторінок звіту присвячені численним контактам і зустрічам співробітників штабу Трампа з росіянами. Мюллер і його команда перераховують десятки імен представників штабу Трампа та їхніх співрозмовників з російського боку.

Спеціальний прокурор Роберт Мюллер і його команда детально вивчили всі контакти штабу Трампа з росіянами. / Фото: Associated Press

Серед іншого, розповідається про поїздку Трампа до Москви з приводу будівництва хмарочоса в російській столиці. Але це сталося до виборчої кампанії. Також згадується зустріч в Trump Tower у Нью-Йорку в червні 2016 року, на якій були присутні пов'язані з режимом Путіна росіяни і керівники штабу Трампа.

Втім, слідчі не знайшли достатньо свідчень для кримінальних звинувачень кому-небудь з штабу Трампа в тому, що вони незаконно лобіювали інтереси Москви.

У доповіді мовиться, що в команді Трампа знали про втручання Росії в американські вибори на користь кандидата-республіканця, але не робили жодних кроків, щоб допомогти. Немає жодних відомостей, що вони навмисно порушили закон.

"Хоча розслідування встановило, що російський уряд вважало, що воно отримає вигоду від президентства Трампа, і працювало над тим, щоб добитися такого результату, і що передвиборний штаб очікував, що виграє електорально від інформації, вкраденої і розкритою російськими зусиллями, розслідування не встановило, що штаб Трампа змовився або координувався з російським урядом у заходах щодо втручання у вибори"

Україна в доповіді Мюллера

Україна також згадується в доповіді Роберта Мюллера. Наша країна спливає, коли мова заходить про діяльність колишнього глави виборчого штабу Трампа Пола Манафорта. Цій людині в доповіді присвячений цілий розділ.

Команда Мюллера розповідає про роботу Манафорта на екс-президента України Віктора Януковича і його оточення, а також про його контакти з українським партнером Костянтином Килимником, якого підозрюють у зв'язках з російською розвідкою.

Зокрема, в листі між Манафортом і Килимником за 28 липня 2016 року останній писав: "Я зустрічався сьогодні з чолов'ягою, який подарував тобі найбільшу банку чорної ікри кілька років тому. Ми провели 5 годин, розмовляючи про його долю, і я маю кілька важливих повідомлень від нього для тебе".

У доповіді Мюллера йдеться про те, що Манафорт заявив, що цим чоловіком був саме Янукович. Американський політтехнолог розповів, що 2010 року вони з президентом-втікачем мали спільний обід, на якому святкували перемогу Януковича на президентських виборах. Саме тоді він подарував Манафорту велику банку чорної ікри вартістю від 30 до 40 тисяч доларів.

Килимник розповів Манафорту, що Янукович запропонував "мирний план щодо Донбасу". Колишній президент хотів створити автономію на сході України й очолити її. Янукович хотів заручитися підтримкою Трампа і вважав, що в Кремлі також підтримають цей план, якщо з боку США зроблять крок назустріч.

Після зустрічі з президентом-втікачем Килимник просив Манафорта про зустріч, щоб передати деякі "повідомлення".

"Повідомлення стосувалося "мирного плану", який, як потім визнав Манафорт, повинен бути прихованим способом Росії контролювати східну Україну".

Попри запевнення Манафорта, що він назвав цей план "божевільним" і не передавав його Трампу, прокурори Мюллера не змогли ні довести, ні спростувати того, що "мирний план" Януковича не бачили в Білому домі.

Манафорт підтримував контакти з Килимником до весни 2018 року, йдеться у доповіді.

Чи покарають Трампа?

У доповіді Мюллера докладно розповідається, як Дональд Трамп намагався перешкодити слідству. Але автори документа так і не вирішили, чи вчинив президент злочин.

Отримана нами інформація про дії президента ставить складні питання, в силу чого ми не можемо однозначно стверджувати, що жодного злочинного поведінки не було. Таким чином, хоча дана доповідь не містить висновку про те, що президент вчинив злочин, він його і не виправдовує

Мюллер і його команда залишають останнє слово за Конгресом – американські законодавці повинні винести остаточне рішення, чи можна оголосити Трампу імпічмент через здійснені ним вчинки.

Мюллер натякає на тиск Трампа під час розсування ймовірної співпраці з РФ

Мюллер натякає на тиск Трампа під час розсування ймовірної співпраці з РФ

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація