Чехія ніколи не виробляла та не зберігала "Новачок" - міністр оборони

Чехія ніколи не виробляла та не зберігала "Новачок" - міністр оборони

Фото: Reuters

Комітет закордонних справ чеського парламенту ухвалив відповідну резолюцію.

Міністр оборони Чехії Карел Шлехтова заявила, що її країна ніколи не виробляла та не зберігала нервово-паралітичну речовину "Новачок", якою був отруєний російський екс-шпигун Сергій Скрипаль у британському місті Солсбері.

Про це вона повідомила після засідання комітету закордонних справ Палати представників чеського парламенту, передає Ceske Noviny.

"Я можу публічно заявити, що в кінці засідання ми ухвалили резолюцію, в якій комітет зазначає, що Чеська Республіка ніколи не виробляла та не зберігала "Новачок", - заявила Шлехтова.

На засіданні також були присутні голови чеської Служби інформаційної безпеки та Державного управління ядерної безпеки.

Своєю чергою, голова комітету з питань прав людини Любомір Заоралек підкреслив, що депутати отримали відповідні пояснення від експертів з усієї країни. "Інформація, яка є вирішальною для громадськості, полягає в тому, що в Чеській Республіці такі речовини не виробляються", - зазначив він.

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що його країна мала невелику кількість "Новачка"

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що його країна мала невелику кількість "Новачка"

Як повідомлялося раніше, президент Чехії Мілош Земан стверджує, що на території країни в невеликих кількостях виготовляли нервово-паралітичну речовину сімейства "Новачок", якою у Великій Британії отруїли колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку. Після випробування речовину, яку перебувала на території Чехії, було знищено.

Британські ЗМІ повідомили, що Сергія Скрипаля та його доньку Юлію міг отруїти 54-річний колишній шпигун ФСБ з позивним "Гордон".

Британія стверджує, що вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок", виготовленою в Росії.

Організація із заборони хімічної зброї підтвердила висновки Великої Британії щодо отруєння у Солсбері.

Повʼязані теми:

Наступна публікація