Меркель залишається при владі. Хто ще зайде до Бундестагу і як це вплине на відносини з Україною

Меркель залишається при владі. Хто ще зайде до Бундестагу і як це вплине на відносини з Україною

Фото: Reuters

На другому місці - партія на чолі з Шульцем.

Сьогодні вирішується питання, чи матиме Україна підтримку від найпотужнішого гравця Євросоюзу - Німеччини. Нинішні парламентські вибори у Німеччині могли змінити розклад сил, бо Росія і тут доклала свою руку.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Екзит-поли показують прогнозовану перемогу Ангели Меркель. Вона збереже за собою місце канцлера, адже її блок ХДС-ХСС набирає третину голосів виборців - 32,5%.

Скласти серйозну конкуренцію Меркель не зміг ніхто. Навіть соціал-демократ і екс-президент Європарламенту Мартін Шульц є головним невдахою вечора – 20% згідно з екзит-полами. У штабі партії шоковані - через історично низький показник, Мартін Шульц ще сьогодні може оголосити про відставку.

Партійний блок Ангели Меркель передбачувано набрав найбільше голосів – однак, за екзит-полами, це всього 32,5%, велика втрата порівняно з попередніми роками, удар по Меркель попри те, що вона залишиться канцлером.

Стали відомі попередні результати виборів у Німеччині

Стали відомі попередні результати виборів у Німеччині

На третьому місці із 13,5% - "Альтернативи для Німеччини" - відверті популісти, орієнтовані на Росію. Лідери цієї партії пропонують пишатися досягненнями Вермахту під час Другої світової війни. Вони мають найтісніші зв'язки з Москвою, вимагають негайно скасувати антиросійські санкції. Члени партії їздять з росіянами до Криму, в невизнані республіки на Сході України. І щоби догодити Росії, навіть пропонують поділити Україну навпіл. Ця партія активно боролася за голоси російських німців російською мовою.

Екс-комуністи із Лівої партії отримують 9%. Потенційні союзники Ангели Меркель, ліберали із Вільної демократичної партії, набирають 10,5%. Їх, імовірно, запросять до правлячої коаліції. Також до правлячого союзу можуть покликати блок зелених - їхній попередній результат 9,5%.

Тепер будуть довгі тижні коаліційних переговорів. До уряду Меркель може увійти Вільна демократична партія, вони під час кампаніїї запам'яталися тим, що лідер лібералів запропонував просто забути, заморозити проблему Криму, щоби налагодити відносини з Росією. А оскільки голосів недостатньо, в уряд можуть покликати ще партію зелених – найбільш жорстку по відношенню до Росії, яка до того ж виступає проти проекту газогону "Північний потік-2". Інший вірогідний варіант  - повторення великої коаліції – з соціал-демократами, які виступають за компроміси з Москвою. Однак сама Меркель свою лінію стосовно України збереже.

"Меркель дуже принципова в цьому питанні, бо мала свій досвід із Путіним, вона пам'ятає, як він їй брехав і це дуже впливає на її політику. Вона інвестувала свою політичну вагу в Нормандський формат. Тому я не думаю, що у відомстві канцлера можуть бути хоч якісь зміни", - говорить експерт Німецького товариства зовнішньої політики Штефан Майстер.

Та якщо і урядова лінія не зміниться, сили в парламенті міняються. Ультраправі та Ліва партія попри різні ідеології єдині в сантиментах щодо Росії. Так, майже чверть сил буде прокремлівською. Також із Бундестагу пішла ціла низка депутатів (серед них - депутатка від зелених Марілуїзе Бек), які дуже активно займалися Україною, багато їздили на Схід України, мали контакти і поняття, що відбувається. Тому прогнозовано і цікавість, і загальний рівень розуміння російсько-українського конфлікту в  цьому складі парламенту понизиться, а нові депутати можуть стати легкою здобиччю пропаганди і стереотипів.

Наталія Фібріг

Повʼязані теми:

Наступна публікація