Чимало людей в світі помре: експерти закликали відмовитися від третьої дози вакцин проти коронавірусу

Чимало людей в світі помре: експерти закликали відмовитися від третьої дози вакцин проти коронавірусу

Фото: Associated Press

Фахівці закликають до відповідальності перед усім людством.

Багато людей в світі помре від нестачі вакцин від COVID-19, якщо зробити пріоритетом імунізацію третьою дозою вакцин замість того, щоб поділитися препаратами з іншими країнами.

Про це пише видання The Guardian з посиланням на думку експертів.

Так вважають директор групи Оксфорда по розробці вакцини професор Ендрю Поллард і глава Глобального альянсу з вакцин та імунізації Сет Берклі.

Поки наукових досліджень широкомасштабної імунізації третьою дозою вакцин не проводилися.

"Масове прищеплення третьою дозою в одній багатій країні направило б сигнал по всьому світу, що це потрібно повсюдно. Це вивело б з обігу безліч доз вакцин, і набагато більше людей помре, тому що у них ніколи не буде шансу отримати хоча б одну дозу", — зауважили експерти.

Лідерам західних країн не потрібно забувати про свою відповідальність перед рештою людства в ході нинішнього епідеміологічної кризи.

Фахівці вважають, що переважна більшість жертв COVID-19 в цьому році можна було б врятувати при грамотному розподілі вакцин. Поллард і Берклі підкреслили, що повсюдна вакцинація населення з груп ризику скоротила б ризик виникнення нових варіантів вірусу, дозволила б відновити туризм, відновила глобальну економіку і підняла б авторитет політиків, які взяли на себе моральне лідерство за розподілом вакцин.

Нагадаємо:

  • Американська компанія Moderna заявила, що тим, хто пройшов повний курс вакцинації, необхідно буде через пів року зробити третє щеплення від коронавірусу. Оскільки це зможе забезпечити імунітет від нових штамів.
  • Тим часом Pfizer наполягає на необхідності третьої дози своєї COVID-вакцини. За даними виробника, ефективність препарату знижується з 96,2% до 84% через чотири-шість місяців після отримання другої дози.
  • Своєю чергою голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Гебреісус закликав встановити мораторій бустерних доз вакцин проти коронавірусу до кінця вересня поточного року. Це повинно розв'язувати питання браку препаратів в країнах з низьким рівнем вакцинації.

Що таке "бустерна доза вакцинації" — "Секретні матеріали"

Що таке "бустерна доза вакцинації" — "Секретні матеріали"

Підписуйтесь на наші канали в Telegram і Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація