Чому хотіли вбити Скрипаля і що він знав. Виходить друком сенсаційне інтерв'ю російського шпигуна

Чому хотіли вбити Скрипаля і що він знав. Виходить друком сенсаційне інтерв'ю російського шпигуна

Чому хотіли вбити Скрипаля і що він знав. Виходить друком сенсаційне інтерв'ю російського шпигуна

Фото: Reuters

Скрипаля навесні намагалися отруїти "Новачком" у Солсбері.

Колишній російський шпигун Сергій Скрипаль, якого цієї весни отруїли "Новачком" у британському Солсбері, надав секретній розвідці Великої Британії інформацію про корупційні схеми в 1990-х роках у Росії, які сягнула свого піку за керівництва російськими розвідниками Миколи Патрушева – близького союзника Володимира Путіна. Патрушев працював в органах КДБ, останні десять років він - секретар Ради безпеки Російської Федерації.

Про російські корупційні схеми Скрипаль розповів ще торік в єдиному своєму інтерв'ю редактору ВВС Марку Урбану. Сьогодні в США вийде друком його книжка про шпіонаж після "Холодної війни" - "Файли Скрипаля: життя та близька смерть російського шпигуна". Про це пише The New York Times.

Скрипаль зазначив, що інформація про хабарництво високого рівня в Росії була чутливою. Разом із ним у російській військовій розвідці працював військово-морський офіцер. Його також зловили на тому, що він передавав інформацію західним спецслужбам. 2004 року цього офіцера знайшли мертвим у військовому госпіталі. Офіційна причина смерті – самогубство. Проте Скрипаль стверджує, що його задушили після допиту російських спецслужб. Також йому відрізали кілька пальців.

Британська розвідка дійшла висновку, що Скрипаля могла спіткати подібна доля. Проте під час допиту він не згадав про корупційну мережу, яка вела до Патрушева, який став головою Федеральної служби безпеки РФ (колишнє КДБ), а згодом - секретарем Ради безпеки Росії.

Слідчі знають ім'я чоловіка, який допомагав російським ГРУшникам готувати замах на Скрипалів

Слідчі знають ім'я чоловіка, який допомагав російським ГРУшникам готувати замах на Скрипалів

Із інтерв'ю із Скрипалем, що подане в книжці, немає відповіді, якою була мета Скрипаля щодо співпраці із британською спецслужбою. Проте описана найбільш повна на сьогоднішній день картина життя Скрипаля як російського шпигуна та британського інформатора.

Глибоко розчарований розпадом Радянського Союзу та огидою до тодішнього президента Росії Бориса Єльцина, Скрипаль вирішив звільнитися з російської спецслужби та не присягати на вірність РФ. 1992 року Скрипаль мав розмову з генералом Головного розвідувального управління (військова розвідка Росії), намагався піти у відставку, пояснивши, що він "не хотів служити новій владі". Проте його відставку не прийняли й доручили спеціальне завдання в Іспанії. Там він повинен був підтримувати сплячу агентурну мережу, яка могла б стати в пригоді Росії в разі війни. Про це пише The Daily Mail.

1993 року Скрипаль разом зі своєю родиною поїхав до Мадрида. Саме там його завербувала британська спецслужба MI6. На нього вийшов британський агент розвідки під вигаданим ім'ям Річард Бегнелл, який представився нафтовиком з Гібралтару. Скрипаль підозрював, що його новий знайомий може бути шпигуном.

Скрипаль працював на Велику Британію під кодовим ім'ям Forthwith ("негайно"). Зустрічі з представниками MI6 відбувалися в секретній квартирі. Щоразу за "злиття" інформації Скрипаль отримував кілька тисяч доларів.

1996 року Скрипаль повернувся до Москви, де отримав посаду керівника управління кадрів ГРУ РФ. Це було вигідно Лондону.

Британській спецслужбі Скрипаль передавав інформацію про корупційні схеми в Росії, про офіцерів-розвідників, які були в них задіяні, про розкрадання бюджетних коштів завдяки фіктивним статтям видатків та покривання цих злочинів.

Цю інформацію британська спецслужба використала, аби допомогти іспанській розвідці завербувати колегу Скрипаля – військово-морського офіцера, якого 2004 року російські спецслужби задушили в лікарні. Британські спецслужби пропонували Скрипалю забрати його з Росії, але він вирішив повернутися на батьківщину. Там його заарештували на два місяці та допитували.

Інформацію британським спецслужбам Скрипаль передавав через свою родину. Його дружина Людмила з донькою ніби їхали за кордон на відпочинок. Скрипаль передавав ними записну книжку, в якій були приховані послання, написані невидимими чорнилами. До таких методів він вдавався двічі.

Загалом, Скрипаль передавав секретну інформацію Лондону до 2004 року – різними способами, це відбувалося під час "ділових поїздок" або сімейних відпусток до Іспанії, Португалії, Туреччини та на Мальту. За чотири роки таких зустрічей було сім або вісім випадків передавання таємних даних. За кожне передавання інформації Скрипаль отримував 3 тисячі доларів.

В інтерв'ю журналісту Урбану Скрипаль був обережним у своїх висловлюваннях. Казав, що він боїться привернути до себе увагу.

"Це через Путіна. Ви бачите, ми боїмося Путіна", - сказав Скрипаль в інтерв'ю.

Урбан у своїй книжці, де йдеться про роботу британських спецслужб за 30 років, часто висуває думки про чиновників розвідки, не називаючи їх. Частина книжки побудована на свідченнях офіцера спецслужби MI6, який завербував Скрипаля і який згадується лише під псевдонімом.

Урбан не згоден з однією теорією, чому Скрипаля, відносно непомітну фігуру, хотіли вбити "Новачком". Ще одне припущення полягає в тому, що російські кілери не могли знайти іншу потенційну жертву – полковника Олександра Потеєва. Свого часу він був заступником керівника відділення у справах США Служби зовнішньої розвідки Росії. 2010 року він викрив 10 російських таємних шпигунів, які жили під прикриттям, ніби вони американці.

Потеєв виїхав із Росії в липні 2010 року. Саме тоді тодішній президент Росії Дмитро Медведєв відвідав Вашингтон для публічної зустрічі з президентом США Бараком Обамою. Після повернення до Москви Медведєв заявив, що російський офіцер-зрадник "злив" інформацію про десятьох російських шпигунів під прикриттям.

Володимир Путін, який свого часу в російській спецслужбі також працював із таємними агентами за кордоном, був розгніваний, коли на одній із прес-конференцій його запитали про зраду Потеєва:

"Як він зможе дивитися в очі своїх дітей, свиня?!", - сказав Путін.

Коли до влади прийшов Путін і взяв роботу ФСБ під особистий контроль, то почав "тиснути" на зрадників. Проте у Скрипаля все ще залишалися там інформатори. Він згадує, що йому досить було зустрітися з колишніми товаришами по службі й запитати, як у них справи.

Журналіст Урбан вважає, що російські розвідувальні служби, напевно, зіткнулися з проблемами пошуку Потеєва, якого американська ФБР переселила і сховала під іншим ім'ям. Тому "перейшли до списку" інших колишніх агентів, визнаних у РФ злочинцями, і яких було легше знайти, як, наприклад, Скрипаля, який жив відкрито в британському Солсбері.

Інтерв'ю підозрюваних в отруєнні Скрипалів порівняли з вторгненням росіян на Донбас

Інтерв'ю підозрюваних в отруєнні Скрипалів порівняли з вторгненням росіян на Донбас

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація