Чому Саудівська Аравія гнівається на Катар і чому це має нас турбувати

Чому Саудівська Аравія гнівається на Катар і чому це має нас турбувати

Фото: Reuters

Нове протистояння в арабському світі може стати ще одним вагомим фактором дестабілізації у регіоні.

У понеділок між Катаром та іншими арабськими країнами Перської затоки посилилися протиріччя. Це сталося після того, як Саудівська Аравія закрила свій сухопутний кордон із Катаром і щонайменше п'ять авіакомпаній оголосили, що припиняють рейси до цієї країни.

Американське видання USA Today пояснює, чому мешканців інших країн світу має турбувати конфлікт в арабському світі.

Саудівська Аравія, лідер сунітського світу, вже давно має напружені відносини з шиїтським Іраном і створила "сунітську коаліцію" в регіоні для стримування впливу Тегерану. США підтримують саудівців. У Катарі також живуть переважно суніти і він є членом коаліції, але ця країна має тісні економічні зв'язки з Іраном, в тому числі обмін великих запасів газу на шельфі.

Минулого тижня катарський емір Тамім бін Хамад Аль Тані схвилював саудівців, коли він подзвонив президенту Ірану Хассану Рохані з привітаннями з нагоди його переобрання.

Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати, Бахрейн і Ємен у понеділок заявили про розірвання дипломатичних відносин із Катаром, стверджуючи, що монархія підриває стабільність в регіоні, підтримуючи ірано-орієнтовані групи бойовиків. Влада дала катарцям, що проживають чи подорожують у цих країнах, два тижні, щоб поїхати на батьківщину.

Голова комісії з національної безпеки Ірану Аладдін Боруджерді назвав недавній візит президента США Дональда Трампа до Саудівської Аравії спробою Вашингтона втрутитися у протистояння у регіоні. Саудівці погодилися на прибуткову збройову угоду вартістю 300 мільярдів доларів, яка могла б підтвердити їхнє лідерство в арабському світі, вважаючи, що США будуть підтримувати дії проти Катару.

"Ще занадто рано говорити, але це може виявитися серйозною проблемою для США", - сказав Генрі Баркі, директор Близькосхідної програми в Центрі Вільсона. "Те, що відбувається після розрекламованих поїздок Трампа в регіон, демонструє, наскільки поверховими були його досягнення".

Баркі також попередив, що питання Катару може ускладнити регіональну політику, "оскільки турки, росіяни і, звичайно, іранці намагатимуться скористатися ситуацією", що, швидше за все, не піде на користь Сполученим Штатам.

Арабські країни вирішили припинити дипломатичні взаємини із Катаром

Арабські країни вирішили припинити дипломатичні взаємини із Катаром

Новий конфлікт в арабському світі розпочався два тижні тому з публікацією Катаром заяви, в якій емір Аль Тані назвав Іран "регіональною та ісламською силою, яка не може бути проігнорована". Катар заявив, що його державне інформаційне агентство і акаунти у Twitter були зламані хакерами, і заява була підробленою, але державні ЗМІ продовжували публікувати коментарі. Саудівська Аравія, ОАЕ, Бахрейн і Єгипет заблокували доступ до катарського телеканалу "Аль-Джазіра" і афілійованих з ним сайтів.

Сполучені Штати мають тісні зв'язки з обома країнами. Саудівська Аравія є найближчим союзником США в регіоні, а у Катарі розташована американська авіабаза і майже 10 тисяч військовослужбовців США.

Катар має широкі зв'язки із Заходом. Країна планує провести у 2022 році Чемпіонат світу з футболу, найпопулярнішу у світі спортивну подію, що триватиме місяць. Катар також є найбільшим в світі виробником зрідженого природного газу.

Саудівська Аравія має єдиний сухопутний кордон з Катаром, і населення Катару, яке становить понад 2,5 мільйона людей, харчується із вантажних постачань, які йдуть через цей кордон.

Міністерство закордонних справ Катару назвало заходи арабських країн невиправданими і такими, що були запроваджені "на основі необґрунтованих і голослівних тверджень". Катар рішуче спростував твердження, що країна підтримує групи бойовиків в регіоні. Але катарський уряд зазнав критики з боку інших сунітських народів через підтримку "Братів-мусульман" в Єгипті. Катар також є основним фінансовим спонсором сектору Газа, який перебуває під контролем ХАМАС. ХАМАС вважається терористичною організацією у США і низці інших країн.

Державний секретар США Рекс Тіллерсон, виступаючи на прес-конференції в Австралії, сказав, що у близькосхідному регіоні за останні місяці посилилися розбіжності. При цьому він закликав арабські країни до єдності.

"Ми, безумовно, будемо сприяти, щоби сторони сіли за стіл переговорів і разом усунули ці розбіжності", - заявив Тіллерсон. Він назвав важливим, щоб співпраця арабських держав Перської затоки залишалася єдиною, і запропонував допомогу США у вирішенні конфлікту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація