Чума з Росії знищила більшу частину європейців. Як це сталося та чи загрожує людству нова пандемія

Чума з Росії знищила більшу частину європейців. Як це сталося та чи загрожує людству нова пандемія

Фото: tsn.ua

Тривалий час люди не знали, що саме викликає чуму. Її збудника знайшли лише у 19 столітті.

У 14 столітті відбулася одна з найстрашніших в історії людства епідемія чуми. Усього за кілька років, від 1347 до 1351-го, загинуло щонайменше 25 мільйонів осіб – це більше ніж третина усього населення Європи. Спершу вважалося, що вона мала свої витоки у Китаї, а вже згодом поширилася на захід вздовж торговельних шляхів до Європи.

Проте нове дослідження доводить, що насправді джерелом Середньовічної чуми була Росія. Як поширювалася чума, до скількох жертв в історії призвела та чи загрожує світу ще одна глобальна пандемія – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Як можна захворіти чумою

Чума – інфекційна хвороба, спричинена бактерією Yersinia pestis. Цей надзвичайно заразливий організм відключає імунну систему свого господаря, вводячи токсини в клітини мікрофаги, здатні виявляти бактеріальні інфекції, після чого починають безперешкодно розмножуватися. 

Переносять бактерію дрібні ссавці – зокрема, пацюки, миші, хом'яки, зайці та білки. Тривалий час основним джерелом хвороби вважалися саме пацюки – через те, що вони мешкають поруч з людьми у міській місцевості.

Спалення євреїв протягом епідемії чуми у Середньовіччі

Проте згодом науковці встановили, що смертоносну хворобу спричиняють головним чином блохи, які мешкають на пацюках, – коли тварина помирає від хвороби, вони перестрибують на нового носія, кусають його і таким чином інфікують останнього Yersinia pestis. Інфікуватися також можна унаслідок контакту з тканинами або кров'ю інфікованої тварини.

Найбільш поширеною формою захворювання, яке спричиняє бактерія Yersinia pestis є бубонна чума – вона характеризується появою на тілі (найчастіше поблизу паху, пахв та шиї, де розташовані лімфатичні вузли) характерних бубонів, що з часом стають чорними. Саме через це чума отримала ім'я "Чорна смерть".

Існує й більш просунута форма чуми – пневмонічна. Вона виникає, коли захворювання досягає легень. Під час цієї стадії недуга передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом.

У складних випадках може розвинутися й ще одна стадія захворювання, септична, – у цьому випадку захворювання вражає кровотік. Пневмонічна та септична чума, якщо їх не лікувати, вбивають майже 100% інфікованих.

Смертоносні пандемії

Людство зазнало кілька масштабних пандемій чуми – примітно, що усі вони відбулися ще до того, як стало відомо, що саме спричиняє надзвичайно летальну хворобу (бактерію Yersinia pestis було виявлено лише 1894 року). Перша пандемія припадає ще на 6 століття, на період правління імператора Юстиніана.

Епідемія розпочалася протягом 540-541 років, після того, як до Візантії з Єгипту на суднах прибули інфіковані небезпечною для життя бактерією щурі. Вже 542 року захворювання дісталося столиці імперії – Константинополя, після чого поширилося на решту держави.  

Свого піку чума у Візантії досягла 544 року. Як зазначав історик Прокопій Кесарійський,  тоді у Константинополі щодня гинуло до п'яти тисяч осіб. З Візантії чума поширилася до Азії, Північної Африки, Аравії та низки країн Європи, йдеться у матеріалі National Geographic.

За оцінками істориків, епідемія чуми у регіоні загалом вбила від 30 до 50 мільйонів осіб – це половина населення світу на той час. Окремі спалахи захворювання фіксували у Середземномор'ї аж до 750 року.

Друга пандемія, відома як Чорна смерть, прокотилася Азією та Європою протягом 1347-1353 років. Точних цифр жертв пандемії не існує, проте вчені зазначають, що вона, ймовірно, вбила близько 60% населення Європи.

Фото: tsn.ua

Як зазначив у коментарі Vox історик Університету Осло Оле Бенедіктов, це зумовлено частково тим, що тогочасне європейське суспільство створило "золотий вік для бактерії". Так, на момент початку пандемії популяція людей та торгівля стрімко зростали, проте тогочасні політичні лідери не надто розумілися на тому, як саме зупинити хворобу.  

Так, причиною смертоносної недуги у Середньовіччі вважалися трупні "міазми". Тогочасні медики вважали, що згубні запахи потрапляють до організму і утворюють наповнені отрутою бубони, що згодом інфікують кров. 

Для захисту від міазмів люди вдавалися до найрізноманітніших заходів, щоб прогнати згубний запах, – наприклад, розвішували прянощі та провітрювали приміщення. Медики, що намагалися лікувати чуму, носили спеціальні захисні костюми – вони мали характерний "дзьоб".

Джерело Середньовічної чуми

Тривалий час вважалося, що спалах хвороби розпочався 1334 року у Китаї, а згодом недуга поширилася вздовж торговельних шляхів і зрештою дісталася Єропи у 1340-х роках. Проте останнє дослідження доводить, що витоки другої і найстрашнішої епідемії чуми припадають на Росію.

Міжнародна група учених, що реконструювала 34 геноми Yersinia Рestis із зубів 34 особин, які загинули в 10 різних країнах протягом 14-17 століття.

Фото: tsn.ua

Родинне дерево бактерії, що склали з решток інфікованих людей, знайдених у Англії, Франції, Німеччині та інших країнах доводить, що родина Yersinia Рestis з часом розділилася на кілька генетично різних гілок, які, тим не менш, мали спільний початок.

"Це дослідження доводить, що бактерія Yersinia Рestis потрапила до Європи з одного боку – зі сходу", – зазначила Марія Спайроу, дослідниця Інституту Макса Планка з вивчення історії людини.

Автори праці зазначили на основі зразка що предок усіх штамів, що виникли під час другої глобальної пандемії чуми, прийшов з Росії, а саме – поблизу міста Лаїшево неподалік від Казані.

"Наша філогенетична реконструкція доводить, що зразок LAI009 з Лаїшево  – предок зразків чуми з південної, центральної, західної та північної Європи, так само як і раніше досліджуваних зразків 14 століття з Лондона та міста Болгар", – йдеться у дослідженні. 

Учені також зазначають, що у самий розпал епідемії (протягом 1346-1352 років) генетичний код чумної палички залишався однаковим. Це доводить аналіз решток загиблих мешканців Сен-Лорана, Барселони, Лондона та Осло.

Фото: tsn.ua

Проте у певний момент бактерія почала еволюціонувати, і позбулася частини ДНК, що робила її такою заразливою. Унаслідок цього хвороба пішла на спад. Так само сталося й протягом першої пандемії – Юстиніанової чуми.

Однак учені наголошують, що подібні висновки завжди обмежені кількістю досліджуваних останків, тож, можливо, чумна паличка могла мати й давніших предків у іншому місці, втім наразі про них невідомо. 

Чи загрожує світові нова епідемія

Останній масштабний спалах чуми розпочався у китайській провінції Юньнань 1855 року, а 1894 року хвороба дісталася до Кантону та Гонконгу – саме там учений Александр Єрсін виявив бактерію-збудник захворювання Yersinia Рestis . Два роки потому недуга дісталася індійського міста Мумбай, а 1900 року – Австралії та Російської імперії.

Протягом 1902 та 1910 років випадки чуми були зафіксовані й в Україні. Причиною стали пацюки, що потрапили до порту Одеси з Єгипту. Загалом в Україні захворіло 133 людини, 34 – загинули. Завершилася пандемія лише 1959 року. Приблизна кількість жертв у світі, спричинених нею, становить 15 млн осіб.

Чума у Середньовіччі

Наразі у низці країн досі фіксують випадки смертоносного захворювання. Так, протягом 2004 – 2014-го у Демократичній Республіці Конго було зафіксовано 4630 випадків інфікування та 349 смертей. Учені вважають, що така статистика зумовлена місцевою екосистемою, а саме гірським тропічним кліматом, що спричиняє підвищену міграцію переносників хвороби.

2017 року чуму було зафіксовано також і у Мадагаскарі – вона призвела до понад 2300 смертей.Поодинокі випадки захворювання досі фіксують також у  США, Китаї, В'єтнамі та Монголії. Так, наприклад, у Сполучених штатах близько 7 людей щороку нездужають на чуму.

Проте наразі прогноз лікування цього смертоносного колись захворювання є позитивним і ймовірність виникнення четвертої епідемії є надзвичайно низькою завдяки наявності антибіотиків та покращених санітарних умов.

Африканська чума свиней у Запоріжжі: гинуть дикі кабани

Африканська чума свиней у Запоріжжі: гинуть дикі кабани

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Атака найнебезпечніших хвороб
Наступна публікація