Ціна кар'єри: як Камалі Гарріс вдалося стати першою темношкірою віцепрезиденткою США

Ціна кар'єри: як Камалі Гарріс вдалося стати першою темношкірою віцепрезиденткою США

Фото: Associated Press

За блискучу кар'єру, їй, схоже, довелося заплатити високу ціну.

Вольова і навіть трохи войовнича - так кажуть про жінку, біографію якої тепер вивчає весь світ. Камала Гарріс зробила те, що для мільйонів американок здавалося нереальним.

Вона стала не просто першою жінкою віцепрезиденткою США, а ще й першою темношкірою жінкою, якій вдалося прорватися на таку високу посаду, йдеться 22 листопада в сюжеті ТСН.Тижня.

Дональд Трамп, відомий зверхнім ставленням до жінок, не приховує ворожості до неї. 55-річна Гарріс усе життя боролася проти того, що пропагував Трамп, зокрема расової та гендерної дискримінації, водночас вона захищала права секс-меншин і дуже ретельно стежила за своєю репутацією. Навіть змогла відредагувати статтю у Вікіпедії, щоб згладити гострі питання своєї діяльності. Та за блискучу кар'єру, їй, схоже, довелося заплатити високу ціну.

Із рішучим характером і сповнена амбіцій. Гарріс - легко набувала ворогів і ще рік тому саме Байден був її головним об’єктом критики.

Гарріс сама мріяла стати президенткою, навіть висувала свою кандидатуру. Але коли нинішній лідер демократів запропонував їй крісло віцепрезидента - довго не вагалася. "Ми це зробили, Джо. Ти будеш наступним президентом Сполучених Штатів", - вітала вона Байдена із перемогою.

Гарріс завжди вміла тримати удар і бити у відповідь. Навіть працівники її штабу неодноразово нарікали на надто суворий стиль управління. Та вона така з дитинства.

Сама Камала Деві Гарріс народилася в Каліфорнії, але батьки були іммігрантами. Мама до штатів приїхала з Індії, вивчала рак молочних залоз. Тато був професором економіки, родом із Ямайки. Коли Гарріс було сім, батьки розлучилися. Життя стало біднішим. Мама виховувала її з сестрою сама.

Завдяки програмі інтеграції Гарріс із бідного афроамериканського району змогла потрапити до школи в білому. А згодом - закінчити два університети й отримати дипломи з економіки та юриспруденції. Для багатьох американських дівчат історія успішної Гарріс стала прикладом.

У біографії Гарріс і справді дуже багато слова "перша". Вона перша темношкіра жінка, обрана окружною прокуроркою Сан-Франциско. Перша жінка-генпрокурор Каліфорнії. Перша сенаторка США з індійським корінням. А тепер іще й перша жінка віцепрезидент. Донині на цю посаду наважувалися балотуватися лише дві жінки – 84-го від демократів конгресменка Жеральдін Ферраро та 2008-го від республіканців губернаторка Аляски Сара Пейлін. Утім, жодна з них не перемогла.

"Коли моя мама у 19 років приїхала сюди з Індії, то вона, мабуть, і не могла уявити цього моменту. Але вона сильно вірила в Америку, де такий момент можливий. Тож я думаю про неї та про покоління жінок, чорношкірих, азійок, білих, латиноамериканок, корінних американських жінок, які за всю історію нашої нації проклали шлях до цієї миті", - каже вона.

За роки роботи в прокуратурі Гарріс вела справи, пов’язані із сексуальними злочинами та підлітковою проституцією. Саме їй вдалося добитися того, щоби неповнолітніх дівчаток судили як жертв і направляли до реабілітаційних центрів, а не запроторювали за ґрати. Також вона допомагала повернутися до нормального життя тим, хто відбув покарання.

Не боялася Гарріс і конфронтувати з поліцейськими. Ті надто на неї образилися, коли вона одного разу відмовилася наполягати на смертному вироку для чоловіка, якого визнали винним у вбивстві правоохоронця. А згодом іще й ініціювала створення онлайн платформи зі списком людей, які загинули чи постраждали внаслідок поліційного свавілля.

Утім, у її ідеальному досьє є чорні плями. Гарріс активно боролася з недобросовісними кредитними організаціями. От тільки коли банк OneWest обвинуватили в такому шахрайстві, Гарріс відмовилася висувати проти нього обвинувачення. До речі, очолював його майбутній міністр фінансів Стівен Мнучін, якого потім Гарріс таки довелося допитувати – вже по справі про російське втручання у вибори 2016-го. З обранням Трампа та його політикою щодо мігрантів – у Гарріс із республіканцями відносини геть зіпсувалися.

"Ви бачили те шоу 60 хвилин? Вона сміялася. Я сказав тоді, з нею точно щось не так. Вона не буде першою жінкою-президентом. Ви не можете допустити, щоби це сталося", - казав Трамп.

Вона стала справжньою загрозою для його передвиборної кампанії. Усі добре розуміли - Гарріс мобілізує не лише жінок-виборців, а й усі етнічні громади. Президенткою вона ще не стала, та посада віцепрезидента – теж надзвичайно ласий шматок. Не випадково в Білий дім американці вибирають нероздільну пару президента та віцепрезидента. Гарріс буде не просто другою за важливістю посадовою особою в США, а й у разі чого зможе замінити Байдена в головному кріслі. Формально вона ще й очолюватиме сенат. 

"Це неймовірно. Дорослішаючи, я дивилися на ті високі пости й їх завжди посідали чоловіки. У мене не було прикладу, кого наслідувати. Коли я казала мамі, що хочу бути президенткою, то навіть не було кого поставити в приклад. Не було жодної жінки, на яку можна було б орієнтуватися. Тепер у всіх молодих дівчат є приклад. Жінки заслуговують на владні позиції", - наголошує Гарріс.

А от з особистим життям у Гарріс складалося не дуже. У 30-річному віці вона мала роман зі вдвічі старшим за себе одруженим спікером законодавчих зборів штату Каліфорнія Віллі Брауном. Потім, подейкують, закрутила роман тоді ще з мером Сан-Франциско, а нині вже з губернатором Каліфорнії Ґевіном Ньюсом. Одружилася лише в 50 з адвокатом Даґласом Емгоффом. Кажуть, Гарріс дуже любить готувати, а її рецепти інколи навіть друкують місцеві видання. Тепер усі хочуть дізнатись і її політичний рецепт.

"Можливо, я буду першою жінкою в цьому кабінеті, але я точно буду не останньою. Мрійте з амбіціями, рухайтеся з упевненістю", - твердить політкиня.

І на те, що колись Гарріс таки стане першою жінкою президенткою США, серед експертів уже не закладаються лиш дуже ліниві. 

Ціна кар'єри: як Камалі Гарріс вдалося стати першою темношкірою віцепрезиденткою США

Ціна кар'єри: як Камалі Гарріс вдалося стати першою темношкірою віцепрезиденткою США

Повʼязані теми:

Наступна публікація